Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:51, 11. 8. 2014.

| Društvo

Arhitektonska vizija centra Dimitrovgrada

Autor:D.N.Izvor:Južne vesti
caribrod
Predlog izgleda Sportskog centra Park; foto: modelart.rs

Dejan Mitov, Krsto Radovanović i Jelena Mitov autori su interesantne brošure koja sadrži predloge konkretnih arhitektonskih rešenja lokacije u centru Dimitrovgrada.

arhitekte-u-akciji Mlade arhitekte; foto: superprostor.com

Dimitrovgradski mladi arhitekta Dejan Mitov je sa saradnicima objavio publikaciju rezultata arhitektonske radionice "Caribrod 2012" koju su organizovali Opština Dimitrovgrad, Centar za održivi razvoj Prospera i Modelart Arhitekti.

Mladi stručnjaci iz novosadskog Modelarta, udruženja za arhitekturu i kulturu, čiji su autori publikacije članovi i osnivači, učestvovali su u radionici "Caribrod 2012".

12caribrod foto: modelart.rs

Cilj radionice i prateće brošure bio je da sa arhitektonskog stanovišta istakne mogućnosti daljeg razvoja Dimitrovgrada putem detaljne analize postojećeg stanja, isticanjem prednosti i uočavanjem nedostataka, kako bi se oni što bolje rešili.

Mikrolokacija koja je analizirana nalazi se na potezu Sportski centar Park – Dvomostovlje – Strošena češma u strogom centru Dimitrovgrada.

Arhitektonska radionica okupila je afirmisane stručnjake iz Dimitrovgrada, Niša, Beograda, Novog Sada i drugih gradova Srbije.

- Arhitekturu smatramo procesom, koji se ne završava realizacijom tj. izgadnjom, nego se nastavlja kroz život objekta i interakciju sa korisnicima. Upravo zato nam je težište rada na odnosu sa klijentima i korisnicima prostora, dakle na socijalnoj dimenziji arhitekture. Svaki projekat predstavlja poseban izazov, a krajnji cilj su inovativna i jedinstvena rešenja, koja odstupaju od tipskih obrazaca i konvencionalnih rešenja. Mi ne bežimo od ograničenja, mi ih pretvaramo u dizajnerski alat - objašnjava dimitrovgradski mladi arhitekta Dejan Mitov.

08caribrod foto: modelart.rs

Detalje publikacije možete videti na sajtu Modelarta.

Mitov navodi da se neka od rešenja već i konkretno primenjuju u Dimitrovgradu.

Studio Modelart, udruženje za arhitekturu i kulturu osnovali su Dejan Mitov, Jelena Mitov i Krsto Radovanović 2009. godine, tokom studija na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Dejana Mitova sugrađani pamte i kao deo tima autora eksperimentalne prostorne instalacija - klupe od drvenih letvica dužine 10 metara jedistvenog dizajna, koju gosti i posetioci dimitrovgradskog Sportskog centra Park svakodnevno koriste.

02caribrod Dimitrovgrad iz ptičije perspektive; foto: modelart.rs

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • NK77

    12:54 // 12. 8. 2014.

    Mogli bi i jedan pomocni teren da izgrade za veliki fudbal

    • caribrodzanin

      23:51 // 16. 8. 2014.

      hahaha taj plan mozda za 1oogod bude realizovan...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: