Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:47, 5. 3. 2015.

| Društvo

Epidemije gripa nema, ali zabranjene posete u bolnici

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
klinicki
Zabranjene poste svim klinikama u Nišu zbog povećanog broja obolelih

Iako je broj obolelih od respiratornih infekcija sličnih gripu u Nišu u porastu, epidemije nema, kaže v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Branislav Tiodorović. Ipak, na preporuku Instituta, u niškom Kliničkom centru zabranjene su posete.

Zamenik direktora niškog Kliničkog centra Vladan Ćosić kaže da od danas neće biti dozvoljene posete ni u jednoj klinici, dok će biti dopuštene samo u izuzetnim slučajevima “uz korišćenje ličnih zaštitnih sredstava”.

Preporuka Insituta za javno zdravlje poslata je i svim drugim stacionarima, s obzirom na to da je u porastu broj obolelih od gripa. Inače, u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti “Gornja Toponica” proglašena je epidemija gripa, pošto je obolelo 66 pacijenata i 6 zaposlenih.

Prema rečima v.d. direktora Instituta Branislava Tiodorovića, potvrđeno je da u Nišu ima 6 obolelih od gripa, od toga njih dvoje leži na Infektivnoj klinici i na respiratorima su, dok su dve osobe na posmatranju.

U Nišu ima zvanično prijavljenih 700 slučajeva da su osobe obolele od respiratorne infekcije slične gripu. Međutim, broj prijavljenih je uvek znatno manji od realnog broja obolelih, tako da je ta brojka sigurno dva ili tri puta veća - kaže Tiodorović.

On napominje da epidemije nema, niti razloga za paniku, iako je broj obolelih u porastu i čekaonice u domovima zdravlja i ambulantama su prepune.

To će trajati u toku marta i očekujem da se situacija smiri do kraja meseca. Ono što jeste primetno je da je u Nišu dominantan tip AH1N1, ali ima i obolelih od tipa AH3N2 - objašnjava Tiodorović.

Napominje i da u Srbiji, prema istraživanju koje je rađeno nakon pandemije gripa, 78 odsto ljudi ima imunitet na virus AH1N1, poznatiji kao svinjski grip, dok su ostali osetljivi.

Ističe da grip nije opasan, već da su opasne komplikacije, posebno kod hroničnih bolesnika, trudnica i dece. Zato napominje da se u situaciji kada osoba nekoliko dana ne može da “spusti temperaturu ispod 39 stepeni”, ima gušenje, aritmiju i izraženu malaksalost, mora odmah da se javi lekaru.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: