Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:37, 15. 7. 2014.

| Društvo

185 miliona evra za promociju evropskog građanstva

Autor:M. K.Izvor:Južne vesti
eu
Program predstavljen u Nišu; Foto: Media centar Niš

Lokalnim samoupravama i civilnom sektoru iz Srbije na raspolaganju je oko 185 miliona evra za projekte razvoja, saradnje i promociju evropskog građanstva kojima mogu u 2014. godini da apliciraju kroz program "Evropa za građane i građanke".

Predstavnica Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Jelena Pajović Van Reenen rekla je na predstavljanju ovog programa u Nišu da je ovaj iznos od preko 180 miliona predviđen za sedam godina koliko će trajati program.

- Prošle godine je za ovaj projekat apliciralo 77 organizacija lokalne samouprave i oni su povukli skoro pola miliona evra sredstava - rekla je Van Reenen.

Prema rečima predstavnika Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Đorđa Popovića, za projekat "Bratimljenje gradova", koji je deo ovog programa, izdvojeno je 25 hiljada evra, a mogu da konkurišu gradovi i opštine koji mogu da ostvare saradnju u različitim sferama interesovanja.

- Aktivan je i projekat saradnje između gradova i opština za koji su određena sredstva do 150 hiljada evra, a predviđeno je da traje 24 meseca - rekao je Popović.

On je dodao da je rok za prijavu za projekat pod nazivom "EU sećanje" istekao ali da će ponovo biti aktivan od 1.marta. Prema njegovim rečima, "EU sećanje" podržava projekte koji se osvrću na sećanje na žrtve "režima" i oni bi trebalo da ohrabruju toleranciju i dijalog, a mogu se ostvariti kroz istraživanja, debate, izložbe kao i druge forme.

- Program će trajati do 2020 godine, a rok za prijavu ove godine i svih narednih godina biće 1. mart i 1. septembar - naglasio je Popović.

Savet Evropske unije jednoglasno je usvojio 14. aprila 2014. godine Uredbu o programu "Evropa za građane i građanke". Opšti cilj ovog programa je da doprinese da građani bolje razumeju Evropsku uniju, njenu istoriju kao i da promoviše evropsko građanstvo. On podstiče povezivanje i saradnju građana i građanki, organizacija civilnog društva i lokalnih zajednica iz svih zemalja članica programa.

​J​užne vesti će se u narednom periodu baviti temama koje brinu građane Srbije, a tiču se eventualnog ulaska u Evropsku uniju.

Da li će moći i dalje da slobodno putuju po Evropi? Da li će imati pristup EU fondovima? Da li će proivođači morati da menjaju svoju proizvodnju da bi je uskladili sa standardima EU ? Da li će moći da i dalje da peku rakiju?

Sagovornici Južnih vesti, o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, studenti, poljoprivrednici, predstavnici institucija…

Pokušaćemo da vam kroz više različitih priča prikažemo gledišta o EU građana sa juga, kao i to šta oni misle da će nam ulazak u EU doneti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dobrila

    14:41 // 15. 7. 2014.

    Bravo za Kancelariju za nevladin sektor- tako sirite vesti po celoj Srbiji da znaju i organizacije van Beograda da ima para za projekte.

  • Perica

    13:37 // 15. 7. 2014.

    Ajmo sad svi na pisanje projekata.

  • Miodrag Janković

    09:52 // 15. 7. 2014.

    Pročitah tekst, vidim koliko, ali ne vidim ko izdvaja novac za ovakve gluposti. Mada... neko će se dobro ovajditi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: