Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:21, 24. 5. 2016.

| Društvo

Đaci iz celog sveta u Španiji sastavili najveći matematički fraktal

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
foto-FB.jpg
Veliki matematički poduhvat; foto: FB strana "Sierpinski Carpet Project"

Nakon što su prošle godine u Nišu srpski đaci napravili čak osminu matematičkog fraktala "Tepih Sjerpinskog", u Španiji je završen ovaj globalni projekat - tamo je uz oko 1.000 gostiju iz Srbije, Poljske, Hrvatske i Nemačke napravljen najveći fraktal dug skoro 44 metra.

Ovo je rezultat rada 40.000 đaka iz 39 država koji su prethodne 2 godine, u svojim školama, gradovima i državama od nalepnica u boji pravili delove fraktala.

Srbija je bila prva država osim Španije u kojoj je bio napravljen tepih 6. iteracije dug 15 metara, odnosno osmina tepiha sastavljenog u Almeriji.

Učenici i nastavnici iz pedesetak osnovnih i srednjih škola napravili više od 1/8 ovog velikog tepiha 16. maja prošle godine u Nišu. Nakon ovog, napravljeni su tepisi 6. iteracije još u Poljskoj i Rumuniji - kaže nastavnica matematike u školi u Žitorađi i koordinator ovog projekta za Srbiju Anica Tričković.

Tepih Sjerpinskog Okupljeni oko istog zadatka; foto: FB strana "Sierpinski Carpet Project"Ona je bila na sklapanju ovog geometrijskog fraktala u Španiji gde su, kao deo pratećeg programa, bile održavane različite aktivnosti - izložba fotografija pravljenja ovog fraktala, ali i prikazivanje filmova đaka koji su u svojim lokalnim sredinama dali doprinos ovom globalnom projektu.

Bio je prikazan i pozdrav đaka OŠ "Toplički heroji" iz Žitorađe, koji su dobili Evropsku oznaku kvaliteta za projekat na "eTwinningu".

matematika Tepih Sjerpinskog

Fraktal je, inače, geometrijski lik koji se može razložiti na manje delove tako da je svaki od njih umanjena kopija celine i matematičari kaže da je takav lik sam sebi sličan.

Jedna iteracija tepiha Sjerpinskog nastaje tako što se kvadrat podeli na 9 jednakih manjih kvadrata sa stranicama dugim kao jedna trećina stranice početnog. Zatim se srednji oduzme, a isti postupak primenjuje na preostalih osam. Svaka naredni postupak naziva se novom iteracijom.

matematika

Tepih napravljen u Almeriji je sedme iteracije, što znači da sadrži 512 manjih tepiha četvrte iteracije, a njih su širom sveta sklapala deca starija od 3 godine.

Pozdrav đaka iz Žitorađe

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: