Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:12, 7. 10. 2016.

| Društvo

Amerika i Rusija polemišu: Da li Moskva ima vojnu bazu u Nišu?

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, AP, N1
humanitarni
Humanitarni centar ili ruska baza?; foto: FB strana centra

Američki “Asošijeted pres” otvorio je temu i bacio sumnju na to da Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu možda nije samo humanitarni, već da je ruska vojna baza na Balakanu. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ovakve navode demantuje.

Novinar AP-a obišao je centar u Nišu i u tekstu pod naslovom “U ruskoj “špijunskoj bazi” na Balkanu?” piše o onome što je zatekao u centru, o video nadzoru i opremi.

U komandnoj sobi su veliki monitori za nadgledanje, a u skladištu oprema za spašavanje, nedovršena siva cementna zgrada služi kao trening centar. Da li je to ruski centar za pomoć u katastrofama kako Moksva tvrdi, ili je jedna od špijunskih ispostava Kremlja u srcu Balkana? - piše između ostalog u tekstu.

Ova novinska agencija piše i da zapadne analize pokazuju da je centar u Nišu odgovor na ekspanziju NATO-a u regionu Balkana i da je dolazak Rusa uznemirio susedne Bugarsku, Rumuniju i Mađarsku koje su "godinama patile pod gvozdenom pesnicom komunizma nakon Drugog svetskog rata”.

Ako je to zaista vojna operacija, ova baza Kremlja biće prva u Evropi izvan bivšeg Sovjetskog saveza nakon kolapsa Varšavskog ugovora početkom 1990-tih - piše AP.

Na ove navode američkog medija, oštro je odgovorila portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova koja je rekla da spekulacije kako u bazi u Nišu postoji neki vojni faktor, nema istine.

Pozivi na prezentacije i brifinge koje smo organizovali u centru, predstavnici EU i SAD su sistematski ignorisali. Svi koji žele mogu da posete centar u Nišu. Nemamo šta da krijemo - kazala je ona.

Podsetimo, spekulacije da je ruski centar u Nišu zapravo vojna baza ove države traju od njegovog zvaničnog otvaranja 2012. godine, a bivši ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je 2013. godine u Nišu rekao da je “reč o humanitarnoj stvari”.

Srpsko-ruski himanitarni centar do sada je učestvao u  brojnim humanitarnim akcijama u regionu - od velikih poplava u Srbiji, preko gašenja požara do saradnje sa tokom izbegličke krize.

Ipak, zamenik direktora ruskog Humanitarnog centra Vjačeslav Vlasenko novinarima AP-a rekao je da u poslednje vreme Hrvatska i Bugarska, kao članica NATO i Makedonija i Bosna i Hercegovina koje žele da uđu u ovaj pakt, odbijaju saradnju sa centrom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milivoj

    16:53 // 7. 10. 2016.

    Mi ne treba da dozvolimo ničije baze ovde nego da malo više radimo i napravimo svoju bazu ali malo jaču nego što je sada imamo.

  • Jova

    16:24 // 7. 10. 2016.

    I da ima neka je. Bolje Rusi nego bilo ko drugi.

  • Ernest H.

    14:25 // 7. 10. 2016.

    Sve pocinje iz Baze.Baza daje predlog pa se to siri navise sve do vrha.Baza je osnova svega pa i Novog svetskog rata koji je na vidiku.Eto imacemo priliku kada zarate Rusi i Ameri opet da gadjaju Nis a taman smo okrecili i nakorak od EU,steta.
    Hm,jer sam ja to promasio temu...izvinite!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: