Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:51, 4. 8. 2016.

| Društvo

Direktorka izbegla kaznu za korupciju jer joj je istekao mandat

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
OŠ Miroslav Mika Antić Niš
Školski primer sukoba interesa; Foto: JV

Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je da je bivša direktorka niške OŠ "Mika Antić" Sonja Stanković kriva jer je suprotno zakonu u školi zaposlila sina člana Školskog odbora, tela koje odlučuje o imenovanju i smeni direktora.

Kako se navodi u odluci Agencije, Stankovićeva je kao šefa računovodstva angažovala Gorana Lalića i nekoliko puta sa njim obnavljala ugovor u vreme dok je njegov otac Vukoja u ime građana imao zadatak da nadgleda rad direktorke, sa mogućnošću da glasa i za njenu smenu. OŠ Miroslav Mika Antić Niš Koprucija bez kazne; Foto: JV

Iako je to bila u obavezi da uradi, Stankovićeva nije Agenciji ni prijavila mogući sukob interesa, što je uzeto kao otežavajuća okolnost.

Imenovana je na taj način javni interes podredila privatnom, javnu funkciju iskoristila za sticanje koristi, odnosno pogodnosti za povezano lice i stvorila odnos zavisnosti prema licu koje je, s obzirom na to da je sin člana Školskog odbora Škole, moglo da utiče na njenu nepristrasnost u vršenju javne funkcije direktora Škole. Time je ugrozila poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije - piše u odluci Agencije.

Ipak, Stankovićeva je izbegla smenu kao moguću kaznu, jer joj je u međuvremenu istekao mandat i više nije direktorka, pa joj je formalno izrečena "mera javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije".

Inače, ona nije ni odgovorila na dopis Agencije za borbu protiv korupcije, a kako je "Južnim vestima" rečeno u toj instituciji, nije se ni žalila na konačnu odluku.


Stara praksa

Fakultet umestnosti Niš Nepotizam i renesansa; Foto: JVSituacija u kojoj čelnik obrazovne ustanove zaposli dete člana školskog odbora ili saveta fakulteta nije nova.

Jedan od primera u Nišu je Fakultet umetnosti, gde je dekanica Suzana Kostić zaposlila sina predsednika Saveta fakulteta Dragana Žunića. Iako je Etički komitet Univerziteta zatražio njenu smenu, Savet je odbio da to sprovede.

Kostićeva je bila i "klijent" Agencije za borbu protiv korupcije, koja je takođe zatražila njenu smenu, jer je kao advokata Fakulteta angažovala svoju rođenu sestru. I pored svega, Kostićeva je i dalje dekan.

Agencija za borbu protiv korupcije je u Nišu vodila i postupak protiv direktora Elektrotehničke škole "Mija Stanimirović" Aleksandra Veljkovića, koji je u toj školi zaposlio svoju ćerku i zeta.

Iako je zatraženo da Veljković bude smenjen, a ugovori sa njegovim ćerkom i zetom budu raskinuti, zbog rupe u zakonu je praktično nemoguće da kazne budu sprovedene.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • radivoje milenković

    09:49 // 6. 8. 2016.

    dr ali bez posla - Tako je to, kada nam zemlju vode sorbonci sa Megatrenda, reformišu je penzioneri od svojih crkavica, koje im se odizimaju neustavno a Grad vode penzionisani podoficir, drvari i neše guske, po kriteterijumu lepote. Samo me čudi što je gradonačelnik za svoj moto uzeo lepotu - po teoriji, a AV Karla Popera.

  • radivoje milenković

    21:55 // 4. 8. 2016.

    Koji tO vi?
    i Tvoju informaciju, još se nisma omrsio. Te što se omrsiše, traži negde drugde. Pa zar ih je malo?

  • radivoje milenković

    21:46 // 4. 8. 2016.

    Ja sam se predstavio. Penzioner sam. Imam kćerku, izgubila je majku. Diplomirala je na državnom fakultetu pre 5 godina, sa 9,80 Još traži posao.Ali gradski većnici, prethodna zaposleni u ED, Vodovodu, Ptt, odmah po diplomiranju zaposleni i već imaju po 2 staža. Zašto im se servira posao, to neznam. I zbog svog deteta sve bih učinio!

    • Dr,,ali bez posla

      23:25 // 4. 8. 2016.

      cika Radivoje,ludo vreme je nastalo.Ucio sam i diplomirao i sada sam lekar bez posla i jos me roditelji izdrzavaju.Razmisljao sam da se uclanim u SNS,ali ne mogu sebe da ponizim da mi tamo bude partijski sef tipa onog u Pantaleju,a Ja tamo zivim i moram krenuti od opstinskog odbora,pa da nekako stignem do gradskog ali NE MOGU,,,cutim,trpim i pratim oglase,citam tatine novine,nemam devojku,nemam auto,nemam ni biciklu,nemam posao ali da slusam presednika opstine Pantalej NECU pa makar umro.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: