Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:51, 25. 11. 2015.

| Društvo

Đaci o strahotama narkomanije slušaju iz prve ruke

Autor:S. Janačković, A. StankovIzvor:Južne vesti
Radionica-1
Sa đacima posle radionice razgovara profesor građanskog vaspitanja

- Budim se mokar, strašni bolovi svuda u telu, pakao... Nisam shvatao da je to kriza. Kao ono što ste gledali na "Rekvijemu za snove", samo mnogo strašnije. Stidim se dok ovo pričam - bez ulepšavanja gimnazijalcima govori osuđenik niškog Kazneno-popravnog zavoda.

Ispovest dvojice bivših narkomana na svojim časovima do sada je čulo 11 odeljenja Gimnazije "Stevan Sremac", a sledeće nedelje će isto moći i njihovi drugovi iz "Bore Stankovića".

Oni upijaju svaku tešku reč i veruju u odlučnost osuđenika N. i S. da se starom životu, nakon što odsluže zatvorske kazne, nikad ne vrate. A njih dvojica, pošto slične sudbine ne žele nikome, mladima pričaju bez ustručavanja i skrivanja

N. je u "loše društvo" upao već sa 12 godina, i to samo da bi pomogao najboljoj drugarici koja se zabavljala sa 6 do 7 godina starijim "opasnim momkom".

Bio sam joj "pokriće" za roditelje kad je izlazila, a on me je zauzvrat čašćavao. Onda mi je ponudio da raznosim "robu" za njega i čoveka od kog je on uzimao. Za kratko vreme sam zaradio ogroman novac. "Zaradio" sam i nove drugare, iznajmio stan i tamo provodio dane - priča N.

Radionica-2 Učenici uglavnom iznenađeni otvorenom pričom osuđenikaMeđu đacima zaprepašćenje, pogotovo kada čuju da su njegovi "prijatelji" za njega tukli, a da su "navučene" devojke u zamenu za drogu nudile sve. Ubrzo zatim je probao heroin, prvo na nos, pa na nagovor "prijatelja" - u venu.

Učenici su prekinuli priču: "Kako sve to nisu primetili roditelji?"

Razvodili su se u to vreme i više bavili sobom. Opravdanja za školu sam imao, pisala mi ih je žena čoveka koji je od mene nabavljao drogu - odgovara im N.

Nastavlja o krizi, priznanju roditeljima, pokušaju da se izvuče, povratku nazad, obijanju 64 automobila za jedno veče zbog opklade, "čistom" životu tek nakon što je u 21. godini uhapšen na stanici dok je prenosio drogu...


Sunovrat sportske karijere 

S. priča svoju priču - u narkomaniju je upao tek sa 28, a ona ga je koštala uspešne sportske karijere.

Igrao sam rukomet u inostranstvu. Upoznao sam Nemicu s kojom sam svakog dana išao u Holandiju da probamo hašiš, "kolačiće", sve što smo mogli. Prijatelj je predložio da probamo "koku" i pristao sam. U početku mi je davala snagu pred utakmicu - kaže S.

A onda su usledile paranoje. U publici je video inspektore koji su, činilo mu se, došli po njega, a u đonovima je, kako je umislio, imao tegove. Pošto se karijera toliko uspešna da su o njoj pisali mediji naglo survala, vratio se nazad. Počeo je da organizuje tehno-žurke, upoznao je devojku koja je bila zavisna od heriona i uhapšen kada je nabavio drogu za nju. Kazna - 4 godine.

Džabe sad i lečenje... Šta ću kad izađem? Nemam nikog! Roditelje i prijatelje izgubite. Ko će da priča s nekim ko se drogirao? - pita S.

Radoznali đaci opet u neverici, pitaju kako trener i prijatelji nisu primetili i sprečili ga.

Dugo sam se dobro krio. U toku poluvremena sam išao u ve-ce da vučem "suvi pajp". Nisam im izgledao kao narkoman - kaže on.

Šef odseka za nadzor KPZ Niš Miljan Krstić đacima na ovoj nesvakidašnjoj radionici poručuje da momci koji su im pričali o svom životu nisu loši, već da su to bili. 

A njih dvojica dodaju da ne bi ni učestvovali u ovom projektu da ne planiraju normalan život. 


Projekat protiv droge i nasilja

projekat Radionice će iz gimnazija biti preseljene u srednje stručne škole Ova radionica deo je projekta “Dete, nemoj da se predaš” namenjenog osnovcima i srednjoškolcima. Osim pesme “Dete” koju izvode niški muzičar Markonjero i bend Blackberries sa spotom i na MTV-u, projekat obuhvata i predstavu koja je premijerno izvedena u subotu

Sve je usmereno na prevenciju vršnjačkog nasilja i narkomanije. Volontersku akciju pokrenuli su produkcijska kuća „Insert media“ i Udruženje građana „Super građanin“, a podržali su ih Policijska uprava Niš, Odeljenje za suzbijanje maloletničke delikvencije, Centar za socijalni rad, Kazneno-popravni zavod Niš, Centar za decu i roditelje ‘’Darling’’ i Pozorište lutaka. 

Pismo podrške stiglo je i od Ministarstva prosvete u kom Biljana Lajović iz Grupe za zaštitu od nasilja i diskriminacije preporučuje ovaj projekat svim obrazovno-vaspitnim ustanovama, ukoliko to prihvate i roditelji.

​Južne vesti će se u narednom periodu baviti pitanjima krijumčarenja narkotika i organizovanog kriminala u našem regionu, s obzirom da on negativno utiče na put pristupanja Srbije Evropskoj Uniji.

Niš i južna Srbija se nalaze na važnom raskršću puteva između Bliskog istoka i Evrope. Velika količina narkotika svakodnevno prolazi pored nas.

Kakva je strategija naše države u borbi protiv ovog problema, kako se institucionalno boriti protiv ovih pojava, kakve su prakse zemalja EU u suzbijanju ove negativne pojave i koliki je negativan uticaj postojanja velike količine narkotika i organizovanog kriminala na građane, pokušaćemo da odgovorimo u seriji tekstova posvećenih ovoj temi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Roditelj

    10:39 // 26. 11. 2015.

    To su prave akcije i predavanja gde direktni akteri problema govore o tome a ne besmisleni seminari i kongresi za lepe dnevnice i karijerna napredovanja sa svima dobro nam poznatim efektima !

  • Dijana

    16:48 // 25. 11. 2015.

    Citam sta prica i ne verujem.Svi su mu drugi krivi sto se drogirao i to sad prica nasoj deci .To hitno zabraniti.O narkomaniji deci bi trbalo da pricaju psihijatri,policija a ne kriminalci.

    • John Terry

      08:50 // 26. 11. 2015.

      Dijana, niste u pravu. Treba deci da pricaju i doktori i psihijatri i policajci, i svi iz razlicitog ugla gledano na problem narkomanije. Medjutim, najbolji uvid u to koliko je to uzasno mogu da daju samo oni koji su licno preziveli sve to. Zasto ne bi ljudi posavetovali decu, ako vec zele. Droga polako ubija coveka, na pocetku je cool, a na kraju smrt. Zato je bitno reci deci da i ne probaju!

  • M

    14:17 // 25. 11. 2015.

    Bravo za ideju i akciju. Tokom celokupnog skolovanja svoje dece sam ocekivala da im neko odrzi nekakvu prezentaciju, ali svih ovih godina toga nije bilo. Decu edukujemo sami, ali ne mozemo iz ovog ugla.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: