Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:10, 21. 10. 2014.

| Društvo

Budući ekonomisti nezadovoljni dogovorom sa dekanom

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
faksovi
Fakultet nije izašao studentima u susret, arhivska fotografija, foto: nadji.info

Samo tridesetak socijalno ugroženih studenata niškog Ekonomskog fakulteta neće plaćati 40.000 dinara za apsolventski staž, dogovoreno je na sastanku studenata sa dekanom. Ostali studentski zahtevi su odbijeni.

Prvobitni zahtev budućih ekonomista bio je da se cena apsolventskog staža ili produženja apsolventskog staža smanji sa 40.000 na 20.000 dinara. Međutim, kako kaže predstavnik studenata Marko Dimitrijević, dekan Ekonomskog fakulteta je studentima objasnio da nema osnova za ovo smanjenje.

Dekan je rekao da  je Ekonomski fakultet jedini koji je propisao granicu od 46 poena za budžet, i 37 za samofinansiranje, i smanjenjem cene apsolventskog staža, dovela bi se u pitanje granica bodova. Drugim rečima, morao bi da se poveća broj bodova za upis, što bi pogodilo veliki broj studenata. Mi nismo imali drugi izbor do da se prilagodimo tome - kaže Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, na Ekonomskom fakultetu ima 145 studenata koji su socijalno ugroženi, ali će sutra na sastanku sa prodekanom za finansije, biti utvrđeni kriterijumi prema kojima će od tog broja biti izdvojeno tridesetak onih koji neće plaćati 40.000 za cenu apsolventskog staža, niti za produženje tog staža. Svima ostalima, kaže Dimitrijević, biće omogućeno da ovaj iznos plaćaju u 8 rata.

Što se tiče zahteva da se ukine plaćanje redovnih troškova kao što su prijava ispita ili prijava završnih radova, Dimitrijević kaže da je i taj zahtev odbijen.

Redovne troškove ćemo i dalje morati da plaćamo jer je dekan rekao da je samo preporuka Ministarstva da fakulteti ne naplaćuju prijave ispita i druge troškove, ali da ne postoji zakonski akt koji bi zabranio da se to naplaćuje, tako da će se ti troškovi naplaćivati sve dok zakon to zvanično ne zabrani - objašnjava Dimitrijević.

490x370-studentski-protest.png Od 4 zahteva studenata Ekonomskog fakulteta, tri su odbijena a jedan samo delimično prihvaćen (foto: ntv.rs)Studenti su zahtevali i da dobiju literaturu usklađenu sa tržištem, međutim, Dimitrijević navodi da su na ovaj zahtev dobili “samo blagi osmeh”, jer bi, kako kaže, to značilo da bi svi profesori morali da pišu nove knjige.

Dimitrijević dodaje da studenti nisu zadovoljni postignutim dogovorima, jer, kako kaže, od 4 zahteva, samo je jedan prihvaćen delimično, a ostala tri su odbijena. Ipak, on smatra da i studenti imaju deo odgovornostijer je na jučerašnjem protestu bilo manje ljudi nego što je on očekivao. Prema njegovom mišljenju, mnogi studenti su uplašeni da će snositi posledice, a “nas nekoliko koji se ne bojimo, ne vidimo svrhu u tome da blokiramo dekanat, jer sami, bez podrške ostalih, ne možemo ništa”. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jova

    11:49 // 22. 10. 2014.

    Nadam se da su studenti shvatili šta je Dekan hteo kroz osmeh da im kaže: "Da ne postoje profesori radi studenata, već su studenti izmišljeni da bi oni imali šta da rade i odakle da dopravljaju plate"

  • djoka

    03:12 // 22. 10. 2014.

    Kako bre, pa u ponedeljak su "upisali" apsolventski bez dinara. Ova vest se odnosi na studente koji nisu 4. godinu bili na budžetu, jel tako?

  • Kolega

    16:29 // 21. 10. 2014.

    Tako je Mare, tebi svaka čast - dao si sve od sebe ali nisi uspeo... Masovna podrška je izostala... Zato nas ova bagra i dere... Ispit 800-1000, kolokvijum 100-200, ovo 40000, revers 800, kartončić 20

    • Robin Hood

      13:28 // 22. 10. 2014.

      Тако осим теоретске добијете и практичну наставу из економије. Како се стиче екстрапрофит? Како искористити монополски положај на тржишту? Како корисности и реткост одређују цену производа?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: