Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:58, 13. 10. 2016.

| Društvo

Časovi engleskog preko interneta - zarada za mlade

Autor:N. StevanovićIzvor:Južne vesti
internet
Podučavanje preko interneta prilika za mlade; ilustracija; Flickr.com/bluefieldphotos bp

Sve više mladih u Nišu odlučuje da u nedostatku posla drži časove engleskog jezika preko interneta. Na oglase za poziciju Online English Teacher - nastavnik engleskog jezika preko interneta javljaju se diplomirani anglisti, studenti anglistike, ali i ostali koji ovo vide kao najbolji način zarade.

Mlade Nišlije odlučuju da svoje znanje engleskog jezika unovče, a osim toga potrebni su im dobar računar i stabilna internet konekcija.

Ovakve poslove najčešće nude firme iz Kine, Japana i sa Filipina. Za njih se ranije prijavljivalo popunjavanjem formulara na sajtu firme, a u poslednje vreme oglasi ovih firmi sve su češći na domaćim sajtovima za nuđenje i traženje poslova.

Studentkinja anglistike na niškom Filozofskom fakultetu Đurđica Kocić odlučila je da drži časove engleskog jezika stanovnicima Kine i Tajvana krajem jula ove godine, a za ovakav način zarade čula je, kako kaže, od druga koji je već radio za tu fimu.

Zadovoljna sam zaradom, ali bila bih još zadovoljnija da je ocenjivanje od strane učenika obavezno, a samim tim i bonusi veći. S obzirom na ekonomsko stanje u državi, i na to koliko sam zarađivala na prethodnim poslovima, honorar koji dobijam je zadovoljavajući - kaže Đurđica.

To što je student anglistike joj, kako kaže, na ovom poslu dosta pomaže, jer zna kako da predaje jezik i da na što različitije načine pomogne učenicima da premoste razlike između maternjeg i engleskog jezika.

Lekcije su prilagođene profilu učenika sa nižim nivoom znanja engleskog, tako da zasada nisam imala problema sa jezičkim jazom sa kineskim govornicima - dodaje ova mlada online nastavnica engleskog.

Sa druge strane, Milan Ranđelović student biologije na niškom PMF-u, za filipinsku firmu predaje engleski više od godinu i po dana i navodi da je zadovoljan, jer radi od kuće i sam određuje radno vreme.

Zarada zavisi od broja odrađenih časova i vremena koje posvetim samom radu. Generalno sam zadovoljan zaradom koja zavisi od uloženog vremena, i može biti i više nego dobra. Može se zaraditi jedna i po prosečna plata u Srbiji - kaže Ranđelović.

Ono što muči Ranđelovića je nemogućnost da dobije povišicu, a ponekad ima i poteškoće u radu sa nezainteresovanim učenicima.

Najviše problema imam sa učenicima koji nisu zainteresovani, kao što su oni koji dođu umorni sa posla i sednu uz računar očekujući da ja njima mogu znanje da "sipam" u glavu. Postoje i oni koji su zaista zainteresovani i trude se da sto više nauče, opušteni su i atmosfera je zaista dobra - kaže Ranđelović.


Nedovoljna stručnost online nastavnika engleskog

Nastavnik Metodike nastave engleskog jezika na Filozofskom fakultetu u Nišu Nina Lazarević kaže da je učenje stranih jezika, a posebno engleskog, preko interneta u ekspanziji, ali da mnogi koji to rade ipak nisu spremni za takav posao.

Mi sada imamo slučaj da neki studenti koji nisu ni završili kurseve metodike, niti su čak sa nekih fakulteta koji spremaju za nastavničko zvanje, mogu to da rade i firme ih zapošljavaju - kaže Lazarevićeva.

Filozofski fakultet  Nina Lazarević smatra da je i za online časove potrebna odgovarajuća škola; foto: FB strana "Nauk nije bauk" Profesorka kaže da ni firme koje zapošljavaju internet nastavnike nemaju detaljne provere njihovog znanja i obučenosti. Dodaje da neke od ovih firmi traže određene sertifikate, pa je posle određenog vremena potrebno položiti testove kako bi nastavnici dobili dokaz o kompetenciji.

Postoje dve vrste sertifikata. Prvi su sertifikati koji se daju za poznavanje engleskog ili bilo kog drugog jezika – to je koliko ste vi na nivou što bliže izvornom govorniku. Druga vrsta sertifikata je CELTA ili TESOL, barem što se tiče engleskog jezika. Oni se tiču nastave i poprilično su relevantni i dobri - zaključuje Lazarevićeva.


Biro prepun profesora engleskog

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje kažu da se na evidenciji Filijale Niš trenutno nalaze 92 diplomirana profesora engleskog jezika i književnosti i master profesora engleskog jezika i književnosti.

I pored očigledno lošeg tržišta za profesore engleskog, ove godine na Departmanu za anglistiku na Filozofskom fakultetu u Nišu upisano je 75 studenata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mirjana

    05:17 // 18. 2. 2021.

    Postovanje, interesuje me kako i gde bih mogla da se prijavim za ovaj posao ucitelja engleskog jezika online Vec duze vreme zelim ovaj posao ali ne znam kako i gde bih trebala da se prijavim. Hvala unapred.

  • Gordana Miljkovic

    17:40 // 28. 3. 2017.

    Zamolila bih nekog, ko vec zna, da mi ostavi u komentaru ili pošalje na mejl, koje jos firme osim TUTORABC, se bave online učenjem engleskog jezika. Dugo sam zivela preko, završila sam skole na engleskom jeziku, interesuje me posao online predavača....
    Unapred zahvalna

  • Mikica

    15:52 // 14. 1. 2017.

    Od svih metoda za učenje engleskog jedna se izdvojila i znam puno njih koji su zahvaljujući ovoj metodi savladali strani jezik.
    To je Lozanov metoda za učenje stranih jezika. Metoda po dr Lozanovu je najuspešnija metoda u celom svetu. Po metodi doktora Lozanova strani jezik učite minimum 5 puta brže i štedite 5 semestara. Ne znam da li postoji besplatan kurs za ovu metodu, ali znam za školu mogi.

    • Profesorka sa 12 g. iskustva

      16:22 // 31. 3. 2020.

      Lozanov radi jedna škola u sred Bg, ali nepotpuno, pa imaju više žalbi i slobodnih termina, nego zadovoljnih učenika i profesora (inače, rade im nestručni ili studenti). Ne poštuju metodu po mnogo čemu. A metoda nikako nije za svakoga, jer ne može svako da odvoji 30 dana samo za jezik. O parama da ne pričam.

    • Marija ostic

      18:55 // 14. 9. 2021.

      Hhahah kakva jeftina samoreklama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: