Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:02, 2. 10. 2014.

| Društvo

Gimnazijalci čuli tajne "lova" na Higsov bozon i neutrine

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
CERN.jpg
U video konferenciji osim Gimnazije "Svetozar Marković" učestvovale škole iz Rumunije, Bugarske, Izraela i Grčke.

Priliku da o Higsovom bozonu slušaju baš od onih koji su radili na njegovom otkrivanju i da u razgovoru sa naučnicima "Ice Cube-a" saznaju kako je istraživati na najjužnijoj tački na svetu, imali su niški gimnazijalci.

CERN-3 Direktno uključenje iz laboratorija CERN-a gde se odvijaju fizički eksperiment Atlas i CMS. Đaci gimnazije "Svetozar Marković" iz Srbije i po jedne škole iz Rumunije, Bugarske, Izraela i Grčke razgovarali su sa istraživačima u video konferenciji.

O savremenim istraživanjima se samo sluša, đaci nemaju priliku da vide kako ona izgledaju i da razgovaraju sa istraživačima. O njima se jako malo uči u školama, tako da je ovo jako značajno za naše učenike - kaže profesor fizike Slavoljub Mitić.

Tako je Angelos Alexopoulos iz CERN-a, Evropske organizacije za nuklearna istraživanja koja ove godine obeležava 6 decenija postojanja, govorio o hidronskom sudaraču koji se nalazi u tunelu od 27 kilometara, na 100 metara pod zemljom blizu Ženeve.

cern-1 Iz CERN-a se uključio Angelos AlexopoulosĐaci iz niške i ostalih škola pitali su šta će posle eksperimenata "Atlas" i "CMS", na kojima radi po 2.000 naučnika iz 25 država, biti sledeći koraci CERN-a, odakle dolaze naučnici i inženjeri, ko šta radi...

Iz laboratorije na Južnom polu "Ice Cube", koja važi za jednu od najhladnijih na svetu, đacima je predstavljena prezentacija o životu i radu 40 istraživača pod izuzetno ekstremnim uslovima na temperaturi nižoj i od -40 stepeni.

Gimnazija U video-konferenciji učestvovali đaci odeljenja za talentovane fizičare i matematičare i učenici bilingvalnih odeljenjaNa njoj se, između ostalog, videlo kako izgleda izlazak i zalazak Sunca na Južnom polu, kakva je garderoba istraživača, pogled na opservatoriju iz aviona, pingvini i ostali životinjski svet na Antarktiku.

I pored ekstremnih uslova u kojima žive i rade, ti istraživači se trude da vode normalan život. Mogli smo da vidimo na fotografiji da Novu godinu proslavljaju uz muziku benda - kaže Mitić.

CERN Hidronski sudarač nalazi se u tunelu od 27 kilometara, na 100 metara pod zemljom.Istraživači ove opservatorije sarađuju sa naučnicima i inženjerima iz više institucija iz desetak država po celom svetu.

Oni zajedno rade na detektovanju i izučavanju neutrina, čestica koje gotovo da nemaju masu i mogu da prođu kroz normalne stvari. Kako su objasnili u razgovoru sa đacima, to im omogućavaju izuzetno osetljivi svetlosni senzori.

Neutroni spadaju u najneobičnije poznate čestice u fizici. Na Zemlju dolaze iz astrofizičkih izvora kao što su eksplozije zvezda, gama zraka i kataklizmičkih pojava.

Krajnji cilj njihovog njihovog istraživanja jeste otkrivanje tajni svemira.

istraživanje Posadu opservatorije "Ice Cube" na Antarktiku čini oko 40 ljudi

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: