Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:23, 11. 4. 2014.

| Društvo

"Atmosfera u Nišu odobrava nasilje i pretnje"

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Tribina.JPG
Tribina "Kako zaštititi novinarstvo" u niškom Media centru

Pretnje novinarima i pritisci na njih učestaliji su u Nišu nego u drugim gradovima, utisak je učesnika tribine "Kako zaštititi novinarstvo" održanoj u niškom Media centru.

Razlog za to što je u poslednjih godinu dana dva puta prećeno uredniku Južnih vesti Predragu Blagojeviću, jednom dopisnici RTS iz Niša Dragani Sotirovski, a nedavno je čak i napadnut urednik sportske rubrike "Narodnih novina" Dušan Jocić, učesnici tribine nalaze u "opštoj klimi grada".

- Opasne stvari počinju od sitnih. Loše je stvarati atmosferu da svako može, ako mu se ne sviđa ono što je novinar napisao, da menja to što je on uradio pretnjom. Kad u društvu imate pretnje ubistvima, pretnje i ubistva, onda stvarate klimu u kojoj su moguće razne stvari - kaže savetnik ombudsmana Republike Srbije Dragan Janjić.

Prema njegovom mišljenju, u situacijama kada do pretnji dođe, neophodna je hitna reakcija i osuda takvih postupaka.

- Važno je da svi reaguju. Da imamo reakcije iz Vlade i drugih organa javne vlasti koji bi pomogli da se takva atmosfera promeni - dodaje Janjić.

Prema rečima Mladena Jovanovića iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju, to što je reakcija na pretnje, iako su one krivično delo, blaga pokazuje se da je nasilje dobrodošlo.

- Sve to kreće od političke elite do običnih građana. Lokalna zajednica, ugušena nasiljem, kao da počinje da doživljava nasilje kao nešto što je u redu. Niko ne snosi odgovornost ni na nivou svoje institucije - kaže Jovanović.

Jedan od predloga aktera tribine bio je i da stranke same isključe članove ukoliko zaprete novinaru ili počne bilo koje drugo krivično delo.

Problem je, kako je na tribini rečeno, i u tome što se u Srbiji još nije dogodilo da neko bude osuđen za pretnju novinaru, za šta je zaprećena kazna od 6 meseci do 5 godina zatvora, s obzirom na to da se pretnja novinaru kategoriše kao pretnja službenom licu.

- Za to je kriv čitav lanac od policije, preko tužilaštva do sudstva. Jednom bi bilo dobro da neko dobije kaznu i da se time javno pošalje poruka da je tako nešto nedopustivo - rekao je predsednik Izvršnog odbora UNS-a Petar Jeremić.


Osuda bez kazne za trenera

Odsustvo reakcije odgovorne institucije, tačnije Fudbalskog kluba Radnički, zasmetalo je i novinaru Dušanu Jociću, kog je nedavno, posle utakmice, napao pomoćni trener.

- Ono što je mene zabolelo je odsustvo reakcije kluba koje je vrsta posledice čekanja da se zvanični organi oglase - rekao je Jocić.

tribina Darko Bulatović i Dušan JocićJedini političar na ovoj tribini, funkcioner SNS Darko Bulatović, ujedno predsednik FK Radnički i Opštine Crveni Krst i direktor PD "Jugoistok", smatra da i novinari delom snose odgovornost time što, prema njegovom mišljenju, izveštavaju samo o negativnim događajima i biraju senzacionalističke naslove.

- Ovaj čin trenera je za osudu i treba da bude osuđen. Smatram da smo svi mi zajedno odgovorni sa stvorimo društvo boljim nego što jeste, a to ne možemo, na primer, takvim novinskim naslovima - smatra Bulatović.

Ova tribina bila je organizovana povodom sve učestalijih pretnji niškim novinarima. 

Tribina - Kako zaštititi novinarstvo?

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nikola

    15:08 // 13. 4. 2014.

    Pridružujem se komentaru, ali takođe da pocnu da objavljuju sve komentare. Naime poslao sam komentar kome kritikujem ( nijednom rečju nisam uvredio nekog) novinare i odmah cenzura.

  • APA

    09:02 // 13. 4. 2014.

    Predlazem JV da uvedu ogranicenje o broju komentara jednog citaoca. Komentari na svim vestima su postali blog polu-misli Zorana Jovanovica. To je zloupotreba ovog prostora.

  • vrana

    18:13 // 12. 4. 2014.

    Dragi Zorane za Bulata dobricu neznam ali za tebe se vidi da si gromada od coveka

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: