Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:25, 31. 7. 2014.

| Društvo

Elektronski fakultet na listi 5 najboljih u Srbiji

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Brucosi-Elektronski.jpg
Dodela indeksa prethodnoj generaciji studenata na Elektronskom fakultetu (foto: elfak.ni.ac.rs)

Elektronski fakultet je jedina ustanova Univerziteta u Nišu koja se, prema ocenama samih studenata, našla na listi 5 najboljih od 76 državnih i privatnih analiziranih fakulteta u celoj Srbiji.

Kako piše na portalu iSerbia.rs, ispitanici su se izjašnjavali o kvalitetu programa, vannastavnih aktivnosti, infrastrukture, odnosu prema studentima, perspektivi koju diploma ma određenom fakultetu pruža, odnosu cene studiranja i kvaliteta i reputaciji fakulteta.

Elektronski fakultet je na 4. mestu rang liste najboljih. Ispred njega su Fakultet organizacionih nauka i Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Mesto iza niškog, zauzeo je Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu.

Elektronski fakultet Studenti Elektronskog fakulteta u Nišu na časovima će koristiti "oculus rift" ili virtuelnu kacigu

- Ovaj rezultat će, verujem, mnogim budućim studentima biti dobar argument da požele da budu studenti našeg fakulteta. On se može uzeti kao jedan od pokazatelja da se na Elektronskom fakultetu ozbiljno radi i da su mnoga očekivanja studenata uglavnom ispunjena - kaže dekan Elektronskog fakulteta Dragan Janković.

On dodaje da će se svi zaposleni potruditi da opravdaju trenutnu reputaciju fakulteta i da je ovo istraživanje dobar pokazatelj šta treba poboljšati.

- Ne treba se uljuljkati rezultatom i treba raditi još intenzivnije na popravljanju svih parametara koje je obuhvatilo ovo istraživanje, ali i na mnogim drugim koji nisu razmatrani - smatra dekan.

Ono što ga, kako kaže, najviše raduje jeste to što su studenti visoko ocenili planove i programe Fakulteta, obaveznu nastavu i ostale aktivnosti, a takođe je i odnos nastavnika i saradnika prema studentima visoko ocenjen.

- Posebno raduje i činjenica da su studenti uvereni da će brzo naći posao sa diplomom Elektronskog fakulteta, što se u praksi i pokazuje kao tačno. To je verovatno i rezultovalo još većim interesovanjem za upis. U junskom roku je, na primer, popunjeno svih 420 budžetskih mesta, ostalo je samo još 17 za samofinansirajuće studente - ističe dekan Janković.

Elektronski fakultet Studentima na raspolaganju izbor velikog brooja modula (foto: elfak.ni.ac.rs)Rezultat ovog istraživanja pokazuje i da 34 odsto studenata Elektronskog fakulteta prima neku stipendiju, da tokom studija imaju obezbeđenu radnu praksu i da se na nastavi često podstiče grupna diskusija.

Ocenama od 1 do 5 ispitanici su veličinu zgrade ocenili ocenom 4.96, kvalitet nastavnog programa ocenili sa 4,26, opravdanost cene školarine sa 4,09, mogućnost za zaposlenje sa 3,95, enterijer fakulteta sa 3,71, a rad studentske službe sa 3,01.

Profesori koje su studenti izdvojili kao one koji su najpozitivne uticali na njih su Nebojša Raičević i Leonid Stoimenov, a za najboljeg asistenta izabrali su Martina Jovanovića.

Elektronski fakultet je zauzeo 7. mesto u Srbiji u kategoriji "kvalitet nastave", 9. mesto u kategoriji "infrastruktura", deveti je u Srbiji po reputaciji, a treće mesto zauzima u rangiranju odnosa cene i kvaliteta studiranja.

Ostali podaci istraživanja pokazuju da su za pripremu prijemnog ispita za upis na ovaj fakultet potrebna 2 meseca i da se dnevno, van predavanja i vežbi, u proseku uči 2 sata i 43 minuta.


Na listu dospeli Medicinski, Pravni, Mašinski, Filozofski i Tehnološki

Istraživanje "Studentsko rangiranje fakulteta", u kom je ove godine ispitano 5.169 studenata, sadrži i rang liste prema kategorijama na kojima su se našli još neki fakulteti Univerziteta u Nišu.

Medicinski fakultet zauzeo je 4. mesto u Srbiji u kategoriji "vannastavne aktivnosti", a sedmi je kad je reč o proceni njegove reputacije. Mašinski je na 15. mestu prema perspektivi koju pruža, a 5. prema odnosu cene i kvaliteta. Prema istom osnovu, Tehnološki fakultet u Leskovcu je 16. u Srbiji.

Na listi koja rangira fakultete prema reputaciji, 14. mesto zauzeo je Filozofski, a šesnaesto - Pravni. Filozofski fakultet je jedini sa Univerziteta u Nišu koji se nalazi i na listi najpoželjnijih za upis. Na njoj je zauzeo 20. mesto.

"Studentsko rangiranje fakulteta" u Srbiji je započeto 2012. godine kada je tim sociologa Udruženja "iSerbia" pokrenuo pilot projekat sa zadatkom da, po uzoru na istraživače u drugim zemljama, ispita stavove studenata o kvalitetu studiranja u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • UhUh

    19:22 // 31. 7. 2014.

    A gde je Pravni iz Nisa u top pet,s obizrom da studenti tog fakulteta mnogo vole da govore kako im je najtezi fakultet :)

  • dokaz hiljade inzenjera u svetu

    16:29 // 31. 7. 2014.

    Ovo je ocigledan pad i EF i ETF na nivou Srbije. Osamdesetih godina su i ETF i EF uvek bili 1i2 u Srbiji i uvazeni u svetu!

  • Ne

    15:40 // 31. 7. 2014.

    Nema sanse da su fakulteti na 3,4 i 5 mestu bolji od fakulteta politickih nauka,bezbednosti,veterinarskog,dramskih umetnosti i saobracajnog.Pitanje koliko je ovo objektivno i realno !

    • hehe

      16:46 // 31. 7. 2014.

      ti si procenio. Bravo

    • Ne

      18:52 // 31. 7. 2014.

      Nisam procenio,nego kazem cinjenicu,jer sam diplomirao na BG univerzitetu i znam kakvi su ovo fakulteti.Ova statistika potpuno nije realna niti objektivna.Samo jedan obican rad NVO o ovoj teemi !

    • Ilija

      14:41 // 1. 8. 2014.

      "Ne", obzirom da kazete da ste diplomirali, pretpostavicu da umete i da citate, pa procitajte na vrhu clanka "prema ocenama samih studenata".

    • Ilija

      14:42 // 1. 8. 2014.

      Inace, ja sam zavrsio EF u Nisu, ali ne smatram se dovoljno sveznajucim da mogu da ocenjujem druge fakultete koje nisam studirao, samo zato sto sam JA zavrsio nesto. Ali opet, vi ste zavrsili u BG...

    • Ne

      20:54 // 1. 8. 2014.

      Ti ne umes da citas,jer u tekstu pise da je to istrazivanje uradila NVO na uzorcima studenata.Ali ja nisam kriv sto ti nisi u BG diplomirao nego u Nisu.Definitivno studenti nisu kompetentni za ovo !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: