Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:51, 8. 2. 2012.

| Društvo

Gradski oci povećali sebi plate

Autor:P.B.Izvor:Južne vesti
Sednica-gradskog-veca
Sednica Gradskog veća, arhivska fotografija

Načelnici gradskih uprava i sekretar gradskog veća Niša od sada će primati i do 30% veću platu, dok če većini radnika u gradskoj upravi plate biti smanjene i do 5.000 dinara.

U Gradskom veću usvajanje ovakve odluke pravdaju poštovanjem Uredbe Vlade Srbije o izmeni koeficijenata.

Prema računici niške TV5, januarska plata za čak 70% zaposlenih u gradskoj upravi Niša biće manja nego do sada. 

Očekivano, ovo je izazvalo reakciju sindikata.

- Radnicima su plate smanjene i do 5 hiljada dinara. To je nedopusivo. Sa druge strane, funkcionerima su povećane plate oko 30% i oni su sebi ostavili mogućnost da primaju i do 90 hiljada dinara - kaže predsednik sindikata gradske uprave Marko Savić.

Kako prenosi TV5, u velikom broju opština i gradova, kao na primer u Valjevu, lokalne samouprave odbile su da sprovedu pomenutu uredbu Vlade.

Načelnica niške Uprave za finansije Snežana Jovanović nije želela pred kamere, ali kaže da je grad u obavezi da sprovodi Vladinu odluku I da su načelnici svih uprava potpisom odobrili njeno usvajanje.


Kolike su plate funkcionera?

Koliko mesečno zarađuju gradonačelnik, gradski većnici, načelnici gradskih uprava, ali i predsednici niških opština, teško je precizno utvrditi.

Primera radi, u Informatoru o radu Gradskog veća piše da je plata gradonačelnika Miloša Simonovića 92.170 dinara, uz napomenu da postoji "mogućnost korekcije do 30% na osnovu odluke Administrativnog odbora".

Istovremeno, sam Simonović je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da mesečno zarađuje 114.000 dinara, iz čega se zaključuje da je "stimulacija" od 30% neodvojivi deo njegove plate.

Ista je situacija i kod gradskog zamenika gradonačelnika Nađe Marković ili većnika Bobana Mihajlovića. Marković po Informatoru prima 79.400 dinara, a po podacima koje je prijavila Agenciji 101.000, dok Mihajlović po podacima iz Informatora prima 79.000, dok je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio platu od 95.500 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vladan Jovanovic

    10:55 // 13. 2. 2012.

    Kakve BITANGE...

  • Dragan

    10:11 // 9. 2. 2012.

    Ovu uredbu su odmah primenili jer je u njihovom interesu,Nasuprot tome vec dve godine se ne primenjuje zakonski osnov da se priznavanjem prava vaspitacicama u ustanovi Pcelica isplacuju plate kao u Beogradu.A uz to jedino u Pcelici nikome nije isplacena ni jedna jubilarna nagrada niti to iko pominje.Usledile su i prve tuzbe pa ce to budzet kostati mnogo vise para sa sudskim troskovima.

  • Milos Djokic

    10:06 // 9. 2. 2012.

    Apsolutno podrzavam ovakvu odluku. I treba nagraditi sposobne, strucne i postene rukovodece strukture za izuzetne rezultate. milos Magistar simonovic covek koji je od Nisa napravio metropolu, grad nadaleko poznat po naglom razvoju industrije i ekonomskom procvatu. Bahati nepismeni kursadzija, direktorka OS Cele kula je pametnim i nepristrasnim izborom kadrova skolu dovela do dva odeljenja po razredu a uskoro ce biti i do par djaka po razredu-ali ona uvek sebi daje ZAKONSKI stimulans za izuzetne rezultate. Ima jos mnogo, mnogo njih, na nasu srecu, koji nas vode i koji moraju da trpe zakon i s teskom mukom sebi povecavaju platu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: