Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:44, 4. 9. 2015.

| Hronika

Dileri heroina iz Niša "operišu" po istoku Švajcarske

Autor:A. Stankov, M. VučićIzvor:Južne vesti
slikanaslovna
Dileri najčešće dolaze kao turisti ili studenti; foto: JV

Među Srbima, koji sa Albancima i Švajcarcima “drže” tržište heroina u Švajcarskoj, ima i dilera iz Niša koji tamo uglavnom odlaze kao turisti i studenti. Kako je "Južnim vestima" rečeno u švajcarskoj policiji, Nišlije najčešće “rade” na istoku ove alpske zemlje.

Dok u niškoj policiji kažu da se godišnje u Švajcarskoj uhapsi oko 20 osoba sa teritorije Niša zbog dilovanja, u švajcarskoj federalnoj policiji taj broj ne preciziraju.

Međutim, kako kažu za “Južne vesti”, Srbi su najčešći dileri heroina u ovoj zemlji, posle Albanaca kojih ima ubedljivo najviše, i Švajcaraca.

800px-Sankt-Gallen Sen Galen - grad u kome najviše "operišu" srpski dileri; foto: commons.wikimedia.org/ SchaffhausenPrema njihovim rečima, u najvećem broju slučajeva srpski dileri nemaju prebivalište na teritoriji Švajcarske nego u zemlju dolaze kao turisti, a u nekim slučajevima tu se čak i upišu na fakultet.

Naročito su aktivni u istočnom delu zemlje, gde policija uhapsi i najveći broj dilera iz Srbije, među kojima, kažu, ima i Nišlija.

Niš je važno mesto odakle potiču ili dolaze Srbi koje smo do sada hapsili. Ubedljivo najviše ih je u istočnim regionima Švajcarske, naročito u kantonu i gradu Sent Galenu, ali hapsimo ih i po Cirihu - kažu u švajcarskoj federalnoj policiji.

U zapadnom delu, kako napominju, Nišlije i Srbi generalno “ne igraju značajnu ulogu na tržištu heroina”.


droga Niški dileri poznati u Švajcarskoj; Ilustracija; foto: JVProdaja heroina ugovara se preko SMS poruka iz Srbije

U švajcarskoj federalnoj policiji kažu da najviše srpskih dilera “hvataju” sa malim količinama, od nekoliko grama do nekoliko desetina grama.

Ovo je najčešći način rada Srba koji švercuju heroin: uđu u zemlju sa određenom količinom droge, a to je uglavnom od nekoliko stotina grama do 1-2 kilograma. Potom ga prodaju “na malo” i napuštaju zemlju kada isprazne zalihe. Mogu opet u nekom trenutku da se vrate a mogu i da ih zamene drugi pojedinci - kažu u policiji.

Najveći broj dilera, objašnjavaju, nema naročitu “širinu” u poslu, jer se sastanci sa kupcima uglavnom ugovaraju preko SMS poruka poslatih sa telefona iz Srbije.


Niš na “heroinskoj trasi” zbog geografskog položaja

U niškoj policiji kažu da je Niš jedna od tačaka na tzv. balkanskoj ruti krijumčarenja koja vodi uglavnom iz Avganistana, Pakistana i Turske ka zemljama EU i Švajcarske.

Poslednjih godina mogu se uočiti promene trasa krijumčarenja droge jer se sve više izbegavaju zemlje koje nisu članice EU, zbog kontrole na graničnim prelazima. Češće se za krijumčarenje koriste tzv. otvoreni prelazi između zemalja članica EU - kažu u policiji.

Kako dodaju, Niš se nalazi na “heroinskoj trasi” pre svega zbog svog geografskog položaja.

​Južne vesti će se u narednom periodu baviti pitanjima krijumčarenja narkotika i organizovanog kriminala u našem regionu, s obzirom da on negativno utiče na put pristupanja Srbije Evropskoj Uniji.

Niš i južna Srbija se nalaze na važnom raskršću puteva između Bliskog istoka i Evrope. Velika količina narkotika svakodnevno prolazi pored nas.

Kakva je strategija naše države u borbi protiv ovog problema, kako se institucionalno boriti protiv ovih pojava, kakve su prakse zemalja EU u suzbijanju ove negativne pojave i koliki je negativan uticaj postojanja velike količine narkotika i organizovanog kriminala na građane, pokušaćemo da odgovorimo u seriji tekstova posvećenih ovoj temi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera

    09:21 // 24. 9. 2019.

    Vlasnici lokala na atraktivnim lokacijama u Nišu su gazde ovog biznisa

  • Av av av

    11:43 // 5. 9. 2015.

    A je neko lajao i kombinacije odao.....Klasika za Nislije.Naprave poso ili delo pa se hvale

  • vlajko

    08:04 // 5. 9. 2015.

    E,pandur nam je rekao ono sto mi kao neznamo zadnjih 15god!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: