Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:12, 5. 10. 2015.

| Društvo

Akcija da svako novorođenče u Nišu dobije svoje drvo

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
drvo
Plan da deca koja se budu rađala dobiju svoje drveće o kome će se brinuti;Ilustracija; foto; flickr.com/Alison Henry

Sa idejom da svako dete koje se rodi u Nišu dobije sadnicu, koju će njegovi roditelji, a potom i ono samo, zalivati i čuvati, grupa “Pomoć ugroženim Nišlijama” i JKP “Mediana” pokreću akciju “Drvo za život”.

Kako objašnjava direktor “Mediane” Bratislav Vučković, ukoliko uređivanje zelenila "pređe" u preduzeće na čijem je čelu, plan je da se u gradu napravi “Park života i mladosti”.

Sa nadležnim strukturama u gradu odrediće se jedan park gde će svako novorođeno dete dobiti drvo koje će zalivati njegovi roditelji, a kasnije i samo dete. Sve će to biti rađeno u konsultaciji sa stručnjacima. Urbanisti će odlučiti koja bi lokacija bila pogodna - objašnjava Vučković.

Prema rečima Nebojše Ozimića iz neformalne grupe “Pomoć ugroženim Nišlijama” akcija je na samom početku i tek slede razgovori sa direktorom Kliničkog centra oko prosleđivanja spiska novorođenih, kao i sa stručnjacima oko lokacije za sadnju i vrste drveća.

Tako što će svako dete imati svoje drvo o kome će brinuti nadamo se da će biti više Nišlija koji će brinuti o svojoj okolini, a i sam grad će biti zeleniji - objašnjava Ozimić.

On ističe da ovom akcijom grupa “Pomoć ugroženim Nišlijama” malo “izlazi iz okvira onog osnovnog što radi, ali da njom želi da utiče na ekološku svest građana”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Janko

    14:12 // 7. 10. 2015.

    Neka samo ova dva "genijalca" objasne gde ce da nadju 30 hektara slobodne zelene povrsine gde bi trebalo da se posadi 3000 stabala za novorodjenu decu, koliko se u proseku rodi godisnje. Da izuzmemo cinjenicu da se stabla mogu saditi samo marta, aprila, oktobra i novembra...za decu rodjenu u ostalim mesecima to ne bi bilo moguce, ili da budu na listi cekanja...

    • Bor

      18:59 // 7. 10. 2015.

      @Janko, u proseku svaki napušeni balavac slomi 2 drveta. U proseku se u Nišu uništi mesečno 30 sadnica. Živi i dalje u betonu.

  • nišlija

    08:49 // 6. 10. 2015.

    lepo...

  • Zoran

    22:45 // 5. 10. 2015.

    @Zoka, zašto gledaš kroz politiku? Što, kao mnogo nam je dobrih ideja - a ova je očigledno dobra.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: