Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:57, 30. 1. 2015.

| Društvo

Đaci iz Žitorađe na svetskom matematičkom projektu

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
OŠ Toplički heroji
Kada su svi razredi OŠ "Toplički heroji" završili svoje zadatke pred novogodišnje praznike, ovako je izgledao tepih koji su zatim sklopili

Osnovna škola "Toplički heroji" u Žitorađi jedna je od prvih škola iz Srbije koja se priključila međunarodnom projektu "Tepih Sjerpinskog" u kom đaci iz celog sveta zajedno prave ogroman geometrijski fraktal.

OŠ "Toplički heroji" Đaci VI razreda OŠ "Toplički heroji" fraktalima ukrasili svoju učionicuŠta su đaci ove škole do sada naučili o ovom matematičkom pojmu, pokazaće već u subotu 31. januara u svojoj školi gde će biti okupljeni oko istog zadatka kao i njihovi vršnjaci iz 270 škola 30 zemalja sveta - da naprave delove najvećeg "tepiha Sjerpinskog".

Kako objašnjava Anica Tričković, nastavnica matematike u školi u Žitorađi i koordinator ovog projekta za Srbiju, to je fraktal koji je 1916. godine opisao Vaclav Sjerpinski.

Formira se tako što se kvadrat, odnosno nulta iteracija, podeli na 9 jednakih manjih kvadrata sa stranicama dugim kao jedna trećina stranice početnog. Srednji kvadrat se oduzme, a isti postupak se primenjuje na preostalih osam. I dako dalje, kako kažu matematičari, do beskonačnosti.

fraktal Postupak pravljenja "tepiha Sjerpinskog"

"Tepih Sjerpinskog" nastaje nakon beskonačnog boja iteracija, a đaci Žitorađe biće prvi u Srbiji koji će u subotu formirati petu.

Ponosna sam na kreativnost naših nastavnika i učenika koji se divno zabavljaju uz ovaj projekat, uče i učestvuju u izradi najvećeg "tepiha Sjerpinskog" na svetu - kaže Tričkovićeva.

Učenici "Topličkih heroja" su i svoje učionice ukrasili slikama ovog fraktala.

U svetu je u toku izrada tepiha sedme iteracije koji će biti dimenzije 43,74 metara i sadržaće 512 manjih tepiha četvrte iteracije koje sklapaju deca širom sveta starija od 3 godine.

Planirano je da se završi sledeće godine kada će biti prikazan na 13. međunarodnom kongresu "Congress of Mathematical Education" (ICME), koji će biti održan u Hamburgu od 24.do 31. jula 2016. godine.

Autori ovog projekta su José Luis Rodríguez Blancas, profesor sa katedre za matematiku Univerziteta u Almeriji u Španiji, i David Crespo Casteleiro, zadužen za srednje škole.


Šta su fraktali?

fraktali Stvaranje "Kohove pahuljice"Fraktal je geometrijski lik koji se može razložiti na manje delove tako da je svaki od njih umanjena kopija celine.

Kaže se da je takav lik sam sebi sličan.

Fraktali se u komjuterskoj grafici koriste za generisanje slika koje, na primer, predstavljaju prirodne oblike kao što su sneg, pahulje, oblaci...

Ovako je 2014. godine u Barseloni izgledalo formiranje 6. iteracije "tepiha Sjarpinskog"

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Inženjer

    19:32 // 31. 1. 2015.

    Za svaku pohvalu i veliki pozdrav mališanima i nastavnicima koji su ih upoznali sa predivnim svetom fraktala i haosa.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: