Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:25, 17. 6. 2016.

| Istražujemo

Dekanica angažovala sestru da zastupa Fakultet na sudu

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
suzana-kostic-artf.ni.ac.rs
Suzana Kostić; foto: artf.ni.ac.rs

Agencija za borbu protiv korupcije formalno je zatražila da dekanica niškog Fakulteta umetnosti Suzana Kostić bude smenjena, jer je mimo zakona kao advokata koji zastupa Fakultet i nju pred sudom angažovala svoju sestru, i zaposlila sina predsednika Saveta fakulteta. 

U konačnoj odluci Agencije navodi se da je Kostićeva povredila zakon time što je angažovala svoju sestru Biserku Conić, advokata iz Leskovca, da zastupa Fakultet pred Višim sudom u Nišu u parničnom postupku po tužbi profesorke Hristine Vuković Jovanović zbog mobinga.

Takođe, kako stoji u Rešenju, zasnovala je i radni odnos sa Stevanom Žunićem, sinom Dragana Žunića koji je predsednik Saveta fakulteta - tela koje smenjuje i bira dekana.

U oba slučaja, navode iz Agencije, Kostićeva je “iskoristila javnu funkciju za sticanje pogodnosti za povezana lica”, a o sukobu interesa nije obavestila ovu instituciju, što je po zakonu bila obavezna.

Imenovana je, kao dekan Fakulteta, pre svega bila dužna da izbegne sukob interesa u koji je dospela angažovanjem svoje sestre kao advokata, odnosno prijemom u radni odnos Stevana Žunića, a kada je već (to uradila) bila je dužna da o sukobu interesa koji je u navedenim situacijama imala pismeno obavesti Agenciju, što nije učinila, zbog čega joj se izriče mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije - navodi se u Rešenju.


Kostićkinoj sestri od Fakulteta 273.000 dinara

ACAS Rešenje Agencije; foto: acas.rsŽaleći se na prvobitnu odluku Agencije, Kostićeva je navela da se prilikom angažovanja svoje sestre konsultovala sa pravnom službom Fakulteta, Kolegijumom i Savetom, da je Conićevu angažovala na predlog nekih od njih i da su svi nadležni znali da je u pitanju njena sestra, koja je, inače, “angažovana kao ugledan i stručan advokat”.

Dalje je navela da njen interes nije bio finansijske prirode, već je reč isključivo o poverenju u advokata i može se nazvati “neophodnim izborom” budući da se radi o “progonu dekana” koji nastoji da neuređen Fakultet, kakav je zatekla, uvede u regularne i zakonske okvire - navodi se u rešenju.

Inače, Agencija je utvrdila da je Fakultet na ime advokatskih usluga Biserki Conić u 2014. i prvoj polovini 2015. godine isplatio ukupno 273.000 dinara.

Novinari “Južnih vesti” su pre mesec dana od Fakulteta zvaničnim putem tražili sve ugovore potpisane sa advokatima u poslednjih šest i po godina, kao i sve fakture iz kojih se može videti koliko im je novca Fakultet isplatio u tom periodu.

Međutim, Fakultet nije odgovorio na zahtev, niti dostavio traženu dokumentaciju, zbog čega su novinari prosledili žalbu Povereniku, a postupak je u toku.


"Da sam htela, zaposlila bih nezaposlenu sestričinu"

FU-JV Sporne odluke dekanice Suzane Kostić; foto: JVObrazlažući zašto je sina predsednika Saveta Dragana Žunića zaposlila kao arhitektu odnosno stručnog saradnika za održavanje objekata Fakulteta, i to bez saglasnosti Agencije, Kostićeva je navela da je u pitanju “odličan i stručan saradnik koji svoje poslove obavlja odgovorno i savesno”, kao i da on “svakako mora biti nečiji sin, ali to nije njegova referenca". 

Ipak, tvrdila je da njegovim zapošljavanjem nije ugrozila javni interes. 

Navela je da svoju funkciju vrši savesno i pridržava se propisa i da nikad nije, niti će, javni interes podrediti privatnom, a da je to htela da učini na radnom mestu arhitekte bi zaposlila svoju sestričinu koja je nezaposlena - stoji u Rešenju.


Kostićeva: Nisam znala da sam u sukobu interesa

Dekan Suzana Kostić je, kako stoji u rešenju Agencije, navela da je ni u jednom od ova dva slučaja niko nije upozorio da krši zakon. 

Kako je istakla, kod nje nije postojala sumnja da je u sukobu interesa, a ni pravna služba joj nije ukazala na tu mogućnost.

Da jeste, tvrdi Kostićeva, sigurno bi obavestila Agenciju, iako je "svesna da je nepoznavanje svih pravnih akata ne opravdava". 

Međutim, žalbu je Agencija odbila kao neosnovanu, jer je "imenovana javnu funkciju iskoristila za sticanje pogodnosti za povezana lica", čime je prekršila Zakon. 


Žunić: Novi savet će morati da se izjasni o rešenju Agencije

Dragan Žunić kaže da ne zna ništa o ovom rešenju o kome bi Savet fakulteta trebalo da se izjasni, odnosno da smeni ili "sačuva" Suzanu Kostić, ali napominje i da više nije predsednik ovog tela jer mu je mandat skoro istekao.

Savet se upravo konstituiše, nastavno-umetničko-naučno veće je izabralo nove članove. Pretpostavljam da će ovih dana biti sednica i tada će članovi izabrati predsednika - kaže Žunić.

dragan-zunic-artf.ni.rs Dragan Žunić; foto: artf.ni.ac.rsOn tvrdi i da ne zna ko će biti novi predsednik, a na pitanje da li postoji mogućnost da to i u sledećem mandatu bude on, Žunić je opet ponovio da ne zna. 

Ipak, uverava da će se o ovom rešenju svakako glasati. 

Juče sam bio na Fakultetu, niko me nije obavestio da je rešenje Agencije stiglo, ali čim se to bude desilo, savet će morati da se izjasni o njemu - tvrdi on.

Inače, Savet fakulteta na čelu sa Žunićem, čijeg je sina Kostićeva zaposlila, već jednom je odbio da je smeni iako je po Statutu i Zakonu o visokom obrazovanju morao to da uradi.

Naime, Etički komitet niškog Univerziteta je utvrdio da je ona prekršila kodeks time što je na konkursu za izbor jednog profesora “vodila aktivnu kampanju protiv jednog od kandidata". Ko prekrši kodeks, navodi se u Zakonu, ne može ostati dekan. 

Međutim, umesto da izglasa smenu, Savet fakulteta je odluku Komiteta okarakterisao kao “proceduralno nekorektnu, nepravednu i tendencioznu”, zbog čega se trenutno pred istim Komitetom vodi postupak protiv članova Saveta.

Zbog ostanka Kostićeve na ovoj funkciji, oglasio se i Odbor za statutarna pitanja niškog Univerziteta, koji je podsetio da dekan ne može biti neko ko je povredio kodeks, dok je prosvetna inspekcija naložila Savetu da izabere novog čelnika Fakulteta umetnosti.

Međutim, njena smena nije izglasana, pa Suzana Kostić mimo zakona i danas obavlja ovu funkciju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • gavranravenovic

    10:39 // 24. 6. 2016.

    Svaka čast niskom LAFu na pomoći Agenciji za borbu protiv korupcije pri donošenju Predloga za razrešenje dekanice Suzane Kostić. Očito su prosledili Agenciji prave, insajderske podatke o korupciji i nemoralu na Fakultetu. Posebne čestitke za brzinu pri objavljivanju ove Preporuke na svom sajtu i FB strani LAFa!

  • dejan

    14:07 // 20. 6. 2016.

    Pa sta ako je angazovala, svako bi da je na njenom mestu.

  • nisliski mohikanac

    10:13 // 20. 6. 2016.

    Kriju se iza zvanja koji su jedni drugima delili, u stvari samo kompleksasi koje cene samo njima slicni a jedan drugom casu vode ne bi doneli.Juzne vesti da nastave da prate slucaj a mi ostali u gradjansko ignosrisanje,okrenite glav ljudi kad ih sretnete....i to je gradjanski protest

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: