Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:50, 27. 11. 2014.

| Društvo

Đaci ostali bez knjiga zbog propusta škole

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-OS-Cele-kula.jpg

Učenici nižih razreda OŠ "Ćele Kula" u Nišu ove godine će morati da kupuju radne sveske koje je inače trebalo da dobiju besplatno, jer rukovodstvo škole nije na vreme naručilo sve potrebne udžbenike. 

Na početku svake školske godine, učenici nižih razreda preuzimaju udžbenike koji ostaju od prethodnih generacija, a nove radne sveske treba da dobiju besplatno. Roditelji dece koja pohađaju ovu nišku školu kažu da su deca ove godine dobila stare udžbenike, ali radne sveske nisu, pa su morali sami da ih kupuju.

Zvali smo Ministarstvo gde nam je rečeno da je rukovodstvo škole zakasnilo sa porudžbinom, i da deca neće da dobiju tih nekoliko radnih svezaka. Sada se snalazimo kako znamo, nešto smo kupili, a nešto učitelji sami improvizuju - kaže jedan od roditelja.

Direktorka OŠ “Ćele Kula” Dragana Milošević kaže da je iz Ministarstva definitivno potvrđeno da deca neće dobiti ove udžbenike, ali, kako kaže, to je zbog toga što Ministarstvo “nema para da plati izdavaču”, a ne zato što su zakasnili sa narudžbinom. Ona tvrdi da su Školskoj upravi na vreme dostavili spisak knjiga koje su im potrebne.

Nešto smo poslali juna, nešto septembra. Međutim, oni su nam početkom septembra poslali mejl u kome traže da im “najhitnije do sutra” dostavimo podatke za dopunu učeničkih kompleta. Ako je Školska uprava 3. septembra nama dostavila takav zahtev, ja onda ne mogu da odlučujem o tome da li je to kasno ili nije, dakle, to je pitanje za Školsku upravu - kaže Milošević.

knjiga1 Ona dalje objašnjava da je procedura ispoštovana, ali da je sada problem što je probijen budžet Ministarstva i dodaje da “njihova škola nije jedina u Srbiji kojoj se to desilo”.

Međutim, kako nam je potvrđeno u Školskoj upravi, ovo jeste jedina škola koja je ostala bez radnih svezaka ove godine na teritoriji Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga. Kako kaže savetnik za informatičke poslove u Školskoj upravi Marija Ćirić, problem je što ova škola “u osnovnoj narudžbini juna meseca nije naručila ono što joj treba”.

Posle su shvatili da su napravili grešku, i onda su tražili radne sveske septembra, nakon dopune koju je Ministarstvo pustilo sa naznakom da će deca dobiti knjige ako bude sredstava. Međutim, Ministarstvo nije imalo para za tu drugu narudžbinu, i deca su ostala bez knjiga isključivo zbog propuštanja škole da ostvare tu prvu, osnovnu narudžbinu - kaže Ćirić.

Ona dodaje da “uprava škole očigledno nije poznavala proceduru koja je svima bila jasna, a koja se sprovodi već nekoliko godina”.

Kako je pojasnila Marija Ćirić, nisu u pitanju samo radne sveske, već svi “udžbenici radnog karaktera”, odnosno knjige u kojima postoje i neki zadaci i u kojima može da se piše. To su, između ostalog, radna sveska iz srpskog jezika, radna sveska iz matematike, iz predmeta Svet oko nas, kao i radna sveska iz Prirode i društva za 3. i 4. razred. Roditelji dece koja idu u OŠ “Ćele Kula” sada će u proseku morati da izdvoje preko 600 dinara za svaki od ovih udžbenika. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • profesor u penziji

    16:10 // 30. 11. 2014.

    Ovo je delo jedne grupe ljudi koje godinama pokusava da destabilizuje i omalovazi tu skolu kroz raznu propagandu i laz.A ja znam da je ta skola kvalitetna jer proizvodi kvalitetne ucenike...

    • UČENIK

      06:37 // 1. 12. 2014.

      Profesore u penziji, ništa Vi ne znate.

  • shaft

    17:22 // 28. 11. 2014.

    nekada su u prosvetu,60-70-ih isli najbolji,sad je steciste marginalaca i apartcika partija na vlasti.pomozi Boze!

    • Veliko pocetno slovo,upotreba zareza,

      08:24 // 1. 12. 2014.

      govori o tvom znanju,pa je jasan i tvoj stav o prosvetnim radnicima i prosveti uopste. Uci shaft,citaj.

  • Oscar Pitagor

    10:38 // 28. 11. 2014.

    За ову школу ме (као и за све остале) боли уво.И то је моје право:) Али ћу вам рећи универзални принцип: Ако од било ког система хоћете да напрвите Баруштину укините еволуцију и забраните револуцију.

    • m da

      18:30 // 28. 11. 2014.

      pa sto onda sviras...

    • Pitagora

      08:28 // 1. 12. 2014.

      Prepoznajem,da se iza ovog teksta i imana Oskar P.krije resorni ministar prosvete,a ako nije,onda isto razmisljaju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: