Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:27, 23. 8. 2016.

| Društvo

Burne reakcije javnosti zbog baza podataka, Bulatović menja izjavu

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
Darko-Bulatovic-foto-JV
"Želim da verujem da je izjava nesmotren, emocionalni gest", kaže poverenik Šabić; foto: JV

Pravljenje baze podataka onih koji su tužili grad predstavljalo bi kršenje zakona i nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti, upozorio je poverenik Rodoljub Šabić gradonačelnika Niša. U međuvremenu, Bulatović menja izjavu.

Šabić je, u pismu upućenom gradonačelniku Bulatoviću, upozorio da bi pravni osnov za formiranje takve baze podataka o ličnosti mogla biti samo izričita odredba nekog zakona ili pristanak lica o čijim podacima se radi, a u konkretnom slučaju “evidentno je da ne postoji nijedan od njih”.

Formiranje takve baze i obrada ličnih podataka bi bila kažnjiva, jer bi predstavljala kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, navodi se u pismu.

Želim da verujem da je ta Vaša izjava samo nesmotren, emocionalni gest, a ne izraz ozbiljne namere, ali nezavisno od toga čime je motivisana, svakako je nužno da se Grad uzdrži od njene realizacije - piše poverenik Šabić.

Kako kaže, očekuje da će Bulatović upravo tako i reagovati i o tome obavestiti Poverenika, kako on ne bi morao da pokreće postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Gradu Nišu, ili da “eventualno preduzima druge mere iz svoje nadležnosti”.

Povodom ovih najava Bulatovića, reagovao je na svom “Tviter” profilu i Zaštitnik građana Saša Janković, aludirajući na izjavu predsednika Gradske opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića koji je jednom prilikom naveo da su “investitori imali uvid u zdravstvene kartone Obrenovčana”.

Nakon brojnih reakcija javnosti, Čučković je rekao da su u pitanju “potencijalni zdravstveni kartoni”, a poverenik je ustanovio da nije bilo kršenja zakona, već da je Čučković pričao “u zanosu”.

Na izjavu prvog čoveka Niša reagovali su i brojni građani na sajtu "Južnih vesti" ostavljajući uglavnom osuđujuće ili zabrinute komentare.

Pojedinci su tražili da Bulatović zbog ove svoje izjave podnese ostavku, a u anketi na pitanje "Da li građani ove reči gradonačelnika vide kao pretnju?", oko 1.100 građana ili 92% anketiranih je odgovorilo sa "da", dok svega njih oko 100 smatra da stvaranje spiskova građana nije pretnja. 


Gradonačelnik "menja ploču"

Formiranje tela i baze podataka ljudi, “građana i radnika”, koji su tužili Grad, “kako bi se videlo da li oni ispunjavaju svoje obaveze prema Gradu i državi”, Bulatović je najavio na konferenciji za novinare juče ujutru.

Ako vi ne želite da sarađujete sa Gradom i da zajedno rešimo problem koji imate, onda isto pravo ima i Grad ukoliko imate obavezu prema njemu - rekao je između ostalog Bulatović. 

screenshot Prvobitna izjava i dalje stoji na sajtu Grada; foto: ni.rs, screenshotMeđutim, nakon što su “Južne vesti” o tome objavile tekst koji je izazvao burne reakcije javnosti, Bulatović je uveče pojedinim medijima pokušao da pojasni da je zapravo ideja da se napravi medijatorsko telo koje će posredovati u dogovorima između Grada i onih koji bi da ga tuže.

Doneo sam odluku da formiramo telo koje će mi pomagati u radu i koje će napraviti bazu podataka građana koji tuže grad i onih koje grad tuži, onih koji nisu u mogućnosti da izvršavaju svoje obaveze i da pokušamo kroz to telo da nađemo zajedničko rešenje. Suština je da to telo i po zakonu ima mogućnost da obavi razgovor sa stranama koje imaju spor, da nađu rešenje - rekao je naknadno Bulatović.

Ipak, na zvaničnom sajtu Grada Niša u tekstu “Grad izmirio obaveze prema radnicima JKP Goricau jednoj rečenici i dalje stoji ono što je gradonačelnik najpre izjavio, a tokom dana pokušao da promeni.

Prema njegovim rečima, uskoro će biti napravljena baza podataka o tome koliko su svi oni koji tuže grad odgovorni u izvršavanju sopstvenih obaveza prema Gradu - navodi se na sajtu ni.rs.

Šta je gradonačelnik zapravo rekao na konferenciji za novinare juče ujutru, poslušajte u audio-prilozima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lena

    21:45 // 23. 8. 2016.

    Da je pametan,pa da se sam povuce sa mesta gradonacelnika,da se ne bruka vise.

  • tako nam i treba

    19:22 // 23. 8. 2016.

    E,pa NISLIJE,vidite li koga ste izglasali? Mene je sramota ko nam je gradonacelnik.EJ,NARODE NISKI,NISLIJE,pa ovo je ponizenje.

  • Opa

    18:21 // 23. 8. 2016.

    Neznanje se ne pokriva populističkim i kozmetičkim potezima. Mene samo plaši u kom trenutku će osetiti toliku moć da svoje ideje sprovede u delo?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: