Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:57, 11. 8. 2016.

| Društvo

Da li Nišu preti problem sa vodosnabdevanjem?

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
slavina
Da li slavine ostaju suve?; foto: JV arhiva

Dok iz Uprave za komunalne delatnosti kažu da bi rekonstrukcija vodovodne mreže u gradu koju je do sada radio samo JKP “Naisus” ugrozila vodosnabdevanje, u ovom niškom preduzeću kažu da to “svakako nije tačno”.

Odbornici su i zvanično potvrdili odluku Gradskog veća da niški Vodovod više neće imati ekskluzivno pravo da rekonstruiše i povezuje mreže na vodovodni i kanalizacioni sistem.

Međutim, u obrazloženju koje je dato odbornicima između ostalog piše da su Vodovodu oduzeta ta ekskluzivna prava i zbog toga što bi bilo dovedeno u pitanje funkcionisanje čitavog sistema.

Uslovi za obavljanje navedene komunalne delatnosti izmenili su se u toj meri da obavljanje iste od strane JKP “Naisus” Niš kao preduzeća osnovanog za te namene, više nije celishodno i preti da ugrozi obezbeđenje optimalnog stanja vodovodne i kanalizacione mreže - piše u obrazloženju koje je potpisao načelnik Uprave za komunalne delatnosti Miodrag Brešković.

Direktor JKP “Naisus” Dejan Andrejević kaže da menadžment i zaposleni u Vodovodu “ne mogu da prihvate” konstataciju da bi rad na projektima i poslovima koji su im povereni pre dve godine ugrozio vodosnabdevanje u Nišu.

Zar neko stvarno misli da će preduzeće sa najstručnijim kadrom južno od Beograda i tradicijom i iskustvom od 80 godina svojim radom ugroziti sistem i bezbednost? Jasna nam je namera, ali se moraju birati reči da se ne bi izazvala panika kod korisnika. Takve konstatacije nisu tačne - kaže Andrejević.

dejan Andrejević kaže da Nišlije ne treba da brinu; foto: JKP "Naissus"Dodaje da sva dokumentacija, radovi i analize, njih preko 45 na dnevnom nivou, dovoljno govore o kvalitetu radova i kvalitetu vode.

Da ne ulažemo toliko znanja i iskustva sigurno ne bi bili dobri rezultati i Nišlije ne bi pile najbolju vodu u Srbiji, kao što je trenutno slučaj - kaže Andrejević.

O kvalitetu vode i uopšte o poslovanju preduzeća, kako kaže direktor, dovoljno govore brojne nagrade i priznanja među kojima su i peto mesto u Beloj knjizi graditelja, nagrada za najbolje javno preduzeće, nagrade Privredne komore, nagrade međunarodnih institucija.

Ministarstvo građevinarstva je ocenilo da je niški Vodovod najbolji u Nišu i peti u Srbiji po kvalitetu radova, poštovanju rokova i bezbednosti na radu.


bulatovic JV Bulatović: Tumačite kako hoćete, ja znam šta piše; foto: JV arhivaBulatović: Ukinuto samo ono što je dato pre dve godine

Iako gradonačelnik Niša Darko Bulatović nije direktno odgovorio na novinarsko pitanje da li je vodosistem ugrožen, kaže da je Vodovodu samo ukinuto pravo koje mu je dato pre dve godine.

Tumačite kako god hoćete svaku reč ili ne znam šta, ali činjenica je da je ukinuto samo to pravo koje im je dato pre 2 godine. Ništa više nije uzeto niti dato i lepo tamo piše da se briše taj Član 9. i to je sve - kaže Bulatović.

Ipak, Andrejević kaže da njih niko nije konsultovao prilikom donošenja odluke o ukidanju, kao i da niko nije tražio izveštaje od Vodovoda.

Smatramo paušalnim iznete ocene o rokovima i cenama. Cenovnik nam je usvojilo Gradsko veće i moglo je da promeni bilo koju stavku u svakom trenutku, a rokovi su zavisli od programa i građevinskih dozvola. Ukoliko bi nam se sve dalo na početku godine mi bismo materijal brže i nabavljali - rekao je Andrejević.

Podsetimo, ovo ekskluzivno pravo dodeljeno je Vodovodu pre dve godine pod izgovorom uštede novca, ali se, prema tvrdnjama aktuelne vladajuće garniture, ispostavilo suprotno.


Povezivanje na vodovodnu mrežu u rukama privatnika?

Pomenuti Član 9. koji je izbačen predviđa i da Vodovod “povezuje novoizgrađene mreže na postojeći sistem". Sada kada je to ukinuto, Andrejević objašnjava da to znači da jedan privatnik može da odradi jedan posao, a drugi privatnik neki drugi posao i to bez kontrole Vodovoda.

Mi nećemo znati ko će i kada intervenisati na našoj mreži. Priključiti neku drugu mrežu na postojeći sistem. Ta mreža treba da bude dezinfikovana, isprana i kontrolisana. Kako će to da bude regulisano? To nigde ne piše u ovim odlukama - rekao je Andrejević.

Taj deo je menadžmentu Vodovoda, kako kaže direktor, nejasan, ali oni veruju da Grad ima rešenje i za taj problem.

Zamenik gradonačelnika Miloš Banđur je sa skupštinske govornice više puta ponovio da, iako tako piše u odluci, posao povezivanja novih mreža neće raditi privatnici, jer je to i pre donošenja odluke koja je danas ukinuta radio niški JKP “Naisus”

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • CVETKO prvi

    20:51 // 12. 8. 2016.

    Kada mozhe Ostrovica bez vode , mozhe i Nish !

  • nenad 2008

    10:56 // 12. 8. 2016.

    Iako,po mnogo čemu dir.Vodovoda,i ne samo on,zaslužuju opravdane kritike,stiče se utisak,da se donose ishitrene odluke.Grad kao osnivač ne pokazuje preko potrebnu ozbiljnost. I još nešto.
    Kao da se pošto poto želi uvoďenje tajkuna na mala vrata.

  • Julija

    06:36 // 12. 8. 2016.

    Nikako

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: