Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:19, 25. 8. 2016.

| Društvo

Četvrtina niških ugostitelja zatvorila lokale iz protesta

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Kafic
Bez gostiju od 8 do 16 sati; Foto: JV

Oko 150 niških ugostitelja, prema proceni Udruženja preduzetnika i zanatlija Niša, otvara svoje objekte tek posle 16 sati. Zbog represije inspekcije, ističu, mogli bi da produže protest i ne rade nedelju dana.

Svi kafići, kafane i restorani u parku Svetog Save danas ne rade od 8 do 16 sati. Retko koji ugostitelj radi i u Obrenovićevoj ulici, dok je na Trgu kralja Milana većina otvorila svoje objekte. Bašta Bašte bez gostiju; Foto: JV

Revoltirani vlasnici su sa svojim zaposlenima tiho protestovali isped Foruma u Obrenovićevoj, nezadovoljni postupcima inspektora, koji ih, tvrde, zatvaraju čak i zbog flašice soka ili 50 dinara viška ili manjka u kasi.

Mera zatvaranja je preterana i trebalo bi da se primenjuje samo u slučajevima kada neko pravi ozbiljne finansijske prekršaje – smatra član Udruženja Joca Milanović.

Vrata Ugostitelji koji legalo rade nisu protiv inspekcijske kontrole; Foto: JVProblem je, dodaje, što ugostitelji ne poznaju svoje zakonske obaveze, ali i što ih inspektori slobodno tumače. Primer je upošljavanje radnika preko studentskih zadruga jer su takvi ugovori bili validni kod inspekcijskih organa do pre godinu dana, ali više nisu. Zato je, smatraju, potrebno da država konstantno edukuje privrednike.

Ugostitelji su u permanentnom prekršaju zbog toga što ne znaju pravila koja se non-stop menjaju i zato uvek mogu da nas zatvore – dodaje Milanović.


Na gubitku vlasnici, radnici i država

U periodu kada su im lokali zatvoreni, objašnjavaju ugostitelji, oni ne uplaćuju pazar, ne plaćaju dobavljače i ne pune državnu kasu ni na koji način. Takođe, retoko ko može da plati radnike u vreme kada ne rade. Protest Vlasnici protestovali sa svojim radnicima; Foto: JV

Bili smo zatvoreni dve nedelje i za to vreme nisam bio plaćen – rekao je jedan od stalno zaposlenih u kafiću.

U Nišu ima oko 600 registrovanih ugostiteljskih objekata, a prema procenama Udruženja privrednika i zanatlija u njima je zaposleno između 5.000 i 6.000 ljudi.


“Da li neko ima nešto protiv juga Srbije?”

Nezadovoljni niški privrednici se slažu u stavu da nemaju problema sa lokalnom poreskom inspekcijom, već sa direktivama koje inspektori dobijaju “sa vrha”.

Često vidimo da je inspektorima neprijatno što moraju da postupaju na određen način ali nam kažu da su takve direktive. Ovo ne može da reši Grad jer je problem zakonodavac – kaže ugostitelj Vlada Veličković.

U Udruženju podsećaju da je većina lokala u Tvrđavi zatvorena pred “Filmske susrete”, dok je u Svrljigu situacija bila ista pred “Belmužijadu”.

Pitamo se hoće li tako biti i u Leskovcu pred “Roštiljijadu”? Ako se to desi posumnjaćemo da neko ima nešto protiv Juga – kaže predsednik Udruženja Goran Popadić.

Ugostitelj Ugostitelji krive zakonodavca; Vlada Veličković; Foto: JV On podseća da strani investitori dobijaju besplatno zemljište i subvencije od više hiljada evra po upošljenom radniku, dok, kako smatra, država samo otežava poslovanje domaćoj privredi. On je naveo i podatak da su 30 odsto prihoda koje ostvaruje Grad sredstva koja ugostitelji plaćaju za zakup javnih površina.

U niškoj filijali Poreske uprave nisu želeli da odgovore povodom izjava ugostitelja, već su nas uputili na biro za informisanje Poreske uprave Ministarstva finansija odakle čekamo odgovore na pitanja koja smo uputili elektronskom poštom

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Zika

    22:05 // 25. 8. 2016.

    A kada će da se reši pitanje čvoraka u ul. Pariske komune? Jel treba da se pojavi neka bolest i zaraza da bi neko ko prima platu reagovao? Dokle bre, ej?

  • MT

    19:17 // 25. 8. 2016.

    Ako neko ne radi po zakonu prvo kazna od 50.000,00 a ako je ponovi onda 100.000,00 i ako opet ponovi 200.000,00 i sve tako duplo pa da vidimo dokle će neko da ide.Naravno u te objekte pojačati i kontrole!!!!

  • MT

    19:16 // 25. 8. 2016.

    Sa tim letnjim bastama koje rade i cele zime unakažen je i centar i park i tvrdjava.Ok,uplaćuje se u gradski budžet,ali odakle dozvole za postavke?To nije jedini način da se on puni,ali je najlakši bez obzira što nije baš po zakonu.Ali tu ne krivim vlasike već korupciju.Sa druge strane bilo kakvo zatvaranje znači manje pazare,manje plate i za sve manje para.

    • rade

      21:42 // 25. 8. 2016.

      Osim korupcije i neznanja vrlo bitan elmenat je nepostojanje minimuma gradske perspektive Nisa od strane gradskih struktura. Uspeli su tendama, bastama i sankovima da svedu na minimum prostor za pesake. Od Nisa su naprave ucmalu kasabu u kojoj vasariste traje tokom cele godine vec decenijama!

    • misko

      22:18 // 25. 8. 2016.

      A kako bi ti ukrasio centar grada umesto bašta?Ima nesposobna gradska vlast sasvim dovoljno prostora u gradu da ga ukrasi,ali nazalost baste kafica su lepsi deo grada

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: