Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:12, 31. 5. 2016.

| Društvo

3 meseca za dekontaminaciju vranjskog Pozorišta

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
dekontaminacija-oplatola.jpg
Proces dekontaminacije trajaće oko 3 meseca; foto: I.M.

Članovi Odbora za obnovu zgrade vranjskog Pozorišta, sa direktorkom Instituta “Vinča” dr Milicom Marčetom Kaninskom usvojili su  Program dekontanimacije zgrade zagađene oplatolom i to hemijsko-tehnološkim postupkom na oko  3.500 kvadrata.

Kako je saopšteno iz Gradske uprave,  biće tretirane površine zagađenog betona, zatim nagorele i površine nastale usled odrona i vlage.

Osim stručnjaka iz Insituta “Vinča“, biće angažovane i obučene osobe iz  Instituta za opštu i fizičku hemiju i Centra za primenjena istraživanja.

Proces dekontaminacije bi trebalo da traje oko 3 meseca, a potrebna sredstva, bez PDV-a, iznose skoro 53,6 miliona dinara.

Na sednici Odbora ponovo je  potencirano  da pravosudni organi utvrde odgovornost izvođača, u ovom slučaju Preduzeća “Banković" koje je odbilo tužbeni zahtev, a zaključci će biti prosleđeni Gradskom veću na razmatranje.

Podsetimo, mesec dana nakon što je radnicima na obnovi vranjskog pozorišta "Bora Stanković" pozlilo, Insitut "Vinča" je utvrdio da u betonu postoje fenolni materijali i niske koncentracije isparljivih aromatičnih ugljovodonika, koji se, kako su rekli stručnjaci, smatraju kancerogenim jedinjenjima.


Ansambl na zgarištu

Sat vremena pre početka sastanka na kome je dogovorena dekontaminacija zgrade, ansambl pozorišta “Bora Stanković” simbolično, na zgarištu teatra čija se obnova očekuje od požara 2012. godine, održao je konferenciju za novinare povodom završetka izuzetno uspešne sezone. 2 I pored spore obnove, zapaženi rezultati ansambla sa zgarišta; foto: I.M.

Direktor Pozorišta Srđan Jovanović rekao je da je prethodne sezone urađeno 6 novih predstava koje su igrane na alternativnim scenama.

Zahvaljujem se Omladinskom savezu i Domu vojske koji su nam pomogli da u ovako teškim uslovima nastavimo sa radom. Uprkos okolnostima, možemo se pohvaliti novim ostvarenjima, među kojima bih izdvojio predstave “Tri seste“ i “Igra“, dok smo na dva festivala, u Kočanima i Lebanu, dobili 10 nagrada - istakao je Jovanović.

Nova sezona počeće 21. oktobra obeležavanjem 140 godina od rođenja Bore Stankovića, predstavom Uvela ruža u režiji Milana Neškovića.   

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: