Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:58, 17. 5. 2016.

| Društvo

Država da se odredi prema šovinizmu i govoru mržnje Ratka Dmitrovića

Autor:B. G.Izvor:Južne vesti
Ratko Dmitrović Novosti
Vratio retoriku devedesetih; Ratko Dmitrović, foto: MC.rs

Reagujući na otvoreno pismo direktora i glavnog urednika "Večernjih novosti" Ratka Dmitrovića, koji je novinare NUNS-a nazvao "simpatizerima ustaške Hrvatske" a to udruženje novinara "parapolitičkom organizacijom", novinarska udruženja traže od Vlade hitnu reakciju.

U saopštenju dostavljenom medijima se navodi da je Ratko Dmitrović "u potpunosti u javni život vratio retoriku devedesetih, kada su kritičari vlasti i nezavisni novinari proglašavani za izdajnike i neprijatelje društva, a neki od njih su to svoje "izdajstvo" platili i životom.

Imajući u vidu da je Dmitrović prvi čovek kompanije u kojoj država ima značajnog vlasničkog udela i koja, upravo po rečima Dmitrovića, njome upravlja – neophodno je da se Vlada Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja odrede prema njegovim šovinističkim izjavama o Nezavisnom udruženju novinara Srbije, koje predstavljaju i poziv na linč.

Zbog toga se u saopštenju traži da državni organi "jasno saopšte da li stoje iza njegovih stavova i izjava, pošto se on upravo poziva na autoritet države".

Zastrašujuće je da se Ratko Dmitrović hvali da je "u kontinuitetu sa devedesetim", s obzirom da je jedan od najpoznatijih ratnih huškača iz tog perioda, koji nažalost ne samo da nije odgovarao za posledice svog ratnog huškanja nego je i nagrađen pozicijom direktora i glavnog i odgovornog urednika "Večernjih novosti".

U saopštenju se zaključuje da, i pored toga što se aktuelna Vlada Srbije zvanično zalaže za pomirenje u regionu i ragionalnu stabilnost, "pojave poput Ratka Dmitrovića ne govore tome u prilog, naprotiv".

Ovo saopštenje su potpisali Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronih medija (ANEM), Asocijacija lokalnih medija Local Press, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Fondacija "Slavko Ćuruvija".

Da se ministar informisanja Ivan Tasovac izjasni o izjavama Ratka Dmitrovića je zatražio i predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

Predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) se nisu izjasnili.

Vest o Dmitrovićevom otvorenom pismu možete pročitati na sajtu RTS - ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Koja

    19:25 // 22. 5. 2016.

    Pa ako novinari smeju da iznose svoja mišljenja u čemu je problem?

  • Petar Hristov

    19:41 // 17. 5. 2016.

    Fatomke,rusenje,sovinizam........haos......

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: