Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:48, 5. 11. 2014.

| Društvo

Arhitektura Niša kroz vreme - puna uspona i padova

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
dan

Kuća Mite Jančića, palata “Nišava”, Učiteljski dom, zgrada Niškog simfonijskog orkestra i hotel “Park” samo su neki od objekata prikazanih na izložbi “100 - Arhitektura Niša kroz vreme” otvorenoj u Galeriji “Srbija”.

Postavku izložbe, kojom su i zvanično počeli ovogodišnji jubilarni “Dani arhitekture Niša”, čini 100 najreprezentativnijih javnih i stambenih objekata.

Autori izložbe su članovi Društva arhitekata Niša (DAN) koji su, kako ističu ovim želeli da ukažu na značajne objekte koji su mnogima nepoznanica.

Pitanje je da li će Nišlije prepoznati neke od objekata koji su deo izložbe i da li su svesne da ih ima u svom gradu. Ovom izložbom smo zato želeli da neki od objekata koji su biseri arhitekture izađu iz anonimnosti  - kaže producent Dana arhitekture Aleksandar Keković.

dan56 Tako su neki od posetilaca izložbe iznenađeno gledali kuću Stavre Cvetkovića koja je izgrađena 1922. godine i nalazi se u Hilandarskoj ulici. Kažu, puno puta su prolazi tuda, ali je nisu primetili. Slično je i sa palatom “Nišava” koja je na uglu Prijezdine i Ulice Oblačića Rada ili zgradom Južnomoravske banke iz 1922. godine koja se nalazi na Obilićevom vencu.

Predsednik DAN Miodrag Medar kaže da Niš nema jedinstven arhitektonski stil, ali da dominiraju objekti moderne, pošto se tada i najviše gradilo. Ipak, kako kaže, ima i objekata rane moderne, akademskog klasicizma, secesije, art-dekoa, neoromanticizma…

On napominje i da je arhitektura u Nišu kroz vreme imala brojne uspone i padove.

Niš koji znamo je Niš koji je nastao posle oslobođenja od Turaka. Stara urbanistička matrica je nestala i napravljen je novi grad. Taj arhitektonski i građevinski uzlet je trajao do početka 20. veka, potom stagnacija u vreme Prvog svetskog rata, zatim opet uspon između dva rata i ponovo zastoj sve do šezdesetih godina kada je krenuo bum u gradnji - kaže Medar.

Objašnjava i da je u Nišu opet stagnacija, ali napominje da veruje da će nakon nje opet doći uspon.

Podsetimo, “Dani arhitekture Niša” će trajati do 13. decembra, a u okviru njih biće prikazano 5 izložbi i organizovana četvoronedeljna studentska radionica.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • todor

    20:41 // 5. 11. 2014.

    a anticrkvena arhitektura tj. da komunisti obavezno pred crkve naprave viši i veću zgradu.
    sveinikolska , saborna , narodna biblioteka arh,kurtovića da zakloni hram sv Save,paraćin jagodina negotin...

    • Aca

      07:06 // 6. 11. 2014.

      Daj nauči pravopis, sramota je.
      Komunistička arhitektura je bila u neprirodna i neljudska, nekim "arhitektama" iz doba komunizma bi trebao da se podigne spomenik za (ne)delo protiv čovečnosti

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: