Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:12, 22. 7. 2015.

| Društvo

Grad predložio rešenja, ali cena grejanja ostaje ista

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
toplana
Toplana ne snižava cenu; foto: JV arhiva

Čak 7 predloga izmena u sistemu grejanja predložilo je gradsko rukovodstvo Niša, ali nižih cena i isključenja sa Toplane bez naknade, što su bili glavni zahtevi stanara, i dalje nema.

Novitete u obračunavanju i isporuci toplotne energije, ali i u subvencionisanju i načinima isključenja sa sistema, prezentovao je većnik za komunalna pitanja Miloš Banđur.

banđur Većnik Banđur prezentovao ideje; foto: JVPrve izmene odnose se na one stanare koji žive u starim zgradama, koje imaju loše instalacije i izolaciju. Naime, ideja je da se specifična potrošnja toplotne energije (SPTE), koja se predstavlja kao kilovat-sat po metru kvadratnom, ubuduće subvencioniše za svakog korisnika koji premaši 120 % prosečne mesečne specifične potrošnje.

Sve što korisnici potroše preko 120 % platiće Grad i to je neki vid pomoći onim sugrađanima koji žive u zgradama sa zastarelim sistemima ili slabom izolacijom. Takođe, Toplana će imati zadatak da i tokom grejne sezone, ukoliko je njihova nadležnost, sistem dovede u takvo stanje da SPTE bude što niža - rekao je Banđur.

Uz avgustovski račun, kako je rekao Banđur, svakom korisniku biće dostavljen podatak o specifičnoj potrošnji toplotne energije koju je ostvario u prethodnoj grejnoj sezoni, kao i obaveštenje o SPTE koja se obračunava za paušalno plaćanje.

Druga izmena odnosi se na subvencije socijalno najugroženijih Nišlija i za tu namenu će sledeće grejne sezone biti izdvojeno 50 miliona dinara i to bi, procenjuju u Gradu, trebalo da bude dovoljno za 5.000 korisnika.

Subvencija se ogleda u umanjivanju mesečnih zaduženja za toplotnu energiju za novčani iznos koji odgovara određenoj količini toplotne energije, po ceni toplotne energije koja važi na dan dodeljivanja prava na subvenciju - poručuju nadležni.

perisic Gradonačelnik Perišić podržao ideje većnika; foto: JVTrebalo bi da porodice sa jednim članom budu subvencionisane za 900 kwh, porodice do 3 člana za 1.200 kwh, od 3 do 5 za 1.500 kwh, a sa 6 i više članova, kako je rekao Banđur, za 1.800 kwh.

Dodela subvencija izvršiće se putem javnog poziva koji će biti objavljen nakon prve naredne sednice Skupštine Grada.


Cena nepromenjena, ali metodologija nova

Ubuduće će se cena grejanja obračunavati metodologijom koju će primenjivati sve Toplane u Srbiji, a koja je stigla iz Vlade Srbije.

Banđur kaže da se pokazalo da je i metodologija za obračunavanje koju je do sada koristila Toplana bila dobra, jer je cena ispala približno ista.

Kada smo sve preračunali po onome što je usvojila Vlada dobili smo maltene istu cenu varijabilnog dela. S timo što je po našoj metodologiji bila niža za 3 pare. To jasno pokazuje da nismo ništa, kako se pričalo, muljali sa obračunima - kaže Banđur.

Dodaje da ukoliko cena gasa ostane nepromenjena, a trenutno je 44,66 dinara po metru kubnom, onda će varijabilni deo biti 6,52 dinara po kilovat-satu. U ovom obračunu će kao i do sada varijabilni deo zavisti od cene gasa, dok je fiksni ostao nepromenjen i iznosi 28, 26 dinara po kvadratu.

Jedno od predloženih rešenja je i jasniji algoritam mesečnog obračuna koji bi, kako je rekao Banđur, do 15. avgusta trebalo da se nađe na sajtu Toplane i pomoću kojeg bi sve Nišlije mogle da izračunaju koliko treba da plate.

To će sa sobom povući i promenu u rokovima plaćanja računa, pa će umesto do 20. kako je bilo do sada, račun moći da se plati do kraja meseca. I to će važiti za sve komunalne usluge.


Isključenje samo uz naknadu

radijator Radijatori može da se isključe, ali mora da se plaća; foto: JV arhivaNa prvoj narednoj sednici niške Skupštine trebalo bi da bude usvojena i Odluka o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom kojom će biti predviđeno isključenje sa Toplane, ali uz plaćanje trećine od cene fiksnog dela.

To znači da korisnici ne bi imali grejanje u stanu, ali bi određenu sumu morali da plaćaju svakog meseca.


Može da se pređe i na obračun po kvadratu

Kao poslednju novinu većnik Banđur je naveo mogućnost izbora za korisnike - da li će grejanje plaćati kao do sada sa fiksnim i varijabilnim delom ili po metru kvadratnom kako je bilo ranije.

Oko cene po kvadratnom metru još nismo dobili tačne instrukcije iz Ministarstva energetike i ona će biti naknadno formirana - rekao je Banđur.

Oni koji žele da pređu na ovakav obračun zahtevom bi Toplani trebalo da se obrate do 1. oktobra.

Sve predložene izmene trebalo bi da važe od naredne grejne sezone.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Predložena rešenja gradskog rukovodstva - 1. deo (preuzmi) - 303.81 KB
  2. Predložena rešenja gradskog rukovodstva - 2. deo (preuzmi) - 210.39 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • SF

    20:23 // 24. 7. 2015.

    @bratanac
    O kom sistemu ti pricas? Sistemu koji mi naplacuje sto me ne greje i koji mi uskracuje slobodu da biram kako cu da se grejem???

    • Bratanac

      01:11 // 25. 7. 2015.

      Niko ti ne uskraćuje slobodu kako ćeš da se greješ, već si je ti uskratio sam sebi...Kada kupuješ auto gledaš mu detaljno svako dugme i svaki mm2 karoserije,kao i sve kataloške performanse.Isto to bi trebao da radiš i kada kupuješ stan(pogledaš kapacitet el. instalacija, grejne i ventilacione instalacije, energetsku efikasnost, kvalitet radova). Hteo bi u Fići prenos 4X4 ili na trku F1...Ne ide.

    • SF

      11:07 // 25. 7. 2015.

      Genijalno.., alo, majstore, Fica je moj! Mogu da vozim i F1, i 24h La Man, mogu i krov da mu isecem pa da vozim po snegu i na -20, ali svakako biram pumpu na kojoj cu da natocim gorivo. Got it?

    • Bratanac

      18:30 // 25. 7. 2015.

      Možeš na nekoj livadi ili test stazi,gde ne možeš nikoga da ugroziš.Na ulici, javnom putu ili trkačkoj stazi moraš poštovati sve bezbedonosne i zakonom propisane norme, tako da ga takvog preuređenog bez atesta o bezbednosti ne možeš voziti.
      Isto i sa stanom...Prepravi u skladu sa propisima ceo objekat,plati državi takse za raznorazne dozvole,pa se grej kako hoćeš uz poštovanje bezbednosti drugih.

    • SF

      11:58 // 26. 7. 2015.

      @Bratanac Pusti filozofiju, sacuvaj to za vase partijske sastanke, prosto je, ako je fica moj, ja biram gde kupujem gorivo i ko mi ga servisira.

  • Zoran Vukov

    00:30 // 24. 7. 2015.

    Neosporna je činjenica da toplana prodaje kwh i da mora da ima samo jednu cenu kojom se množi isporučena količina kwh od Oktobra do Maja naredne godine i to je obaveza cele zgrade koja se deli na sve korisnike u objektu.Cena kwh je i konačna cena u kojoj su sadržani i fiksni i varijabilni troškovi i ona se ne može deliti i posebno naplaćivati.Samo kada se isporučuje kwh plaća se time i fiksi deo

    • Bratanac

      10:28 // 24. 7. 2015.

      Kod sistema gde je važe regulisane cene i zatvoreno tržište takav vid naplate je nemoguć, jer sprečava upravljanje rizicima u poslovanju, koji se u klasičnom trgovanju pokrivaju slobodnim formiranjem cena na bazi projektovanog profita.Zato je ulje u radnjama poskupelo 20%,šećer za 15%,jer će rod osnovnih sirovina u ovoj godini biti manji, pa je potrebno obezbediti sistem od urušavanja.

  • CVETKO prvi

    17:41 // 23. 7. 2015.

    Bosanci ...pazi , Bosanci u Tuzli , za zadnjih godinu-godinu i po dana smeniše njihovu "gradsku vlast" , skoro 5-6 puta ! A mi ...
    Bosanci su glupi , a ?
    Alal im vera /muslimanska, katolička , pravoslavna/ a mi smo najpametniji...
    Sakupili se sa k...onca i konopca i sole nam pamet , neću da se izražavam loše, još imam /valjda/ dostojanstva.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: