Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:11, 28. 4. 2015.

| Društvo

Disciplinski postupci u prokupačkom sudu i zatvoru

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-490x370-490x370-zatvorske-resetke-flickr-com-mikecogh.jpg
Odgovornost utvrđuju disciplinske komisije (foto: flickr.com)

Zbog toga što je jedan čovek, prema tvrdnjama Zaštitnika građana, u prokupačkom Okružnom zatvoru bespravno ležao 21 dan, u zatvoru i Osnovnom sudu u Prokuplju pokrenuti su disciplinski postupci protiv dva službenika za koje se sumnja da su načinili propuste u radu.

Disciplinski postupci protiv radnika Suda i Zatvora pokrenuti su zbog slučaja A. A. iz okoline Žitorađe, koji je greškom administracije zbog šumske krađe ležao u zatvoru pune tri nedelje, iako je bio osuđen samo na uslovnu kaznu

Ceo slučaj je istražio i Zaštitnik građana koji je tvrdio da je Zatvor prekršio zakon, jer nije imao neophodnu “izvršnu odluku suda”. 

Ko je u tom lancu i na koji način prekršio zakon, međutim, treba da se utvrdi u disciplinskim postupcima koji su, nakon reakcija javnosti, pokrenuti u Sudu i Zatvoru.

U Osnovnom sudu u Prokuplju kažu da je početkom maja 2014. godine izdat nalog kojim je A. A. pozvan na izdržavanje kazne, iako je bio osuđen uslovno.

Zbog izdavanja navedenog naloga protiv državnog službenika - referenta, inicirao sam disciplinski postupak i u toku je rad disciplinske komisije - kaže predsednik ovog Suda Slavoljub Miletić.

Zašto je na odsluženje zatvorske kazne primljen čovek koji po zakonu u zatvoru nije trebalo da se nađe, kako kažu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, treba da utvrdi i disciplinska komisija u Okružnom zatvoru u Prokuplju.

Pokrenut je postupak protiv radnika matične evidencije u toku kojeg treba da se utvrdi da li je taj službenik načinio neku grešku i da li Zatvor snosi odgovornost u celom ovom slučaju - kažu u Upravi.

Podsetimo, zamenik Zaštitnika građana je u svom izveštaju naveo da je prokupački Osnovni sud u ovom slučaju načinio grešku time što je zatvoru dostavio nalog u kome je pogrešno navedeno da je A. A. osuđen na 60 dana zatvora, kao i naredbu da se raspiše poternica za njim.

Međutim, objašnjava Janković, mora da postoji izvršna odluka suda kojom je izrečena kazna zatvora da bi neko bio zatvoren. To se u ovom slučaju nije desilo i zato je, navodi on, i zatvor prekršio zakon.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: