Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:50, 25. 11. 2014.

| Društvo

Aplikacija za učenje ispitnih pitanja pobednik “Hakatona”

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
hakaton
Pobedničku ekipu čine studenti koji pored studiranja već i rade

Nakon 6 sati razmišljanja o ideji i podeli posla, i oko 14 sati intenzivnog rada na programiranju i borbe sa umorom i pospanošću, ekipa “Bazinga!” je kreirala pobedničku aplikaciju na “Hakatonu” održanom u Nišu. DSC-6001 Ekipe su imale 24 sata za završetak aplikacije;Foto: Vanja Keser

Aplikacijom “Okreni me”, koja je namenjena za učenje ispitnih pitanja po principu kartica, oni su najuspešnije odgovorili na temu 24-časovnog takmičenja u programiranju. Naime, pred sam početak programerskog nadmetanja, svi timovi su dobili zadatak da osmisle aplikaciju za olakšavanje studiranja.

Mi smo dosta vremena utrošili na to da odlučimo šta uopšte da napravimo, jer je ideja ključna. Mozgali smo i na kraju osmislili aplikaciju za učenje po principu kartica - sa jedne strane je pitanje, sa druge odgovor - kaže član pobedničkog tima Aleksandar Nikolić.

Aplikacija se nalazi na sajtu www.okreni.me, na koji se ulazi nakon registracije. Potom je potrebno da se u meniju odabere fakultet i predmet za koji želite ispitna pitanja. 

Ideja je da studenti sami popunjavaju ispitna pitanja i prave kvitice koje će kasnije moći da koriste njihove kolege. Naravno, oni koji ih budu koristili moći će da ih ocenjuju, čime će ona biti rangirana po kvalitetu - objašnjava Aleksandar.

DSC-6006 Neki su veliki deo vremena utrošili na osmišljavanje ideje;Foto: Vanja Keser Pored Aleksandra, pobednički tim “Hakatona” čine studenti niškog Elektronskog i Fakulteta informacionih tehnologija Petar Slović, Ivan Nikolić i Dušan Stanojević. Iako pre toga nisu zajedno radili, dobrom podelom posla su, kako kažu, uspeli da za kratko vreme naprave funkcionalnu aplikaciju.

Imali smo ideju da dodajemo još neke stvari u aplikaciju, ali prosto nije bilo dovoljno vremena jer je sve to trebalo pre svega da funkcioniše - objašnjavaju članovi tima “Bazinga!”.

Drugo mesto na “Hakatonu” osvojio je tim “Coders+1” za aplikaciju “eŠalter”, dok je treće mesto pripalo ekipi “MUFI” za aplikaciju “EVAN” koja treba unapredi interakciju između profesora i studenata za vreme predavanja.

Rad pod pritiskom i bez sna

Najveći izazov takmičenja “Hakaton” jeste što ekipa programera za 24 sata treba da smisli aplikaciju i da je kreira, što znači da nema mnogo vremena za spavanje i odmor. DSC-6027 Neki su od programiranja odmarali tako što su igrali igrice;Foto: Vanja Keser

24 sata je jako malo da se napravi kvalitetna aplikacija, posebno što nakon nekih 10 sati rada koncentracija opada i teško se radi. Pokosi vas umor i mnogo sporije radite, ali to i jeste bio izazov - kaže Aleksandar Nikolić.

Iako je za takmičare na Elektronskom fakultetu bio obezbeđen prostor za odmor, tek nekolicina njih je odremala oko sat-dva, da bi se odmah vratili poslu.

Svi su maksimalno bili posvećeni zadatku, tako da je većina vreme provodila kraj računara do isteka vremena takmičenja.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • braca

    18:13 // 26. 11. 2014.

    Bravo za momke! Iskoristite svoje potencijale maksimalno!

  • Aleksandra essalki

    18:10 // 25. 11. 2014.

    Bravo deco ponosna sam na naš fakultet trebamo Vam ponuditi posao ,a ne da ostane ne iskorušćen Vaš potencijal i talenat ,Volim Vas deco ,
    Ajde Gordana Just energy Canada ,povuci ovu decu na LMIA .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: