Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:48, 28. 9. 2015.

| Društvo

Bez odgovora zašto su lukovi u krovu muzejske zgrade

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
krov-ostecen.jpg
Greška ili namera?; foto: Nebojša Ozimić

Iako direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika Elena Vasić Petrović tvrdi da se natkrivanje Vile na Medijani odvija prema projektu, stručnjaci Republičkog zavoda sutra će posetiti lokalitet kako bi utvrdili da li ima propusta.

Ovo je odlučeno nakon što je niški Narodni muzej obavestio Republički zavod da su radovi doveli do toga da lukovi zaštitne konstrukcije bukvalno prođu kroz delove krova zgrade Muzeja iz 1936. godine.

Kako najavljuje pomoćnik direktora Republičkog zavoda Ivana Ranković, njihova ekipa će otići na lice mesta da fotografiše konstrukciju i utvrdi činjenice. Kako ona objašnjava, Republički zavod je niškom, kao nosiocu projekta, dao saglasnost za njegovo izvođenje "uz uslov da se radi fazno i da se izvrši reprojektovanje".

Dok kustosi "Narodnog muzeja" smatraju da je reč o velikoj greški projektanata, direktorka niškog Zavoda Elena Vasić Petrović kaže da je sve urađeno prema preporukama nekoliko komisija i u skladu sa zakonom.

"Projekat prezentacije Vile sa peristilom i izgradnje zaštitne kontrukcije nad njom na arheološkom nalazištu Medijana u Nišu" izvodi se prema projektnoj dokumentaciji koja ima sve zakonom propisane uslove i dozvole, kao i prema preporukama adekvatnih komisija Ministarstva kulture i mešovitih komisija nadležnih institucija - odgovorila je Vasić Petrović "Južnim vestima".

Dodaje da "nijedan deo nalazišta nije ugrožen na bilo koji način", već da je učinjeno suprotno.

Sama muzejska zgrada sanirana je u toku 2013. godine, kao i Vila, a stanje drugih delova zgrade značajno je poboljšano u odnosu na prethodni period - tvrdi Vasić Petrović.

Ona osporava i tvrdnje direktora Narodnog muzeja da nije dobijao odgovore na pitanja šta sve ovaj projekat podrazumeva.

Narodnom muzeju iz Niša dostavljaju se uredno sve relevantne informacije i obaveštenja, od početka radova - kaže direktorka.

Podsetimo, kustos Narodnog muzeja Nebojša Ozimić je fotografije lukova bočne zaštitne konstrukcije koji prolaze kroz krov najstarije muzejske zgrade objavio na društvenim mrežama.

Uz fotografije je prokomentarisao da očekuje da se oglase stručna i politička javnost.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mihajlo Martic

    17:56 // 30. 9. 2015.

    Neso, ne znam po cijoj definiciji bi zgrada koja stiti mozaik vec uskoro 80 godina i u kojoj su do 2013. godine bili izlozeni arheoloski nalazi sa Medijane, bila prjvremeni objekat...Ne znam da li Vam ne poznato da je zgrada podignuta 1936.godine. A sto se tice projekta, izradio ga je Niski zavod, Republicki zavod, finansira Ministarstvo kulture, a Muzej niko nista ne pita.Medijana se unistava...

  • Nesa

    16:13 // 30. 9. 2015.

    Mihajlo,niski zavod je nesposoban tu se slazemo ali da je privremeni objekat spomenik kulture to je smesno.Ako si ikada usao unutra video bi da se ne radi o nikakvom muzeju.Preporucio bih ti da posetis Viminacijum i vidis kako se strucno prezentuju iskopine i kako treba da izgleda zgrada muzeja i ustali turisticki objekti.Istina tamo je toliko toga uradjeno jer ugljenokop Kostolac to finansira.

  • чиста зафрканција

    16:12 // 30. 9. 2015.

    је све ово. Зграда је пробијена јер је сада већ чувена директорка за заштиту преправила главни пројекат у свом свезнању. Па ко нормалан пројектом предвиђа да лукови конструкције пробију кров? Зграда музеја је својим постојањем, улогом и трајањем заслужила место у срцима грађана Ниша.Ово је светогрђе. Да није било тог крова не било ни мозаика ни Медијане. Где је главни пројектант? Хоћемо ИСТИНУ!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: