Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:59, 3. 3. 2015.

| Društvo

Đaci kod kuće jer niko "ne sme" da im plati prevoz

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
OS-Branislav-Nusic
Đaci iz Draževca neće ići u školu dok se problem ne reši

Osnovnoj školi "Branislav Nušić" u niškom selu Donja Trnava od juče nedostaju 24 đaka iz obližnjeg aleksinačkog sela Draževac, jer su, nakon odustajanja Opštine Aleksinac da finansira njihov prevoz, roditelji odlučili da ih u školu ne šalju.

Problem je u tome što đaci žive na teritoriji Opštine Aleksinac, a školuju se na teritoriji Grada Niša, pa se zbog toga i u Opštini i u Gradu ograđuju od finansiranja prevoza ovih đaka uz obrazloženje da za to "nema zakonskog osnova".

Dopis Obaveštenje školi stiglo tek 29. januaraUz obaveštenje školi da je primedbu na plaćanje ovih troškova dala Državna revizorska institucija zbog "nenamenskog trošenja budžetskih sredstava", Opština Aleksinac ukinula je finansiranje prevoza još 1. januara.

Od tada su se roditelji, kako pričaju, snalazili kako su znali. Škola je obezbedila prevoz za prvih desetak dana drugog polugodišta, zatim su deca nedelju dana odsustvovala iz škole, da bi zatim oko finansiranja troškova pomagali sami nastavnici.

Pošto pregovori oko pronalaženja rešenja za ove đake između roditelja, predstavnika škole, Opštine Aleksinac i Grada Niša bezuspešno traju oko 2 meseca, roditelji su rešili da ih u školu od juče i ne šalju.

Bilo nam je obećano da će Opština Aleksinac i Grad Niš plaćati po pola, ali posle su rekli da ni za to nema zakonskog osnova. Šta će sad osmaci? Uskoro im je prijemni, od toga im zavisi budućnost. Mogli su s tom odlukom da sačekaju bar do kraja godine. Deca ispaštaju, a nisu kriva - kaže Jovica Mitrović, roditelj jednog petaka.

Kao rešenje nudi se preseljenje đaka u školu na teritoriji Aleksinca, ali je ona od Draževca udaljena skoro 10 kilometara, duplo više od ove u Donjoj Trnavi, a deca bi od autobuske stanice do nje morala da pešače magistralnim putem skoro kilometar.

Deca bi hodala i po nevremenu da pešače magistralom što je potpuno nebezbedno. Zašto da menjamo školu u koju naša deca idu decenijama, i to usred školske godine? - pita Mitrović.

Direktor OŠ "Donja Trnava" Marko Ristić kaže da se za pomoć obraćao i Upravi za obrazovanje Niša i Školskoj upravi Niš i da ni oni nisu uspeli da pronađu pravni osnov da Grad preuzme odgovornost plaćanja.

Kao direktor škole, nemam nameru da nekog prozivam i tražim krivca, već isključivo imam želju da se deca vrate u klupe i da se ispoštuje volja roditelja. Ova škola ima đake iz Draževca već 70 godina. Ako sada zbog manje od 80.000 dinara mesečno izgubimo odeljenje, i posao 14 nastavnika biće ugrožen - kaže Ristić.

Dodaje da se ovakvim odlukama ugrožava i Ustavom zagarantovano pravo dece na besplatno školovanje.

Mesečna kartica košta oko 3.300 dinara, što znači da bi za kartice 24 učenika trebalo svakog meseca izdvajati 79.200 dinara.


Opština Aleksinac: Finansiranje onemogućava zakon

Kako je objasnio predsednik Opštine Aleksinac Nenad Stanković, finansiranje prevoza đaka je obustavljeno zbog Člana 69. Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju koji propisuje da "učenik kome je na osnovu zahteva roditelja, odn. staratelja omogućeno da pohađa školu van područja kome pripada ima pravo na besplatan prevoz samo u okviru školskog područja u kojem ima prebivalište.“

NENAD-STANKOVIC Nenad Stanković: "Prevoz đaka plaćaćemo kako zakon nalaže"Prethodnih godina je, kako smatra Stanković, takvo finansiranje bilo moguće "zato što se nije imala u vidu zakonska utemeljenost ove prakse koju, upravo iz razloga što se radi o osnovnoškolcima iz ruralnih sredina, niko nije dovodio u pitanje."

Roditelji su bili nezadovoljni i što su za prestanak finansiranja saznali skoro mesec dana nakon takve odluke, jer je škola takav dopis dobila tek 29. januara.

Pomenuti dopis poslat je sa zakašnjenjem zato što smo u tom periodu pokušavali da nađemo drugi model ili način finasiranja pomenutog prevoza učenika, nažalost bezuspešno - kaže Stanković.

Kao jedino moguće rešenje ovog problema on vidi "postupanje po zakonu".

Prevoz đaka plaćaćemo kako zakon nalaže - „samo u okviru školskog područja u kojem (učenik, prim.aut.) ima prebivalište“. Iako roditelji imaju slobodu izbora škole za svoju decu, to automatski ne podrazumeva i obavezu lokalne samouprave oko plaćanja - dodaje Stanković.

Ipak, roditelji se nadaju da će na sutrašenjem sastanku sa predsednikom Opštine postići dogovor.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola

    01:25 // 4. 3. 2015.

    Politicari cesto krse zakon u toliko drugih stvari, a u ovome ne smeju da preuzmu odgovornost. Zanima ko bi ih kaznio za ovako nesto, posebno ako u javnost dospe razlog zbog kog su zaobisli "pravila".

  • Igor Stanijevic

    21:37 // 3. 3. 2015.

    Tuzno deca ne mogu da idu u skolu koja njima odgovara samo zasto nije na teritoriji njene opstine.Pri cemu je em dalja,em jos deca treba da pesace 1km.Onda građani Aleksinca ne treba da rade u Nis.

  • mira

    20:34 // 3. 3. 2015.

    ovo nije bilo za vreme demokrata bruka

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: