Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:34, 12. 11. 2015.

| Društvo

Bolnica plaća milionsku odštetu porodici žene preminule zbog greške lekara

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
Opsta-bolnica-Leskovac.jpg
Bolnica će u dogovoru sa porodicom preminule platiti odštetu u 5 rata; foto: arhiva JV

Bolnica u Leskovcu moraće da isplati odštetu od 1,67 miliona dinara advokatu Jovanu Mitroviću iz vlasotinačkog sela Skrapež koji je na sudu dokazao da mu je supruga umrla greškom lekara, potvrdio je "Južnim vestima“ direktor Bolnice Nebojša Dimitrijević.

Spor se vodio punih 7 godina, a konačnu presudu doneo je Apelacioni sud u Nišu.

Mitrović, koji je po profesiji advokat, dokazao je da su leskovački lekari njegovu ženu Ljubicu, sa slepim crevom koje je puklo, lečili lekovima protiv dijabetesa i analgeticima.

Sud je utvrdio da je Ljubica Mitrović umrla usled trovanja koje je posledica gnojnog zapaljenja trbušne maramice, nastale usled pucanja slepog creva, a da za vreme lečenja na Internom odeljenju leskovačke Bolnice nisu preduzete sve neophodne mere u praćenju stanja i lečenju pacijentkinje.

Učinjeni propusti su imali za posledicu neblagovremeno prepoznavanje akutnog gnojnog zapaljenskog procesa u trbuhu, teško pogoršanje stanja i u krajnjem ishodu smrt - navodi se u obrazloženju presude donete aprila ove godine.

Jovan je dobio 300.000, a njegova deca po 420.000 dinara na ime nematerijalne štete, dok se ostatak novca odnosi na troškove sahrane i podizanja spomenika.

Znam da nikakva presuda nju ne može da vrati, niti je ovaj novac ikakva satisfakcija jer nje više nema. Bio sam uporan jer bi slična sudbina mogla da zadesi neke druge ljude i zato sam tražio odgovornost Bolnice i njenih lekara - ističe Mitrović.

Direktor Opšte bolnice Leskovac kaže da je ova presuda dosta naštetila ugledu, ali i materijalnom položaju ove zdravstvene ustanove.

Sreća je da je Jovan razuman čovek, pa smo se dogovorili da Bolnica ovaj iznos isplati u 5 mesečnih rata, kako ne bi bilo ugroženo njeno funkcionisanje - ističe Dimitrijević.


Proces protiv odgovornih lekara još traje

Osnovno javno tužilaštvo je pre 2 godine podiglo optužnicu protiv penzionisanog hirurga i sedmoro internista bolnice u Leskovcu. Oni se terete da su prilikom lečenja Ljubice Mitrović nesavesno postupali i prouzrokovali pogoršanje kod pacijentkinje koja je preminula zbog sepse, a posle zakasnele operacije slepog creva.

Lekari su negirali krivicu i tvrdili da su postupili po pravilima. Ukoliko sud utvrdi njihovu odgovornost, Bolnica će tražiti od tih lekara da isplate čitav iznos. Tako ćemo raditi i u budućnosti. Za svaki nemar lekar će lično odgovorati, a ne da ispašta čitava Bolnica - naglašava direktor Dimitrijević.

Ljubica je u Urgentni centar leskovačke Opšte bolnice primljena 6. septembra 2008. godine sa bolovima u stomaku, povišenim krvnim pritiskom i dijabetesom. Umesto da bude hospitalizovana na hirurgiji, zbog propusta hirurga, ona je smeštena na Interno odeljenje, a tačna dijagnoza joj je postavljena tek posle 9 dana.

Ona je danima, sa slepim crevom koje je puklo, lečena lekovima za smanjenje šećera u krvi i analgeticima.

Ljubica je 15. septembra, pošto je stomak počeo da joj otiče, operisana, ali je 4 dana kasnije preminula.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • stanisavljević

    01:41 // 14. 11. 2015.

    u mnogim slučajevima doktori reaguju površno, i neblagovremeno....pitam se da li bi tako reagovali da je neko njihov blizak bio u ulozi pacijenta...ovo pričam jer sam i sam bio svedok raznoraznih grešaka doktora

  • Leka

    11:25 // 13. 11. 2015.

    Dokle god partijski, vezno i po srodstvu zaposljavaju nestrucne lekare, bolnica treba svakako da snosi troskove njihovih propusta, a doticnim lekarima treba oduzeti licence za rad.

  • Mile vs tranzicija

    18:23 // 12. 11. 2015.

    A kakva je tek situacija na ginekologiji!!! Kada ce tamo neko od nadrilekarcica da odgovara ili bude uhapsen???

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: