Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:49, 16. 3. 2016.

| Društvo

DIDS 2016:Bezbednost na internetu i njegova budućnost

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
slika1.jpg
Veliko interesovanje za ovogodišnji DIDS; foto: organizatori

Na 7. konferenciji o internetu DIDS 2016. koja je održana 15. i 16. marta u Beogradu, preko 370 posetilaca i 1.300 gledalaca je pratilo 50 domaćih i stranih govornika koji su pokušali da daju odgovore na pitanje ko i kako upravlja internetom i kakva je njegova budućnost.

Ovogodišnji Dan internet domena Srbije (DIDS), koji je održan pod sloganom “Živimo Internet...Globalno - Bezbedno - Lokalno” , otvorio je predsednik UO RNIDS-a (Registar nacionalnog internet domena SrbijeVojislav Rodić objašnjenjem da je uloga RNIDS-a upravljanje nacionalnim domenima najvišeg nivoa, ali suština tog procesa je zapravo omogućavanje ostvarivanja ličnog i nacionalnog identiteta na Internetu.

slika2 Publika je imala prilike da čuje eminentne stručnjake iz ove oblasti; foto: organizatoriNa konferenciji je bilo reči i o budućnosti interneta na globalnom i lokalnom nivou, ali i o bezbednosti informaciono-komunikacionih sistema u Srbiji i njenom okruženju.

U prvoj panel diskusiji "Globalno" govorilo se o tome da je američka Vlada posle dvogodišnjih pregovora sa predstavnicima internet zajednice postigla dogovor da nadzor nad IANA funkcijama prenese na globalnu internet zajednicu odnosno na ICANN (Internet korporaciju za dodeljene nazive i brojeve).

ICANN, kao i naš RNIDS, funkcionišu po takozvanom višeakterskom modelu organizacije, koji podrazumeva samoregulaciju u upravljanju internetom, odnosno učešće kompanija, udruženja i organizacija civilnog društva u donošenju bitnih odluka i nadzoru nad njihovim sprovođenjem, ali i uz uzimanje u obzir stavova nadležnih državnih institucija - kažu organizatori.


Kako biti bezbedan na internetu?

slika4 50 učesnika diskutovalo o izazovima sa kojima se internet suočava; foto: organizatoriNa drugom panelu pod nazivom “Bezbedno” diskutovalo se o trendovima bezbednosti na internetu. Početkom ove godine je usvojen Zakon o informacionoj bezbednosti koji, kako kažu pojedini panelisti, daje zakonski okvor za buduće funkcionisanje CERT-ova, tela koja bi trebalo da se bave prevencijom i otklanjanjem bezbednosnih incidenata, ali edukacijom građana, privrede i javnih službi o značaju IKT bezbednosti.

Okupljeni su imali prilike da čuju Nebojšu Jokića, načelnika MUP-CERT-a, koji je rekao da ovaj CERT postoji svega 20 meseci ali je za to vreme “uspostavljena organizacija koja će moći da odgovori budućim izazovima i da se u tom cilju radi na informacionoj edukaciji svih zaposlenih u policiji.”

Njegov kolega iz Slovenije Gorazd Božič, direktor SI-CERT, ARNES naglasio je da je sajber kriminal veoma napredovao i da stručnjaci moraju pratiti tehnološki napredak istom brzinom kao i prekršioci zakona.

Jedna od bitnih promena je pojava zlonamernog softvera koji se kreira da bi se iznajmljivao drugima za potrebe napada na različite lokacije na Internetu, što je postao novi internet biznis model. Božič je istakao da su najčešća meta hakerskih napada u Sloveniji banke, sa ciljem pristupanja podacima koji se mogu zloupotrebiti za sticanje lične koristi - kažu organizatori.

Govoreći o bezbednosti, pomoćnik ministra za informaciono društvo iz Ministarstva telekomunikacija govorio je i o svakodnevnim dilemama sa kojima se korisnici interneta suočavaju i objašnjavao da li treba pravo na privatnost podrediti bezbednosti.

Postoji institucija koja štiti pravo građana na privatnost i sa njom drugi državni organi često prave kompromise, ali kada se radi o podacima kojima se nekome može spasiti život – kao na primer u slučaju otmice deteta čiji signal mobilnog telefona je moguće pratiti – onda je svakako važnije spasavanje osobe i ništa se ovom cilju ne može podrediti - rekao je Savić.

slika3 Preko 370 posetilaca pratilo DIDS sa lica mesta, a oko 1.300 ljudi preko interneta; foto: organizatoriTreći blok DIDS-a, nazvan “Lokalno” prikazao je pregled uglednih lokacija na nacionalnim internet domenima .RS i .SRB. Predstavnici 12 domaćih internet sajtova, portala i onlajn projekata govorili su o svojim iskustvima i razvojnom putu.

Kompletne informaciji o programu i učesnicima DIDS 2016 dostupne su na sajtu na adresama dids.rs i dids.srb, a na Tviteru je korišćen haštag #dids2016.

Drugog dana DIDS-a održan je Regionalni internet forum – RIF 2016, koji je okupio pedesetak predstavnika nacionalnih internet registara iz jugoistočne Evrope, predstavnike državnih organa, lokalnih i globalnih internet  organizacija, kao i pravne eksperte iz regiona. Među temama ovog stručnog skupa bili su projekti u oblasti e-Uprave, problematika IDN domena, autorska prava i drugi pravni aspekti vezani za Internet, kao i bezbednost na Internetu.

Detaljne informacije o učesnicima i programu RIF 2016 nalaze se na sajtu na adresama rif.rs i rif.srb.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: