Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:21, 10. 7. 2015.

| Društvo

Banja odumire, nadležni prebacuju odgovornost

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
800x600-Niska-Banja-fontana.jpg
Lep krajolik, malo zainteresovanih za boravak u Niškoj Banji; foto: sr.wikipedia.org/ Dragan Cvetković; CC

Dok broj turista u Niškoj Banji opada, banjsko rukovodstvo i Turistička organizacija Niš se prepucavaju ko je odgovoran za loše stanje u ovoj gradskoj opštini.

Niška Banja je, zajedno sa Nišem, jedno od retkih mesta u Srbiji za koju vaučeri za letovanje u Srbiji neće važiti.

Sudeći prema zvaničnoj statistici, ionako je sve manje zainteresovanih za dolazak u Banju - za prvih 5 meseci ove godine nju je posetilo svega 918 turista, što je za 16.5% manje nego u istom periodu 2014.

Za takvu situaciju, direktor Turističke organizacije Niš Uroš Parlić krivi opštinsko rukovodstvo za koje tvrdi da ne radi ništa na podsticanju turizma te da je zato Banja “beznadežan slučaj”.

Sve što rade, kaže, svodi se na “konkurisanje za projekte za popločavanje šetališta i obnavljanje parnih kupatila”.

Na pitanje šta je TON uradio za turizam u Banji, Parlić kaže da je njihov posao "promocija i brendiranje", ali su uprkos tome uradili "dosta konkretnih stvari".

Zbog lošeg stanja u Banji mi smo se fokusirali na njenu okolinu. Promovišemo aktivni odmor već dve godine, adrenalinske ture, planinarenje, organizovali smo izložbe etno-stvaralaštva, uradili smo dvojezične brošure o Banji - nabraja Parlić.

banja2 Sve manje turista u Banji; foto: commons.wikimedia.org/Milorad Dimić; CCS druge strane, predsednik ove gradske opštine Zoran Vidanović kaže da opštinsko rukovodstvo “nema nikakvih ingerencija” kada je turizam u pitanju.

Grad Niš, tvrdi, ne samo da ne podstiče turizam već i novac od boravišnih taksi i za razvoj turizma daje TON-u, a bez pomoći Grada, kako kaže, sama opština ne može ništa.

Grad nije doveo investitore, nije obnovio infrastrukturu, nije doveo organizovane turističke grupe u Banju. Ja sam sam tražio i nalazio investitore, ali kada dođu do Grada Niša, kao da "štuknu u bunar", jer od Grada zavisi hoće li omogućiti investitoru da radi na gradskom zemljištu, a Grad to neće - slikovito opisuje situaciju Vidanović.

banja3 Centralno banjsko kupatilo; foto: commons.wikimedia.org/ Milorad Dimić; CCOve godine je, kaže, od 100 miliona u opštinskom budžetu, 15 miliona opredeljeno "i za turizam i za kulturu i obrazovanje i atarske puteve".

Koliko od toga je i utrošeno za turizam, Vidanović nije odgovorio i ponovio da je glavni problem u tome što gradska vlast ne sarađuje.

Ipak, iako od Grada "više ne očekuje ništa", Banju ne smatra beznadežnim slučajem.

Zato najavljuje da će okupiti entuzijastične ljude "koji hoće nešto konkretno da rade da podstaknu turizam u Banji".

Oko kog projekta će ih, međutim, okupiti i šta će oni tačno raditi, Vidanović nije želeo da odgovori “jer je stvar kompleksna i ozbiljna da bi o njoj pričao telefonom”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dr Jakov Zlatar

    13:08 // 14. 7. 2015.

    Ribarska banja je u statusu mesne zajednice Grada Kruševca, pa ipak najviše je napredovala od svih banja.Uvek je puna gostiju.Za početak Vidanoviću napravi otvoreni bazen.Imaš uslova.

  • Aeksandar

    08:35 // 13. 7. 2015.

    Sve dok Banja ne bude domaćin u svojoj kući biće nam tako(SAMOSTALNA OPŠTINA). Grad je totalno nezainteresovan i jasno pokazuje da nema političke volje da se krene sa mrtve tačke.

  • Двери Ниш

    21:56 // 12. 7. 2015.

    За Нишку Бању ће бити најбоље да на првом локалном референдуму који организујемо више не буде нишка општина. И наравно, промени власт.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: