Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:22, 31. 8. 2015.

| Društvo

Deca iz Draževca ostavljena bez prevoza do škole

Autor:A. P.Izvor:Južne vesti
490x370-490x370-OS-Branislav-Nusic.jpg
Deca će ostati kod kuće dok se ne reši situacija sa prevozom, kažu roditelji

Iako je prošle školske godine Opština Aleksinac preko sponzora finansirala prevoz učenika iz Draževca do škole u Donjoj Trnavi, ove godine, prema rečima direktora OŠ "Branislav Nušić", Opština nije voljna da nastavi sa tim.

Kako navodi Marko Ristić, direktor škole u Donjoj Trnavi, Opština Aleksinac ne želi da finansira prevoz učenika pošto škola “Branislav Nušić” nije na njihovoj teritoriji.

Aleksinac je voljan da plaća deci kartice ukoliko žele da školu pohađaju na teritoriji opštine, ali kako se radi o selu koje se nalazi na rubu Aleksinca, najbliža škola u njihovoj opštini je na duplo većoj udaljenosti od one u Donjoj Trnavi. Učenici bi oko 1,5 km morali da hodaju magistralom, što je nebezbedno, opasno i za roditelje neprihvatljivo - istiće Ristić.

On dodaje da se obraćao svim nadležnim institucijama - Opštini Aleksinac, gradonačelniku Niša, Školskoj upravi Niš, Ombudsmanu i Ministarstvu prosvete.

Škola je dobila pismene odgovore od zaštitnika građana, Opštine Crveni krst i Ministarstva prosvete, ali ne sa predlogom konkretnog rešenja, već sa konstatacijom da treba sagledati te učenike i da jedinice lokalne samouprave moraju da nađu neko rešenje, jer se radi o bezbednosti i zdravlju učenika i uskraćivanju prava na jednako obrazovanje. Upravo ovakav odgovor smo dobili od ministra Verbića - kaže Ristić

klupa Deca iz Draževca idu do četvtog razreda u matičnu školu, ali od petog razreda odlaze u Donju Trnavu

Predsednik Opštine Aleksinac Nenad Stanković nije bio dostupan za komentar u vezi problema prevoza učenika.

Načelnik školske uprave, Dragan Gejo kaže da oni tu ništa ne mogu da urade i da je to na lokalnoj samoupravi.

Mogu samo da pomognu Ministarstvo prosvete i lokalna samouprava - kaže Gejo.

On dodaje da je ovaj problem zbog nedostatka zakona jer deca iz Draževca idu do četvtog razreda u matičnu školu, ali od petog, od 1953. godine, odlaze u Donju Trnavu jer je tamo škola mnogo bliža.

Gradonačelnik Niša je želeo da reši ovaj problem, ali je nakon kosultacija sa relevantnim ljudima u gradu morao da odustane kako ne bi prekršio zakon - ističe Gejo.

Načelnica uprave za obrazovanje Jelica Valaja kaže da Uprava nema nikakvih ingerencija po tom pitanju, ali da Grad Niš zajedno sa Opštinom Aleksinac intezivno radi na rešavanju problema prevoza učenika.

Uprava za obrazovanje nema pravni osnov da reši taj problem - kaže Velaja

Direktor Ristić ističe da će sutra roditelji svoju decu dovesti u školu, zbog đaka petaka, ali da će nakon toga njihova deca ostati kod kuće dok se ne reši situacija sa prevozom

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ccccc

    20:37 // 31. 8. 2015.

    Da tema nije ozbiljna bilo bi smešno čitajući kako se Dragan Gejo Načelnik školske uprave, drži zakona, pa se prosto pitam od kad to !? Bar on je poznat po tome kako ume stvari da rešava u skladu(mimo) zakona, zbog čega je 2008. već jednom i smenjen sa ove funkcije. Bar zbog dece je mogao još ovaj put ali očito da nema interesa.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: