Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:24, 24. 9. 2012.

| Društvo

Dekan Pravnog fakulteta krši zakon?

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
predrag-dimitrijevic.jpg
Predrag Dimitrijević foto: kep.ni.rs

Ministar pravde Nikola Selaković podneo je Inicijativu za razrešenje člana Visokog Saveta sudstva Predraga Dimitrijevića, inače dekana niškog Pravnog fakulteta.

Ovakva odluka ministra Selakovića nije obrazložena u zvaničnom saopštenju koje stoji na sajtu Viskog saveta sudstva. Ali, pretpostavlja se da je glavni razlog mogući sukob interesa, jer je Dimitrijević u isto vreme i član Saveta i dekan Pravnog fakulteta.

Agencija za borbu protiv korupcije je još 2010. godine saopštila da je profesor Dimitrijević zbog toga u sukobu interesa i od njega zatražila da se hitno opredeli za jednu od dve funkcije.

Pošto to nije učinio, decembra iste godine Agencija je zatražila njegovo razrešenje. Ipak, niko od 127 poslanika vladajuće koalicije, koliko ih je tada bilo u sali, nije podržao predlog Agencije. saopstenje Saopštenje Visokog saveta sudstva

Nakon takve odluke narodnih poslanika i Društvo sudija Srbije saopštilo je da je Skupština Srbije prekoračila zakonska ovlašćenja i ozbiljno narušila pravni poredak.

Sada, skoro dve godine nakon toga ministar pravde pokrenuo je inicijativu za njegovo razrešenje. 

O ovoj inicijativi odlučuje Visoki savet sudstva. Kako stoji u zakonu, Visoki savet u roku od 7 dana po prijemu inicijative treba da oceni verodostojnost razloga zbog kojeg se razrešenje traži. Ukoliko nema razloga za razrešenje, Savet će pismeno obavestiti podnosioca da inicijativa nije prihvaćena.

Savet će, ukoliko prihvati inicijativu, pre donošenja odluke o pokretanju postupka, omogućiti članu Saveta čije se razrešenje inicira, da se o navodima inicijative izjasni.

Predlog za razrešenje Savet donosi u roku od 30 dana od dana pokretanja postupka, a u donošenju predloga ne učestvuje član Saveta o čijem se razrešenju odlučuje.

Konačnu odluku o razrešenju donosi Narodna skupština Srbije.

Dimitrijević: Nisu pravni, već politički argumenti

Dekan niškog Pravnog fakulteta Predrag Dimitrijević kaže da pravno gledano argumenata za njegovo razrešenje nema.

- Prvo prema Zakonu o Visokom savetu sudstva inicijativu za razrešenje profesora može podneti isključivo ovlašćeni predlagač, a to je kolegijum dekana. A drugo Skupština je već rešila u ovoj pravnoj stvari. Skupština me nije razrešila i suprotno je osnovnom pravnom načelu da se dva puta rešava o istoj pravnoj stvari. To su osnovni i elementarni pravni principi – ističe profesor Dimitrijević.

On pojašnjava da Agencija za borbu protiv korupcije nikada nije donela zvanično rešenje o sukobu interesa, niti je, kako kaže, zahtevala da se izabere jedna funkcija.

- Agencija je samo konstatovala da ja nisam podneo zahtev u roku od tri dana. Ja sam nakon toga dva puta, sa zakašnjenjem, podneo takav zahtev, ali Agencija nije to uvažila – kaže Dimitrijević.

Rok je, naglašava, propustio iz dva razloga. Prvo što nije dobio rešenje da je izabran za funkciju člana Saveta, a drugi što nije bio u zemlji u trenutku imenovanja.

Dimitrijević kaže da je tada bio na službenom putu u Salzburgu. Kako kaže kada se vratio prošlo je 10, a ne 3 dana. Naknadna njegova obraćanja Agencija nije uvažila.

- Čitava stvar je više politička nego pravna. Sa druge strane besmisleno je da Skupština više rešava o meni nego o Kosovu – zaključio je dekan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nemanja Đorđević

    00:40 // 30. 9. 2012.

    Ovoga puta treba biti dosledan i izdejstvovati da se Dimitrijević ukloni sa jedne od funkcija. Ove izjave koje daje su stvarno smešne i vređaju inteligenciju i dostojanstvo svakog građanina Srbije. A što se Nevene Petrušić tiče, da li je Srbija toliko bogata da iz budžeta finansira Agenciju za rodnu ravnopravnost ili se ista po nalogu Dinkića može ukinuti?

  • jelena vuckovic

    21:17 // 25. 9. 2012.

    Dimitrijevic nije smeo biti clan VSS niti jednog sata. U Zakonu o VSS to jasno pise. A ni njegova koleginica Petrusic, po Zakonu koji ona cuva. Pitam se, gde im je dostojanstvo?! Vuku ih po blatu, proziva ih cela strucna javnost, a oni uporno potpisuju platne spiskove na dva mesta i ne trepcu! Cemu li uce studente?!!!

  • Ana Mitić

    18:50 // 24. 9. 2012.

    Po meni bi trebalo sve dekane preispitati i zaviriti u svaki fakultet.....sigurno ćemo tek naići na šokantna saznanja o nepoštovanju i sukobu interesa!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: