Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:46, 19. 5. 2016.

| Društvo

“Autobus izborne reforme” kreće iz Niša

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
490x370-izbori-2014-ilustracija-Kosta-JUZNE-VESTI
Nišlije pozvane da daju svoj potpis; foto: arhiva JV

Šta je loše u postojećem izbornom sistemu i zašto ga treba menjati Nišlije će saznati u subotu 21. maja od 11 do 16 sati na Trgu kralja Milana, gde će moći da potpišu i inicijativu Nacionalne koalicije za decentralizaciju za promenu izbornog sistema.

Nakon Nišlija, sa ovom idejom upoznaće se i građani Pirota 4. juna, a ovaj autobus će do kraja prve nedelje juna obići i Zaječar, Kikindu, Novi Pazar, Kragujevac, Užice i Kruševac, gde će širiti ideju “polazeći sa perona građanskog aktivizma”.

Danijel Dašić iz NKD-a, koji zajedno sa “Proaktivom” organizuje ovu akciju u Nišu, poziva sve zainteresovane da dođu i potpišu Deklaraciju, jer postojeći izborni sistem ima mnogo nedostataka.

Na prvom mestu tu je teritorijalna zastupljenost - u prošlom sazivu Skupštine bilo je 80 poslanika iz Beograda, a sada ih je 105, dok će južna i istočna Srbija, koje imaju približan broj stanovnika kao Beograd, imaju svega 33 poslanika. To znači da triput veće šanse da bude usvojen ima zakon u interesu Beograda nego južne i istočne Srbije - navodi Dašić.

Osim toga, kako kaže, treba raditi na odgovornosti poslanika, jer “ima onih koji su glasačka mašina, za razliku od onih koji su spremni da se bore za inicijative svoje lokalne samouprave i interese svojih glasača”.

Ne želimo da opet imamo “Jugoistok” koji se prebacuje u Beograd, da imamo Regionalnu privrednu komoru koja je samo jedan kiosk centralne, da se ne desi da sutra dobijemo jedan centralizovani univerzitet, da nemamo smanjenje prihoda lokalne samouprave… Nebrojeno je mnogo takvih primera, i treba raditi na jednakosti svih građana i decentralizaciji - objašnjava on.

Dosad je, kaže Dašić, ova inicijativa prikupila oko 15.000 potpisa. Ideja je da se prikupi još više, kako bi se njima “izvršio pritisak na naše predstavnike u parlamentu”.

Prema njegovim rečima, inicijativu su već podržali budući poslanici iz Niša - Miloš Bošković iz “Dosta je bilo” i Milan Lapčević iz DSS-a, kao i još neki iz ostalih gradova. Kada potpisivanje Deklaracije bude završeno, Dašić objašnjava da će biti oformljena neformalna parlamentarna grupa u parlamentu koja će se zalagati za sprovođenje reforme izbornog sistema.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • CVETKO prvi

    19:35 // 19. 5. 2016.

    LUDILO !

  • shaft

    17:37 // 19. 5. 2016.

    Pogresili ste grad,ovde je to utopija,sto se losije zivi,to se vise podrzava vlast!

  • Caka

    15:46 // 19. 5. 2016.

    Ma ludilo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: