Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:58, 15. 10. 2016.

| Društvo

"Evropski progres" pomaže zaštitu od poplava, proizvodnju, zapošljavanje

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Pusta-reka-foto-Evropski-progres
Na slivu Puste reke gradi se 6 prepreka; foto: Evropski progres

Radovi na slivu Puste reke kod Bojnika, osnivanje preduzeća "Radanska ruža" u Lebanu za zaposlenje žena iz marginalizovnaih grupa, poboljšanje proizvodnje voća i donacije za vranjske preduzetnike projekti su na jugu koje finansiraju Evropska unija u Vlada Švajcarske.

Delegacija-Pusta-reka-Evropski-progres Delegacija Evropske unije obilazi radove; foto: Evropski progresU to kako se oni, zahvaljujući programu "Evropski progres", sprovode uverio se i šef II sektora operacija Delegacije Evropske unije Štefan Hudolin koji danas i sutra obilazi radove, preduzeća i preduzetnike u Bojniku, Lebanu, Vranju i Bujanovcu.

Prema rečima Hudolina, koji je prvo obišao radove na Pustoj reci koja se tokom proleća i jeseni često izlivala, ugrožavala stanovništvo i plavila poljoprivredno zemljište, zaštita od poplava je među priooritetima Evropske unije kada je reč o razvoju Srbije.

Izgradnjom antierozivnih pregrada štite se meštani i njihova imovina od poplava, ali se doprinosi i neometanom razvoju ovog kraja zemlje“, rekao je Štefen Hudolin.
Izgradnja 6 pregrada za zaštitu od erozije, na kritičnim tačkama u Bojniku, Prokuplju i Lebanu, Evropsku uniju i Švajcarsku košta 200.000 evra

Antierozovne pregrade su se već pokazale kao efikasan sistem zaštite od poplava u zapadnoj Srbiji, u slučaju Raške i njenih pritoka, jer su one spasile Novi Pazar od poplava 2014. i 2016. godine. Ulaganje u preventivne mere zaštite od poplava se višestruko isplati i smanjuje troškove sanacije štete - istakao je menadžer "Evropskog progresa" Grem Tindal.


"Radanska ruža" - mesto za ekonomsko osnaživanje žena

Ruza-foto-Evropski-progres u "Radanskoj ruži" 13 stalno zaposlenih žena; foto: Evropski progresPomoć od 20.000 evra Evropske unije i Švajcarske pomogao je Opštini Lebane i Udruženju žena "Ruža" da osnuju "Radansku ružu", prvo socijalno preduzeće u Jablaničkom okrugu.

U njemu je stalno zaposleno 13, a povremeno je angažovano još 20 žena iz socijalno najugroženijih grupa.

Razvili smo dobar model za socijalno preduzeće i ono što nas očekuje u narednom periodu jeste da se izborimo za Zakon o socijalnim preduzećima, kako bi pomogli njihov razvoj i opstanak na tržištu - rekao je direktor preduzeća "Radanska ruža“ Predrag Stošić. 

Preduzeće će od EU i Švajcarske dobiti još 15.000 evra.

Uz novu podršku planiramo da razvijamo organsku proizvodnju u pet domaćinstava tako što ćemo organizovati obuku i nabaviti opremu, a obezbedićemo i stabilan plasman naših proizvoda, poput ajvara ili džema od šipuraka - navela je predsednica Udruženja "Ruža“ Slobodanka Pavlović.

Voce-foto-Evropski-progres Voćari unapređuju proizvodnju; foto: Evropski progresDelegacija EU juče je posetila i preduzeće za otkup, preradu i distribuciju šumskih i poljoprivrednih proizvoda "Strela Klajić“. Ono je, kroz podršku koju su EU i Vlada Švajcarske dale Regionalnom voćarskom klasteru južne Srbije od 30.000 evra, unapredilo energetsku efikasnost u proizvodnji.

Delegacija je danas u poseti projektima u Vranju i Bujanovcu.


Šta je Evropski progres?

Program koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije "Evropski progres" Evropska unija i Vlada Švajcarske podržavaju sa skoro 24,5 miliona evra. Cilj je da se ojača lokalna administracija, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede i poboljša sprovođenja politike u oblasti socijalne inkluzije.

Program obuhvata opštine: Novi Pazar, Ivanjicu, Novu Varoš, Priboj, Prijepolje, Rašku, Sjenicu i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađu, Kuršumliju, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđu, Crnu Travu, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulicu, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošinu, Svrljig, Babušnicu, Belu Palanku i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

​Južne vesti" će se u narednom periodu baviti temama koje brinu građane Srbije, a tiču se eventualnog ulaska u Evropsku uniju.

Da li će moći i dalje da slobodno putuju po Evropi? Da li će imati pristup EU fondovima? Da li će proivođači morati da menjaju svoju proizvodnju da bi je uskladili sa standardima EU ? Da li će moći da i dalje da peku rakiju?

Sagovornici Južnih vesti o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, studenti, poljoprivrednici, predstavnici institucija…

Javna promocija evropskih vrednosti od ključnog je značaja za stalni napredak Srbije ka EU.

Južne vesti će pokušati da kroz više različitih priča prikažu pozitivne aspekte članstva u EU i koje su prednosti EU donosi "običnim" građanima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: