Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:08, 17. 4. 2014.

| Društvo

Bronza jedinom Nišliji u reprezentaciji srpskih kuvara

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Reprezentacija.JPG
Nišlija Đorđe Vučković (desno) među profesionalnim kuvarima Srbije na Braču

Devetnaestogodišnji Đorđe Vučković, kao jedini Nišlija u srpskoj reprezentaciji na 9. međunarodnom kulinarskom takmičenju "Biser mora" na Braču, u pojedinačnoj konkurenciji osvojio je bronzu.

Smoker-Srbija Korišenje tehnike "smoker" (foto: Đorđe Vučković)Na jednoj od najvećih gastro-manifestacija na Mediteranu, Đorđe je odabrao da priprema pastu, i to raviolu punjenu dimljenim kozjim sirom u sosu od višanja. Priznanje mu ne znači toliko koliko je, kaže, korisno iskustvo koje je stekao takmičeći se sa nekim od najvećih šefova kuhinje.

- Kad uđemo u boks, što je kao mala kuhinja, svi krećemo od 100 poena, koji se zatim oduzimaju. Pritom, žiri boduje higijenu, tehniku rada, termičku obradu, a zatim prezentaciju i ukus, što je i glavno. Ograničeno je i vreme, tako da uopšte nije lako - priča Đorđe.

Nikola-Djuric-(4) Jelo Nikole Đurića (foto: Đorđe Vučković)Nakon što je u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Nišu stekao zvanje kulinarskog tehničara, ovaj zaljubljenik u kulinarstvo želi da nastavi školovanje.

Ipak, on bi istovremeno i da uči od što više različitih šefova kuhinja iz što više država i restorana sveta.

- Treba što više toga proći. Voleo bih da učim i azijsku kuhinju, što da ne?! Možda bih bio u stanju da probam i pripremam i insekte, video bih tamo. Voleo bih da jednog dana dospem na Svetski kulinarski kup koji se svake 4 godine održava u Luksemburgu. Ali za sada ne smem da letim - priča Đorđe.

U mestu Supetar na Braču, imao je priliku da sazna kakva je primena tečnog azota u kulinarstvu, utvrdi čemu je sve u ovoj oblasti koristan brener i vidi više upotreba nove tehnike, kakva je, na primer, "smoker". Stefan-Todorovic Jelo Stefana Todorovića (foto: Đorđe Vučković)

- Za dimljenje neke namirnice, bilo mesa ili povrća, koristi se pištolj sa hladnim dimom koji prolazi kroz začinsko bilje i dobija aromu. Taj dim dospeva ispod staklenog zvona na tanjiru u kom se nalazi određena namirnica - objašnjava Đorđe.

Zainteresovan je i za molekularnu gastrononiju i sve uticaje modernijeg načina kuvanja. Smatra da Srbija ima veliki potencijal za razvoj gastro-turizma, za šta je, kaže, neophodna što skorija standardizacija nekih jela i njihovo brendiranje.

Najbolje od domaće kuhinje pripremao je sa kolegama na "srpskoj večeri" organizovanoj poslednjeg takmičarskog dana. Svi učesnici tada su uživali u bogatom ukusu jaretine ispod sača, Karađorđeve šnicle, kupusa, mućkalice, srpskih salata, sireva i suhomesnatih proizvoda.

Istorijski uspeh srpskog kapitena

Kapiten srpskog tima Jovica Jovičić, poznat po učešću u drugoj sezoni emisije "Paklena kuhinja", reprezentaciji je doneo zlato u finalu Kupa "Bisera mora". Time je dokazao svoju reputaciju kuvara svetskog glasa čija su jela, između ostalih, probali Denis Kvejd, Nastasja Kinski i Vladimir Putin.

Spremajući po zadatku predjelo, jelo i dezert od špargle, zeca i jagode, pobedio je kolege iz Slovenije, Slovačke i Bosne i Hercegovine.

Svih dvadesetak srpskih takmičara, koji su po kategorijama kuvali jelo od ribe, piletine, vegetarijansko delo ili restoranski dezert, ukupno su osvojili 2 zlatne, 6 srebrnih i 11 bronzanih medalja.

Jovica-Jovicic Srpski tim proslavio je pobedu kapitena (foto: Đorđe Vučković)

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: