Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:13, 21. 3. 2014.

Branislav Jovanović

Gost: Branislav Jovanović, Kandidat za narodnog poslanika URS iz Niša

Razgovor vodio: Aleksandar Stankov


JV: Na parlamentarnim izborima URS nije prešao cenzus na državnom nivou ali su zato u Nišu ostvarili treći rezultat. Gost emisije 15 minuta je Branislav Jovanović prvi čovek Niškog URSa. Gospodine Jovanoviću kako su regioni ostavrili tako dobar rezultat u Nišu?

Pa nisu mogli da ostavre i u Nišu, Beogradu i Novom Sadu isti rezultat. Normalno da je reakcija na politiku koja je vođena kada je centralna i južna Srbija u pitanju, reagovao je Beograd gde smo dobili 1% i Vojvodina gde smo takođe dobili 1%. Ali južno od Beograda, tačnije južno od Save i Dunava smo bili treća stranka svuda i u zbiru imamo više glasova od svih drugih stranaka. Naravno ne više od SNSa i SPSa. Kojima čestitam na dobrom izbornom rezultatu. U Beogradu se mnogo bolje živi nego u Nišu i u istočnoj Srbiji, Vojvodina ima bolji status od jugoistočne Srbije jer je to ustavom izborila i ima više para iz budžeta. Uporedimo transferna sredstva koje ima Niš i koje ima Novi Sad. Novi Sad ima 7% direktno iz budžeta Republike Srbije to je nekih 5 do 6 grada Niša koje dobija zahvaljujući autonomiji i normalno da je politika koju smo mi decentralizacija i regionalizacija koju smo mi po ko zna koji put pokušali da afirmišemo nije prošla onamo gde se bolje živi. Prošla je bolje na jugu Srbije gde se živi teško i da mi nešto preuzimamo posle ovih izbora da se to promeni.

JV: Koliko je uticaja imala na dobar rezultat i činjenica da URS u Niškoj banji ima predsednika opštine? Tamo je čak drugi rezultat sa nekih 15% osvojenih glasova.

Nema tu nikiakve veze. U Medijani si Dveri imale više od nas. To što smo imali predsednika opštine nema nikakve veze, to što sam ja radio u Direkciji nema nikakve veze, niti smo to zloupotrebljavali. Mi to radimo isto godinama, niti se išta menja. Jednostavno mi imamo svoje biraqčko telo u Nišu a siguran sam da će ono da se duplira na lokalnim izborima i da je nama politika stranke limitirala uspeh u Nišu. Mi smo na prošlim lokalnim izborima imali 18.000 sada smo dobili 8.000 glasova. Ja sam siguran da ćemo na lokalnim izborima, ako ne 18 ono bar dupliramo rezultat a to je 16 na budućim lokalnim izborima. Ljudima su više, kada je lokal u pitanju dosta je tih priča oni traže konkretan rad i konkretne aktivnosti. U Niškoj banji ima rezultata u Medijani ima rezultata to će doći do izražaja. Predsednik Krstić, u Direkciji mi smo promenili izgled grada to valjda svi vide, nemamo nikakvu aferu i pored svih izmišljotina. Naravno na izborni rezultat je učestvovala izmišljenja pisanja o našem lideru koja traju godinama. Gde su sada Vršački vinogradi, gde je sada Nacionalna štedionica, gde je povezanost sa Šarićem, gde su razne gluposti koje su lansirane preko tabloida. Takođe priča o meni i izmišljenim stanovima u Grčkoj, u Nišu. I sve te laži koje su širene preko medija su takođe doprinele ali vidite da od toga nema ništa i da nema ni jednog dokaza o tome ali to je cena javnog posla kojim se mi bavimo.

JV: Rekli ste da je politika stranke u nekom delu limitirala uspeh stranke u Nišu. Na koji način? Šta konkretno mislite?

Jeste limitiran zbog tih pisanja. Izvrnuti smo ruglu bili, anatema je bačena na nas godinama i ako jedini koji je uradio za ovaj grad, konkretno, su ministar Dinkić i bivša ministarka Kalanović za nacionalni investicioni plan. Može svako da mi kaže ali neka mi kažu šta je neki drugi ministar konkretno uradio za jug Srbije i za grad Niš. Ja sam u toj stranci bio iz tog razloga što sam imao vertikalu sa Beogradom i pomoću tih ministarstava pomagao da se moj grad razvija. Da dobije industijsku zonu, da dobije bulevare, škole i obdaništa, stadion. AKo hoćete pola para je dato iz ministarstva finansija za izgradnju stadiona, vidite kako teško ide kada trebamo sami da ga gradimo, mislim na zapadnu tribinu. Zbog toga sam u toj stranci, da što više para iz Beograda dođe u Niš. Ja sam u tom projektu uspeo, dobio sam duplo više glasova nego centrala i kamo sreće da su svi drugi radili. Kažem, tabloidi su učinili svoje, lažima da smo mašinkama ulazili u NBS, da je ovo, da je ono, sve su to bile gluposti koej su jednostavno lansirali tabloidi. Vi znate koja si sve hapšenja najavljivalči preko Kurira, te Đilasa, te Hamovića, Lazarevića, Kostića, šta je bilo od tih hapšenja.

JV: Bilo je svega u predizbornoj kampanji.

Ne samo sada. To traje deset godina, ne samo u predizbornoj kampanji.

JV: Na kraju posle lošeg rezultata Mlađan Dinkić je podneo ostavku. Šta se trenutno dešava u stranci?

On je najmanji gubitnik ovih izbora. Videćemo šta će biti sa SPSom posle formiranja vlade, Đilas je prešao cenzus zahvaljujući Živkoviću, Tadić zahvaljujući Čanku, Koštinica je podneo ostavku, Dinkić je podneo ostavku, Čeda je najveći gubitnik, on ima manje od nas. Tek će se videti ko su sve gubitnici. On je učinio jedan častan čin, povukao se iz politike, baviće se strukom, to nikakav problem nije, mi ćemo nastaviti naš put, da li će to biti regionalizacija, ono na čemu ćemo raditi kada je jug Srbije u pitanju. Jer mislim da je potrebno da postoje poslanici i da postoji stranka koja brine o jugu Srbije inače ćemo biti teritorija bez ljudi.

JV: Ko sada vodi stranku?

Vodi gradonačelnik, koga je birao narod neposredno, Stevanović iz Kragujevca i bivša ministarka Verica Kalanović. Oni su kordinatori trenutno. Šta će dalje biti ima više opcija ali jedino se zna ko je pobednik ovih izbora ali mislim da će svi biti gubitnici. Velika su bila izborna obećanja, da će se bolje živeti, nova radna mesta sa druge strane se kaže da će reforme biti bolne, čusmo gospodina Ljajića juče a verovatno kada nešto boli da ima posledice i treba samo poželeti sve najbolje sa reformama novom predsedniku, novom premijeru da ta izborna obećanja sprovede i da napokon te reforme koje svi obećavaju godinama izvedemo do kraja i da bolje živimo i da se obračunamo sa korupcijom i kriminalom, da se približimo Evropi, što je cilj i o čemu ja pričam od 90. godine.

JV: Da li očekujete da sada budu neki masovni prelasci iz URSa u neke druge stranke? Možda u SNS koja je sada na vlasti?

Pa ne mogu svi u SNS. Ja vam kažem da su oni jedini pobednici. To može da važi i za druge stranke da budu masovni prelasci u neke druge stranke. Ne vidim da su nešto berićetno prošle druge stranke na izborima. Da li će biti ili neće potpuno je nebitno. Dela govore. Ja sam siguran da će na narednim izborima članovi, odnosno birači glasati za ljude koji imaju rezultate. Bar kada je lokal u pitanju. Neće tabloidi presuditi kao što je bio sada slučaj, nego rezultati a mi u Nišu imamo rezultate. Vidite ove fabrike koje su otovrene. Kritikovali su subvencije koje smo davali i podsticaje. Pa smo čuli od budućeg premijera Vučića da će se nastaviti sa subvencijama i podsticajima za otvaranje novih radnih mesta. Govorili smo da je Radulović nesposoban, smenili su ga. Hvala bogu da su ga smenili. Često puta smo bili u pravu, vreme će potvrditi koliko smo bili u pravu. Kada je Niš u pitanju tvrdim da jedini ministri koji su nešto konkretno uradili za ovaj grad su Dinkić i Kalanović.

JV: Ali je Radulović na republičkom nivou imao blizu URSa.

Ispod 3%, 2,5%. Nebitno nije uspeo. Njegov koncept je propao i ja ne vidim da je njegov uspeh na izborima ostvaren. On nema cenzus.

JV: Kakva je situacija sa vama? Do nas su došle informacije da vi prelazite u Socijal demokratsku partiju Rasima Ljajića. Ima li istine u tome?

U toku izbora je bilo više poziva, ne samo kada sam ja u pitanju nego i kada su drugi gradonačelnici, 16 u URSu. Raznorazne stranke su ih vrbovale i pozivale. Meni je čelnik jedne stranke zakazivao u SIV da se nađemo.

JV: Da li možemo da kažemo koje stranke?

Nebitno je ali vam kažem da je istina. Zakazivao da se vidimo. Ja sam rekao da ne postoji para da ja ikog izdam u politici, nisam izdao ni Vuka Draškovića 5. oktobra, neću da izdam ni Dinkića pogotovo što je jedini učinio konkretno nešto za ovaj grad. Pošteno smo odradili kampanju, treća smo politička opcija u Nišu a i južno od Dunava i Save u Srbiji. Tako da nema razloga ja se ne osećam poraženim. Uspeli smo da pobedimo i NDS u Nišu i DS u Nišu i LDP i tako dalje. Greška je da smo četvrta stranka u Pantaleju, nije nego smo treća, tehnička je greška. Nije LDP ispred nas na Pantaleju. Sinoć u 11 me je takođe zvao lider jedne stranke, to je ekskluziva za vaš, oko toga. Svi hoće dobre. Pitajte se vi zašto oni hoće dobre i uspešne, nije problem u meni. Mi smo spremni da napravimo i regionalnu stranku ovde na jugu Srbije jer ima desetak vrlo uspešnih koji su prešli 15% u gradovima i opštinama u okolini Niša. Na jugu i jugoistoku Srbije postoji inicijativa da se napravi.

JV: I vi ste na sve te pozive odgovorili sa ne?

Naravno. U kampanji sam poginuo. Evo ih moji bilbordovi govore da am ja punim srcem. Ja ne znam da glumim u politici. Kažem, moji rezultati govore a i to da sam punim gasom radio to da postignem da imamo najbolji rezultat. I kažem samo samo zbog čoveka koji je jedini pomogao jug Srbije i grad Niš. Kada bi u Malošištu došla fabrika Leoni da nije bilo njega? Ili Džonson Elektrik ili Niš dobio industrijsku zonu. Ili Air Serbia. 230 miliona, zahvaljući njemo je dobio Niški aerodrom od Beograda. Kako je opstao poslednje tri godine? Proverite podatke. 230 milion je aerodrom Beograd dao bespovratnu pomoć.

JV: Ali on ni sada ne funkcioniše pored tih subvencija.

Ja kažem odgovornost. Najpoštenije bi bilo da odgovornost preuzme stranak koja je trijumfovala, imala brilijantan rezultat. I svaka čast. Kapa dole za rezultat i u Nišu i u republici. Treba preuzeti odgovornost za funkcionisanje grada i funkcionisanje države. Mislim da bi to bila najbolja varijanta.

JV: Ostajete na čelu gradskog odbora?

Ostajem na čelu. Cilj mi je da održim vrlo kalitetne kadrove koje imamo na svim nivoima. Vi znate da naši kadrovi nisu imali ni jednu aferu, ni u jednom javnom preduzeći nismo povećavali broj radnika, niko me do sada nije demantovao, da smo se ponašali štedljivo, bez dnevnica, bez putnih troškova, bez hotelskih računa, bez reprezentacije. Sve to karakteriše kadrove URSa u Nuišu.

JV: Predpostavljam da niste zabrinuti za svoju poziciju izvršnog direktora u Direkciji za izgradnju grada?

Da li ću imati platu 20.000 ili 30.000 potpuno je nebitno. Ja živim od plate, to mora da znate. Ne živim od zarade, nego živim od plate. Da mi je bilo do para ja bih otišao za Beograd ili bi se bavio nekim privatnim biznisom i poemšao politiklu i privatni biznis kao što su to drugi radili. Ne. Ja sam čovek oji živi od ličnog dohotka u Direkciji. to su me proveravali hiljadu puta i govorili da krijem imovinu i da naravno da je to bila laž. Da sam pod istagama, naravno da je to bila laž.

JV: Ali na stranu istrage, prosto zbog političkog prekomponovanja sada je situacija malo drugačija.

Zašto? Kada imamo i legitimitet i legalitet u ovom gradu da učestvujemo u vlasti. Treća smo stranka. Bili i ostali. Potvrdili smo na ovim izborima da smo treća stranaka i plus smo na prošlim lokalim izborima bili treća stranka sa 18.000 glasova.

JV: Slažem se. Ali juče je smenjen Igor Novaković a njegova stranka je druga.

To nema veze sa lokalnim nivoom vlasti, to je na republičkom. Sudbina Novakovića se ne zna. Ne znači da će otići na neko drugo mesto. Verovatno nije smenjen zato što je loše radio, nego ja nisam utvrdio niti je utvrđeno da ima nekih negativnosti u radu. Nego zato što je došlo do prekomponovanja na republičkom nivou vlasti i zato što će gospodin Bulatvić biti tu kao vršilac dužnosti. Tu nema nikavih sporova, to je urađeno i sa nama na republičkom nivou kada smo izašli ili izbačeni iz republičke vlade.

JV: I za kraj. Da li očekujete lokalne izbore i kada bi oni mogli da budu raspisani?

Naravno da očekujem. I trebali bi da budu kada i pokrajinski. To je činjenica. Sigurno bi do kraja godine nešto trebalo da se desi sa pokrajinskim izborima a zašto praviti troškove one tamo godine, mislim da bi u isto vreme uz promene zakona koji treba da uslede da se održe i pokrajinski i lokalni izbori. Biće izbora u Srbiji i republičkih ako reforme budu bolne, sigurno da će neko vrištati zbog tih bolova. Ali dobor je da neke sprovede i te reforme. Ja ih željno očekujem i da krenemo da živimo kao sav normalan svet. Ali siguran sam da do reformi nećemo moći da dođemo, da opet upotrebim frazu, stezanjem kaiša i štednjom. Nemamo šta mi na jugu Srbije da štedimo. Mogu da štede ovi u Beogradu, mogu da štede ovi u Vojvodini koji očigledno bolje žive. Pogledajmo prosečne plate u Beogradu, pogledajmo prosečne plate u Vojvodini. Pogledajmo koliko je u Nišu na kazanu, u javnoj kuhinji. Koliko je na evidenciji za socijalni rad na jugu Srbije. Pogledajmo koliki je budžet Niša i pogledajmo koliki je budžet Novog Sada. Oni u Vojvodini imaju gde da štede a mi ovde sa 5 milijarde koliki će biti budžet ako se nastavi ovakvo punjenje budžeta. Čuo sam podatka od gradonačelnika mi nemamo šta da štedimo. To je izmišljena floskula za jug Srbije.

JV: Hvala vam na gostovanju. Moje ime je Aleksandar Stankov a vi ste gledali emisiju 15 minuta. 

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: