Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 9. 1. 2015.

| Društvo

Gde je bio i čemu se divio Tito u Nišu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
tito
Predsednik Tito i Jovanka Broz u prolasku kroz Niš, 16.04.1971; Foto: Muzej istorije Jugoslavije

Nekadašnji predsednik Socijalističke federativne republke Jugoslavije Josip Broz Tito posećivao je najveći grad juga Srbije 5 puta. Nekada sa saradnicima, najčešće sa suprugom, ali i u društvu stranih državnika.

tito i građani Milija Radovanović i J.B. Tito na narodnom mitingu u Nišu, 06.07.1952; Foto: Muzej istorije JugoslavijeO dolascima Tita u Niš danas svedoče fotografije Muzeja istorije Jugoslavije, a kustos Radovan Cukić kaže da je predsednik SFRJ prvi put došao u Niš 6. jula1952. godine.

Tito je vozom došao do Niške Banje, a potom automobilom do Niša. Obišao je Ćele-kulu. Potom je održan veliki miting na kome je prema novinarima „Politike“ bilo oko 200.000 ljudi. Posle mitinga, Tito odlazi u Nišku Banju, u Hotel “Ozren”, gde je primio delegaciju grada Niša - kaže Cukić.

Drugi put, 22. novembra 1959. godine maršal je posetio Niš nakon završetka deonice auto-puta od Paraćina do Niša.

tito i auto-put Predsednik Tito u pratnji Miladina Šakića razgleda izložbu "Auto-put 1959" u domu JNA u Nišu, 22.11.1959; Foto: Muzej istorije JugoslavijeCukić kaže da je do Paraćina Tito stigao "plavim vozom" u kojem je, pored brojnih funkcionera, bio i Edvard Kardelj, a da se zatim novim auto-putem dovezao do Niša. I tada je, tvrdi kustos, na tadašnjem Trgu oslobođenja, a današnjem Trgu kralja Milana, bilo oko 100.000 ljudi.

U sklopu dvodnevnog obilaska južne Srbije Broz je 21. oktobra 1968. još jednom svratio u Niš.

tito na bubnju Predsednik Tito obilazi Spomen-park Bubanj, 21.10.1968; Foto: Muzej istorije JugoslavijeU Niš je stigao po podne i prvo otišao u spomen-park Bubanj, gde je odao počast stradalim rodoljubima. Potom odlazi do hotela “Ambasador”, sa čijeg se balkona obratio građanima Niša. U hotelu je imao susret sa predstavnicima grada, koje su predvodili Žarko Radičević, predsednik Opštine Niš i Veselin Ilić, sekretar Opštinskog komiteta Niš - rekao je Cukić.

Pored Niša, 1968. Tito je posetio i Vranje, Prokuplje i Leskovac.


Elektronska industrija “privlačila” Tita

tito i ben bela Predsednici Tito i Ben Bela u poseti Ei Nišu, 07.03.1964; Foto: Muzej istorije Jugoslavije“U Elektronskoj industriji u Nišu radi više inženjera nego u celom Alžiru”, izjavio je alžirski predsednik Ahmed Ben Bela u društvu Tita 7. marta 1964. godine nakon zajedničke posete tadašnjem industrijskom gigantu.

Centralni deo ove posete Nišu bio je obilazak pogona „EI Niš“, pa se može reći da je jedan od ciljeva bio i promocija ekonomske i privredne saradnje dve zemlje. Tito i Ben Bela u Niš su stigli po snežnoj vejavici, a nakon obilaska Elektronske industrije i mitinga u fabričkom krugu, predsednici dve države su od rukovodstva fabrike dobili na poklon tranzistorske prijemnike - priča kustos Muzeja istorije Jugoslavije Radovan Cukić.

tito u Banovini Rektor dr Branislav Grbeša predaje J.B. Titu povelju Niškog Univerziteta, 16.04.1971; Foto: Muzej istorije JugoslavijeTito je EI obišao još jednom sa suprugom Jovankom 16. aprila 1971. godine, kada je predsednik SFRJ i poslednji put zvanično dolazio u Niš. Pored odlaska u Elektronsku industriju maršalu je ovog puta uručena i povelja niškog Univerziteta, a razgovaralo se i sa predstavnicima radnih kolektiva.

Upravo je u zgradi niškog Univerziteta još tih godina istaknuta veza Univerziteta i Elektronske industrije kao velika šansa Niša. Pored razgovora sa političkim i privrednim predstavnicima grada i razgovora o temama lokalnog razvoja, nisu zaobilažene ni šire političke teme - zaključuje Cukić.

44 godine kasnije "EI Niš" je pred gašenjem i maltene ne postoji.

Digitalizovana istorija

Sve zvanične fotografije o životu i radu Josipa Broza Tita, njih čak 125.000 su sređene, digitalizovane i dostupne za pregledanje i pretraživanje na zvaničnom sajtu Muzeja istorije Jugoslavije foto.mij.rs.

Fotografije je zabeležila foto-služba koja je od 1947. godine postojala u Kabinetu predsednika, a koju su godinama činili Dragutin Grbić, Miloš Rašeta, Aleksandar Stojanović i Mirko Lovrić.

Sve fotografije su rađene u crno-beloj tehnici i dimenzija su 18 x 24 centimetra. Smeštene su u ukupno 708 kutija nalik knjigama i nekada su se nalazile u Titovoj rezidenciji. Kustos Radovan Cukić kaže da se u Muzeju nalazi i više stotina razvijenih filmova i polaroid fotografija koje je snimio sam Tito kao pasionirani foto-amater.

Cukić poziva sve građane koji na slikama objavljenim na Južnim vestima prepoznaju nekog ko nije identifikovan ili imaju dodatne informacije o pomenutim događajima ili mestima da se jave Muzeju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • B. R.

    16:39 // 25. 5. 2022.

    Mi smo narod koji je odbacio sve ono pozitivno iz socijalizma (antifašizam, nacionalnu jednakost, socijalnu državu, odnos prema obrazovanju i kulturi), a zadržao ono najgore (kult ličnosti, jednoumlje, nepotizam, odnos prema zajedničkim dobrima). Jedno je izvesno: bili smo, na osnovu svih merila, umereno razvijena evropska država. Za to što smo danas na začelju treba da krivimo prvenstveno sebe.

  • Dejan Milanović

    16:25 // 4. 5. 2021.

    Sve ulice , zgrade , fabrike sve je Obnovljeno ili izgrađeno za vreme Josipa Broza i te posleratne ideologije
    Vidim ima glupih i zavedenih koji po tome pljuju a nemaju predstavu o tom blagostanju u odnosu na ovo danas

  • zvеzdа

    21:31 // 16. 1. 2015.

    Brаvo Titus,čist primjеr idolopoklonstvа.Bilа sm dijеtе,čovеčе,nisаm kаpirаlа tu ljubаv prеmа Titu.Hаos.Bеzbožništvo...Zаto sаm ovdjе gdjе sаm...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: