Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:20, 9. 7. 2010.

| Društvo

Bataci i krmenadle sa Kosova

Autor:Nikola LazićIzvor:Vranjske novine

Kako meso sa Kosova dolazi do Srbije i kako prepoznati švercovano meso, istraživale "Vranjske" novine.

- Mnoge mesare i ugostiteljski objekti u Pčinjskom okrugu, pa samim tim i u Vranju, u promet stavljaju svercovano pileće, juneće i svinjsko meso, koje ilegalnim kanalima stiže sa Kosova i Metohije - upozorava Miodrag Milković, direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu, koji se dugo bavi ovom problematikom.

Prema njegovim rečima, sa KiM nedeljno u Bujanovac, odakle se distribuira u ostale delove Srbije, stigne do 10 tona mesa koje ne prolazi neophodnu kontrolu.

SAD, Brazil, Argentina

Mediji su nedavno objavili da je od početka godine na teritoriji okruga zaplenjeno nešto preko osam tona mesa bez deklaracije, što znači da je to samo neznatni deo od količine koja završi na tržištu:

- Pileće meso na Kosovo, preko luka u Albaniji, dolazi iz Sjedinjenih američkih država, a svinjetina i junetina iz Argentine i Brazila. To meso je bakteriološki neispravno jer je više puta odmrzavano i zamrzavano, pa ne ispunjava propisane standarde o ispravnosti. Osim toga, ispravnost tog mesa niko u Srbiji ne kontroliše - kaže Milković.

On dodaje da je ustanova koju vodi uradila interno uzorkovanje i analizu pilećih bataka sa Kosova, a rezultati do kojih su došli su zapanjujući:

- Mi kao Vetrinarska stanica nemamo pravo da radimo analize mesa koje bi služile za javnu upotrebu, pa smo uradili jedno malo istraživanje za svoje potrebe, pre svega da bi ljudima ukazali na štetnost konzumiranja ovog mesa. Ustanovili smo da su pileći bataci puni hormona rasta, čija je upotreba dozvoljena u SAD, ali ne i u Evropi. Osim toga, sumnjamo da je takvo meso staro po nekoliko godina, takvo dolazi ovde duboko zamrznuto. U nekim uzorcima mesa primetili smo i prisustvo antibiotika, što takođe može da bude opasno - tvrdi Milković.

Šverc mesa sa Kosova postao je ozbiljan biznis od 2000. godine, kada je pokrajina stavljena pod protektorat međunarodne zajednice a na administrativnim prelazima sa Srbijom postavljena carina. Roba u Bujanovac stiže najčešće „divljim" putevima preko brda između Srbije i Kosova, gde su šverceri napravili improvizovane puteve. Meso se dovozi kombi vozilima do Bujanovca gde se skladišti, a zatim distribuira dalje. U ovom gradu maloprodajna cena pilećih bataka sa Kosova je između 130 i 150 dinara, što je dvostruko manje od regularne cene ovog mesa u Srbiji, a na veliko paket od 18 kilograma mesa košta u proseku 16 evra.

- Znam pouzdano, pa zato smem i da tvrdim da mnogi ugostiteljski objekti i mesare u regionu, a tu mislim i na Vranje, stavljaju u promet ovo meso, koje može da izazove velike zdravstvene tegobe, pogotovo kod dece. Najpre su tu stomačne tegobe, a upotreba mesa koje u sebi sadrži hormone rasta, kao što je slučaj sa američkim batacima, može biti veoma opasna za decu u adolescentskoj fazi razvoja jer izaziva prerani pubertet i maljavost - tvrdi Milković.

On kaže da građani na nekoliko načina mogu prepoznati da li je meso koje kupuju došlo iz legalnih tokova, ili se radi o mesu prispelom sa Kosova:

- Najpre, kosovski batak sa karabatakom je neobično veliki, u proseku je težak i do 400 grama. Zatim, takva piletina prilikom termičke obrade daje veoma jak i čudan miris, ali su se ugostitelji i mesari dosetili pa takvo meso dime i prodaju kao dimnjenu piletinu. Što se junetine i svinjskog mesa tiče, najlakše se poznaje po boji i ukusu. Takvo meso ima tamniju boju i nije ukusno kao regularno meso. Apelujem na građane da povedu računa prilikom kupovine mesa i odlaska u restoran - upozorava Milković.

Međutim, ugostitelji sa kojima smo razgovarali kažu da koriste isključivo domaće meso, ali obavezno dodaju kako su čuli da mnogi prodaju kosovske batake i krmenadle.

Nastavak teksta možete pročitati na Internet sajtu "Vranjskih - www.vranjske.co.rs

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: