Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:02, 19. 9. 2014.

| Društvo

Đaci “Čegra” među 3 promotera “Skajpa” na svetu

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti

Promotivni spot "Skajpa"

Osim londonske “Kingsmead” i škole iz američkog grada Vilmington, niška OŠ “Čegar” jedina je na svetu predstavljena u promo-spotu “Skajpa” koji treba da inspiriše nastavnike i profesore da koriste ovaj program u nastavi.

10314600-10204163178662044-651279986311038150-n Snimanje promo-videa

Video koji je objavljen na “Jutjubu” pokazuje kako su putem “Skajpa” đaci ovih škola imali priliku da razgovaraju sa posadom podvodne ekspedicije “Misije 31” koju predvodi Fabijan Kusto. Naime, ova misija je kroz partnerstvo sa programom “Skajp u učionici” omogućila da više od 8.000 đaka iz 24 zemlje priča sa ekspertima za okean.

Nastavnica engleskog jezika u OŠ “Čegar” Ana Živković kaže da skoro 2 godine koristi “Skajp” na časovima i ističe da nije očekivala da će njena škola biti jedina iz Srbije deo “Misije 31”, kao ni da će biti deo promotivnog videa.

- Bila je velika privilegija da moji đaci razgovaraju sa roniocima istraživačima, dok sve to snimaju profesionalci koje je poslala ekipa kompanije “Skajp”. Spremili smo pitanja, a u razgovoru je učestvovalo 18 učenika 6. i 7. razreda - objašnjava Živković.

Ona dodaje da je ponosna što je njena škola i đaci predstavljaju Srbiju u najboljem svetlu, a na svom Tviter nalogu pohvalio ih je i ministar prosvete Srđan Verbić.

Kako je spavati na dnu okeana?

Za razgovor sa posadom podvodne laboratorije “Akvarius” i vođom ekspedicije Fabijanom Kustoom, unukom slavnog Žaka Kustoa, niški đaci su se dobro pripremili.

10425154-10204924302169656-8879666719442070526-n Fabijan Kusto odgovarao na pitanja đaka

Kako je moguće da uđu i izađu iz podmornice a da voda ne uđe u nju, kako je spavati na dnu okeana, šta članovi ekspedicije jedu i kako imaju internet pod vodom - bila su samo neka od pitanja koja su niški osnovci postavili istraživačima “Misije 31”.

Kusto im je na sve strpljivo odgovarao, a neka od pitanja su ga, kaže nastavnica Živković, prijatno iznenadila.

Inače, unuk  Žaka Kustoa pokrenuo je ovu ekspediciju sa ciljem da nastavi porodičnu tradiciju istraživanja okeana i obeleži 50 godina od kada je njegov deda prvi put sa svojoj posadom pokušao da živi i radi u podvodnoj laboratoriji, kao i da obori rekord svog dede i ostane jedan dan duže pod vodom. Plan je bio da se ronioci-istraživači svakoga dana javljaju drugoj školi u drugom delu sveta kako bi sa učenicima podelili svoje iskustvo boravka u podvodnoj laboratoriji.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nenad Kitanović

    12:29 // 19. 9. 2014.

    Ovo je za svaku pohvalu! Primer da se napredak čini otvorenošću i povezivanjem, a ne zatvaranjem u naciotradicionalističke mitove i budalaštine. Pozdrav za moju školu "Čegar"!

  • Bravo

    10:43 // 19. 9. 2014.

    Ministre Verbicu trebaju samo ovakvi nastavnici u svim skolama u Nisu. Nasa deca prevazilaze svoje nastavnike sto je porazavajuce! Ucinite nesto za bolje obrazovanje!

  • tetkica

    09:55 // 19. 9. 2014.

    Svaka čast nastavnici A ni i njenim učenicima! Ovo je veoma lepa i podsticajna priča! Bravo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: