Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:49, 18. 7. 2016.

| Društvo

Bolest “kvrgave kože” i u prokupačkoj opštini

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
krava
Bolest stigla i u prokupački kraj; foto: JV

Na teritoriji Opštine Prokuplje zabeležen je prvi slučaj oboljenja nodularni dermatitis ili bolest kvrgave kože kod goveda.

U selju Mršelj u opštini Prokuplje, nakon detaljne analize potvrđeno je da je jedna krava obolela od ove bolesti.

Načelnik Topličkog okruga i koordinator Lokalnog centra za praćenje, kretanje, prevenciju i kontrolu zarazne bolesti nodularni dermatitis dr Nebojša Vukadinović, istakao je da je na području sve četiri opštine Topličkog okruga vakcinisano do danas 12.068 grla krupne stoke.

U cilju sprečavanja bolesti kvrgave kože planirano je da se u najskorije vreme u opštinama Topličkog upravnog okruga obavi i avio zaštita na pojedinim lokalitetima - rekao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, vakcinacija goveda u potpunosti je završena na teritoriji opština Blace, Kuršumlija i Žitorađa, dok se na teritoriji prokupačke opštine očekuje da ovaj posao bude završen u narednih par dana.

Prema proceni, na terioriji Topličkog okruga ima oko 18.000 grla goveda.

Podsetimo, ova bolest je otkrivena pre otprilike mesec dana u bujanovačkom selu Ljiljance i od tada se proširila Pčinjskim i Jablaničkim okrugom, ali je brzom reakcijom veterinara tu i zadržana.

Vlada je formirala Nacionalni štab za sprečavanje širenja i iskorenjivanje bolesti, a za predsednika je imenovan bivši ministar poljoprivrede profesor dr Dragan Glamočić.

U pomoć kolegama iz Srbije početkom juna bili su i stručnjaci iz Evropske unije koji su nadležnima dali tehničku i naučnu podršku i savete o dijagnostikovanju, upravljanju i praćenju epidemije "kvrgave kože".

Iz EU su stigle i vakcine protiv ove bolesti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: