Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:15, 3. 4. 2014.

| Društvo

Biciklisti kao “glineni golubovi”

Autor:Jelena CanićIzvor:Južne vesti
490x370-bicikl-saobracajna-nezgoda.jpg
U Nišu česte saobraćajne nezgode sa biciklistima

Saobraćajne nesreće u Nišu u kojima su učestvovali biciklisti i vozači mopeda i motocikala odnele su u 2013. godini tri života.

Prošle godine je, prema podacima niške Policijske uprave, od svih vozača dvotočkaša koji su učestvovali u saobraćajnim nezgodama, najviše bilo biciklista - 65, a dvoje njih je u tim nesrećama i izgubilo život.

Kako kaže Miroljub Krstić, direktor Biciklističkog kluba “Železničar MBN” iz Niša, niški biciklisti su ugroženi u saobraćaju, jer nema dovoljno staza za ove dvotočkaše u gradu.

- Saobraćajne nesreće sa biciklistima se dešavaju jer su ljudi primorani da voze bicikl kolovozom, a tada su kao “glineni golubovi”. Pored toga, postoji i velika nepažnja i nepoštovanje prema biciklistima kao učesnicima u saobraćaju od strane vozača motornih vozila - kaže Krstić.

Krstić savetuje biciklistima da nose zaštitnu kacigu, jer su najčešće povrede glave u saobraćajnim nezgodama, kao i da nije preporučljivo da voze trotoarom.

U 2013. godini, u ukupno 146 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali dvotočkaši, prema podacima niške Policijske uprave teže je povređena 51 osoba, a 98 njih je zadobilo lakše telesne povrede.

Motociklisti su učestvovali u 39 nezgoda, a jedan od njih je izgubio život, dok su vozači mopeda bili akteri u 44 saobraćajne nesreće u kojima je 10 osoba teže i 37 lakše povređeno.

grafik Nesreće dvotočkaša u Nišu u brojkama

Prema analizi Agencije za bezbednost saobraćaja najčešći uzroci nastanka saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju vozači dvotočkaša su neprilagođena brzina, nepropisno izvođenje radnji na putu, nepropisno preticanje, obilaženje kolone vozila, neustupanje prvenstva prolaza i vožnja pod dejstvom alkohola.

- Analize pokazuju da u saobraćajnim nezgodama sa dvotočkašima stradaju uglavnom mladi, i to ne stariji od 30 godina, pa čak i mlađi od 18 godina - saopštili su iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Kako je sa lepim vremenom sve više biciklista i bajkera na ulicama, iz Agencije apeluju na sve učesnike u saobraćaju da poštuju pravila saobraćaja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • miroslav babjak

    22:13 // 19. 6. 2014.

    ja sam biciklista odabro sam rutu 24.06 da idem za francusku ima li zainteresovanih?

  • Aleksandar

    19:14 // 6. 4. 2014.

    svaki segment voznje na bicikli na kolovozu mora da bude kao da vozite automobil..pocevsi od prestrojavanja do iskljucenja..ako ne moze da vozite preko 25km/h konstantno nikako na kolovz- isekose vas.

  • DJURA NISSAL

    00:12 // 4. 4. 2014.

    ja sam biciklista i mislim da sam uvek u pravu ali tek kada me neko poveze vidim da i bicikliste ipak mnogo gresimo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: