Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:36, 22. 1. 2015.

| Društvo

137 godina niške Vojne bolnice

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
vojna bolnica
Ovako je Vojna bolnica izgledala u 19. veku; foto: www.vbnis.mod.gov.rs

Prva zdravstvena ustanova na jugu Srbije - Vojna bolnica u Nišu danas obeležava 137 godina postojanja i rada.

Otvorena je 22. januara 1878. godine, desetak dana posle oslobođenja Niša od Turaka, na predlog načelnika Saniteta srpske vojske pukovnika dr Vladana Đorđevića.

U njoj su zbrinjavani povređeni i oboleli u srpsko-bugarskom ratu i Balkanskim ratovima, dok se u Prvom svetskom ratu, u vreme nezapamćene epidamije pegavog tifusa u Nišu, pored ranjenika lečilo preko 3.000 bolesnika, a dnevno je umiralo i do 36 bolesnika.

Prema rečima pomoćnika upravnika za lečenje potpukovnika doktora Gorana Milojkovića, Vojna bolnica u Nišu je u svim presudnim momentima u odbrani Srbije dala svoj doprinos i opravdala svoje postojanje, a izrasla je u savremenu bolnicu koja zbrinjava ne samo vojne osiguranike, već i civile. vojna bolnica Vojna bolnica par godina leči i civile; foto:wikimedia.org

Vojna bolnica trenutno ima 244 bolničkih postelja i 550 zaposlenih. Godišnje ambulantno zbrine oko 200 hiljada pacijenta, oko 5.500 ljudi leči bolnički, obavi se oko milion laboratorijkih i dijagnostičkih procedura i oko 2.500 operacija - kaže Milojković.

U istoriji medicine ostaće zapisano da je Vojna bolnica u Nišu kao vojnozdravstvena ustanova prvi put u istoriji ratovanja organizovala i evakuisala jednog teškog ranjenika iz svoje u drugu ustanovu vazdušnim putem i prva započela na prostorima Balkana upotrebu antiseptika (gaze jodoform).


Čestitka od ministra

Vojnoj bolnici iz Niša čestitka je stigla i od ministra odbrane Bratislava Gašića, koji je izrazio uverenje da će ta bolnica i u narednom periodu biti značajan oslonac vojnog zdravstva.

Oduvek ste slovili za ustanovu koja je za primer. Baš zato i jesam ponosan što istovremeno nastavljate tradiciju, ali i brinete o zdravlju profesionalnih vojnih lica, članova njihovih porodica, vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, učenika, kadeta, lica na stručnom osposobljavanju i vojnim dužnostima u Vojsci Srbije - poručio je ministar Gašić.


Aparat za osteodezintometriju

Na godišnjicu postojanja u Vojnoj bolnici će biti biće pušten u rad aparat za osteodezintometriju, odnosno uređaj za merenje gustine kostiju.

Takvih uređaja u Nišu ima tri, ali obzirom da su liste čekanja velike, Vojna bolnica koja sklapa novi ugovor za Fondom RFZO, ovim daje svoj doprinos da se te liste smanje - rekao je potpukovnik Goran Milojković.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • нишлија

    14:21 // 22. 1. 2015.

    Иако пружају услуге и цивилима, проблем је што свако војно лице има предност у односу на цивилно, тако да се обично чека док војска иде преко реда. Иначе што се тиче стручности све похвале за њих.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: