Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:09, 12. 9. 2013.

| Društvo

Đak iz gradske škole pošao za učiteljem na selo

Autor:Sanja JanačkovićIzvor:Južne vesti
Ucitelj-Sasa-Jovicevic

Osmogodišnji Vanja Branković, posle prvog razreda, rešio je da školu u Nišu, do koje mu je trebalo samo 5 minuta hoda, zameni novom u selu Jasenovik, do koje svakodnevno putuje pola sata, samo da ne bi izgubio svog učitelja.

Nakon što je na roditeljskom sastanku na kraju prošle školske godine đacima I/3 odeljenja OŠ "Čegar" učitelj Saša Jovićević saopštio da je dobio premeštaj u istureno odeljenje, usledio je šok i đaka i roditelja. Djak-Vanja Vanja Branković

- Kada je učitelj rekao da ide svi smo bili u čudu, a neka deca su zaplakala - priča Vanjina majka Danijela.

Iz situacije koja se mališanima činila bezizlaznom, Vanja je za sebe našao rešenje.

- Idem tamo gde je učitelj! - rekao je majci kada su se vratili kući.

Nakon što mu je objasnila šta će sve to promeniti u njegovoj svakodnevici, pružila mu je punu podršku jer ga, kako kaže, vaspitava tako da jasno iskazuje svoju ličnost, stav i mišljenje. 

Prvo su otišli da vidi školu i zatim još jednom razmisli, a on je ostao pri svojoj odluci, tako da je sada đak odeljenja u kome zajedno uči 14 dece od I do IV razreda. Iako su ga svi oni odlično prihvatili, ipak ih je iznenadilo što je ostavio grad, a neki mu govore da bi menjali svoju sredinu za njegovu.

- Sviđa mi se nova škola. Putujem zajedno sa učiteljem. U kolima često vežbamo matematiku. Samo mi je žao što neću viđati troje najboljih drugara, a među njima i Milu, moju drugaricu iz predškolskog - govori Vanja.

Ujutru pred kućom čeka učitelja da kolima pođu u školu udaljenu skoro 20 kilometara. Dele užinu i troškove za put. Usput, osim što utvrđuju školsko gradivo, razgovaraju kao dva prava prijatelja i uče o onome čega nema u gradu. OŠ Čegar Matična OŠ "Čegar" 

Iako neki misle da je Vanja ovim mnogo toga žrtvovao, on, njegova mama i sestra Saša smatraju da je odluka o promeni škole donela samo dobro, a učitelj kaže da je dečak na zreo način izabrao zdravo detinjstvo u kom hoće da se igra i bude dete. 

- Moj sin je bio presrećan kada mi je pričao da je ušao u kukuruzište, brao šljive ili bio u vinogradu. A jednom me je, nakon što se igrao sa decom u Jasenoviku, pitao: "Mama, da li ti znaš za igru gluvi telefoni?" - priča Danijela.

Od učitelja je dobio "poklon prijateljstva", malog psa Bebu koga je ovaj čovek našao sa slomljenom nogom i odveo na operaciju. Ponekad i njega povezu sa sobom.  OŠ Čegar Istureno odeljenje OŠ Čegar u Jasenoviku

- Najsrećniji sam čovek jer već 20 godina radim najlepši posao na svetu! Nije važno gde radim sve dok sam s decom. Kad dobijem ovakvo poverenje deteta od 8 godina, pa šta ću više u životu? Svi mi zavide! - kaže učitelj Saša Jovićević.

U školi je poznat po požrtvovanosti u radu s decom, nesvakidašnjoj harizmi i tome što uvek pronađe način da sve iz odeljenja, ma koliko razlličiti bili, podstakne na učenje i druženje. U naselju se prepričavaju događaji sa rođendanskih dečjih "žurki" na koje uvek dođu svi đaci iz odeljenja, izleti sa roditeljima i zajedničke novogodišnje proslave.

Sada će ovakvog učitelja upoznati osnovci i njihovi roditelji iz Jasenovika. Jovićević već ima velike planove za njih. Urediće školsko dvorište, pokositi travu i zajedno sa decom peći pitu na školskom "smederevcu".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovana Damnjanovic

    18:26 // 11. 10. 2013.

    Znam zato sto je moje dete islo kod tog ucitelja,i znam sta pricaju deca,i kakvi su sad kad ga on nema

    • sasa jovicevic

      19:09 // 18. 10. 2013.

      najlepse hvala gospodjo Jovana

  • Petar Mladenov

    10:34 // 6. 10. 2013.

    Meni je Ucitelj Saša bio ucitelj i ne znam kako ce da se u Cegar snaci bez njega

  • sandra Milenkovic

    17:14 // 19. 9. 2013.

    Decji gestovi su jos uvek iskreni i prepoynaju vrednosti odraslih ..Svaka cast ya dete i ucitelja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: