Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:07, 5. 12. 2016.

| Društvo

Deponija blokira požarne stepenice, mesto za kontejnere orgađeno i zaključano

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Smeće oko kanti na trotoaru
Deponija pored zgrade; Foto: D. V.

Iako je trotoar ispred zgrade u Jugovićevoj ulici u centru Niša često zatrpan đubretom, a deponija je više puta blokirala i požarno stepenište, stanari bi mogli da dobiju novu lokaciju za odlaganje smeća tek pošto se zgrada legalizuje, kazali su u nadležnoj Upravi. Mesto gde su prvobitno bili kontejneri, ograđeno i zaključano. 

Zgrada koja je useljena 2012. godine imala je rešenje o postavljanju kontejnera u pasažu zgrade, ali oni nisu na tom mestu već skoro godinu dana, jer je, kako navode u Upravi za komunalne delatnosti, to mesto ograđeno kapijom i prema navodima Skupštine stanara, u privatnom vlasništvu. Ipak, kako navode u Upravi, lokacija u pasažu je i dalje u vlasništvu Republike i data je na korišćenje investitoru. 

Kako Uprava uvidom u evidenciju Republičkog geodetskog zavoda Niš nije našla osnova za osporavanje lokacije, a ta lokacija je ispunjavala sve uslove, 13.6.2012. je doneto rešenje o postavljanju kontejnera. Parcela u pasažu je, po podacima iz RGZ, i danas ustupljena investitoru na korišćenje, a nije u privatnom vlasništvu– navode u Upravi. 

Međutim, dodaju, januara 2015. godine Skupština stanara je tražila da se odredi nova lokacija za kante, pa su iz Uprave utvrdili da je mesto gde su nekada bili kontejneri ograđeno. Sada se na trotoru ispred zgrade nalazi nekoliko manjih kanti oko kojih se često stvara deponija, a komšije su to više puta prijavljivale komunalcima. 

Odeljenje Komunalne policije je više puta intervenisalo po prijavi građana i“Mediane”, prosleđivalo prijave protvpožarnoj policiji zbog blokiranog požarnog stepeništa, kao i građevinskoj inspekciji Uprave za imovinu i inspekcijske poslove – navode u Upravi.

Problem je što ni u smećari u zgradi ne mogu da se postave kontejneri jer se ona, kako kažu u Upravi, “koristi za obavljanje privredne delatnosti”.


Investitor: U zgradi ima mesta za kontejnere

Iz firme “Urban 018” koja je napravila zgradu, kažu da u podrumu zgrade postoje prostrorije u kojima bi mogli da stoje kontejneri, ali nisu precizirali da li je to smećara ili postoje druge prostorije koje bi mogle da se koriste za te namene. Direktor firme Zoran Banković dodaje da je obezbedio kontejnere još kada je zgrada useljena i da su oni godinama stajali "preko puta".

Kontejneri su bili tu do pre godinu dana ali ih je komunalna inspekcija odnela, ne znam zašto. Kao investitor imam obavezu da brinem o zgradi 2 godine, ali ću ja doživotno da brinem. Samo da mi daju iz komunalne odobrenje za lokaciju i postavićemo kontejnere – kaže Banković. 


Vlasnici stanova dužni da obezbede lokaciju za kante

Kako navode u Upravi, prema važećoj Odluci o održavanju čistoće na povrđinama javne namene, vlasnici, zakupci i korisnici stanova su dužni da obezbede prostor i kante za otpad.

Ukoliko to ne učine, čine prekršaj – kažu u Upravi.

Ipak, kako na parceli na kojoj se nalazi zgrada nema mesta za kontejnere, Uprava je prekinula postupak utvrđivanja lokacije dok zgrada ne dobije upotrebnu dozvolu

Po konačnom rešavanju zahteva za legalizaciju objekta, Uprava će nastaviti postupak za određivanje lokacije za smeštaj posuda za komunalni otpad – dodaju u Upravi. 

U Upravi za planiranje i izgradnju trenutno na legalizaciju čeka oko 30.000 objekata. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • jadan

    14:18 // 5. 12. 2016.

    Ovi se bar uselili,a ja dao pare investitoru pre sedam godina i ostao bez stana.Sudimo se,ali nema izgleda od toga nista.Nosio bi djubre i na deponiju.

  • milica

    13:37 // 5. 12. 2016.

    Kako im je prikljucena struja bez upotrebne dozvole,ko odredjuje gde ce se odlagati djubre,ko sta sve ovde nije uradio?Ko im je dozvolio da se usele?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: