Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:43, 19. 12. 2014.

| Društvo

Agencija: Smena Stankovića obavezujuća

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
nenad-stankovic-govornica.jpg
Poruka niškoj Skupštini: Stanković mora da ide, arhivska fotografija

Nakon odluke niške Skupštine da ne ispoštuje preporuku Agencije za borbu protiv korupcije i smeni zamenika predsednika Nenada Stankovića, iz Agencije upozoravaju niški Parlament i napominju da je smena obavezujuća.

U zvaničnom odgovoru Agencije stoji da je niška Skupština neusvajanjem preporuke za razrešenje Stankovića “pokazala nebrigu za sugrađane, čije je interese dužna da zastupa”.

Odbijanjem da postupi u skladu sa inicijativom Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje Stankovića, od 14. novembra 2014. godine Skupština grada Niša postupa neodgovorno i nesavesno i na taj način doprinosi nepoverenju građana u institucije i stvaranju utiska da funkcioner nije dužan da poštuje Zakon o Agenciji - stoji u zvaničnom saopštenju.

Iz ovog nezavisnog državnog organa poručuju da je nedvosmisleno utvrđeno da je Stanković bio u sukobu interesa i da pritom nije na vreme obavestio ni Agenciju, ni Skupštinu Grada o svom angažovanju na mestu zamenika direktora Direkcije za javni prevoz, nakon što je zadužio funkciju zamenika predsednika Skupštine Niša.

Kako kažu u Agenciji, sukob ineteresa se odnosi i na to što je kao zamenik predsednika Skupštine učestvovao u izboru Miljana Jovanovića za direktora Direkcije za javni prevoz, a zatim je sa Jovanovićem potpisao aneks Ugovora o radu na osnovu kojeg je postao izvršni direktor, a kasnije, izmenom određenih zakona - zamenik direktora, što je Stanković i danas.

Zbog svega navedenog, Agencija upozorava Skupštinu Grada Niša da je smena zamenika predsednika obavezujuća.

Agencija za borbu protiv korupcije još jednom upozorava i zahteva da Skupština grada Niša postupi u skladu sa Zakonom o Agenciji i da izrečenu meru javnog objavljivanja za razrešenje Nenada Stankovića izvrši - stoji u saopštenju.

Podsetimo, na sednici niškog Parlamenta koja je održana u sredu odbornici su većinom glasova odlučili da ne usvoje preporuku Agencije o razrešenju, a sam Stanković je rekao da je protiv Agencije podeno tužbu Upravnom sudu.


BIRODI: SNS da smeni Stankovića

Pošto je, prema mišljenju Biroa za društvena istraživanja (BIRODI,) niška Skupština odbijanjem preporuke Agencije za borbu protiv korupcije proglasila svojevrsnu „korupcijsku autonomiju“, ova nevladina organizacija poziva Srpsku naprednu stranku čiji je Nenad Stanković član da reaguje.

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) poziva glavne kadrovike u Srpskoj naprednoj stranci (SNS), a pre svega predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Izvršnog odbora Radomira Nikolića da putem partijske procedure izdejstvuju smenu Nenada Stankovića i na taj način manifestuju integritet SNS kao stranke i pokaže doslednost u borbi protiv korupcije - stoji u saopštenju BIRODI-ja.

U BIRODI-ju kažu da “korupcijsku autonomiju” niške Skupštine. osim nesprovođenja odluka Agencije, dodatno pojačava i činjenica da i pored javno dostupnih dokaza koji ukazuju da je Stanković jedan od učesnika slučaja nameštanja tendera za gradski prevoz u Nišu, on nije smenjen “kao izraz stvarne volje za borbom protiv korupcije i jačanja poverenja građana Niša u lokalni predstavnički dom”.

Ovi tekstovi nastali su kao deo projekta "Susteinable development of Investigative Journalism in South Serbia" koji je podržan od strane Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mile

    10:15 // 22. 12. 2014.

    Izeš zemlju u kojoj za poštovanje zakona treba da moliš partijske komesare. E Srbijo šta si doživela.....

  • ZA INSAJDER B92

    09:19 // 21. 12. 2014.

    O kontraverznom N.Stankovicu,Peisicu i Miletu HILJHADARKI obavezno da se snimi emisija INSAJDER i da se emituje na TV-u,da vidi Vucic koji kadar ima u Nisu!Leglo korupcije i kriminala a narod TRPI!

  • nikola

    10:14 // 20. 12. 2014.

    @sveznalica- samo mi pokažite gde piše da je odluka agencije obavezujuća, pogotovu što je ovo mera javne preporuke. Kao dali ste mi link agencije i prešli me...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: