Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:51, 19. 1. 2015.

| Društvo

Gradski prevoz za Leskovčane postao luksuz

Autor:D. MarinkovićIzvor:Južne vesti
leskovac bus
Leskovčanima skupe autobuske karte; Ilustracija

Cene gradskog i prigradskog prevoza u Leskovcu povećane su u proseku za 23,18 odsto iako je u međuvremenu pala cena goriva. Leskovčani se bune i kažu da je vožnja autobusom postala pravi luksuz.

U lokalnoj samoupravi poskupljenje opravdavaju time da cene nisu povećavane pune 4 godine, a da su troškovi, kao i registracija znatno skočili. Ipak, građani koji koriste ovaj prevoz kažu da jedva izlaze na kraj sa novim cenama jer, na primer, samo u jednom pravcu, karta do Vučja košta čak 140 dinara.

- To znači da do Leskovca i nazad u jednom danu moram da izdvojim 280 dinara, kada se vozim autobusom, a plata mi je samo 20.000 dinara. Pa da li je to normalno? - pita se jedna meštanka Vučja koju smo zatekli na Gradskoj autobuskoj stanici.

autobusi Građani sve češće autobusku stanicu menjaju za kombi prevoz; Foto: Arhiva JVDo Lebana, u oba pravca karta košta čak 300 dinara, koliko i do Miroševca. Povratne karte su jeftinije za nekih 20 dinara, a za mesečne treba platiti od 3.500 do 3.800 dinara. Veliki izdatak za ionako otprazni džep, kažu Leskovčani.

Mnogi se pitaju kako je moguće da su cene prevoza porasle u trenutku kada je gorivo pojeftinilo. U Odseku za cene to ne poriču, ali kažu da niko ne razmišlja o tome da su se znatno povećali troškovi održavanja, amortizacije vozila, ostali troškovi sirovine i materijala, registracije i osiguranja.

Poskupljenje je bilo nemivovno, ali se opet vodilo računa o ekonmskom momentu Leskovčana. Ako bi se gledala potpuna ekonomska cena, povećanje bi bilo mnogo veće - tvrdi Slađana Kostić Stojilković iz Odseka za cene grada Leskovca.

Pojedini Leskovčani se odlučuju da koriste i usluge improvizovanih kombi prevoznika. Ipak, ostanu razočarani kada shvate da cena njihove karte nije ništa drugačija od one u  autobusu.

Ipak, radnici iz Vučja, Miroševca, Vlasotinca, Lebana i Bojnika koji rade u leskovačkim fabrikama odlučili su da se snalaze sa prevozom na drugačiji način. Organizuju privatne kombi vožnje, kombići ih prevoze od posla do kuće i nazad, a cenu dogovaraju sa vozačem.

Đaci su prinuđeni da koriste autobuski prevoz, a za đačke knjižice, kao i za penzionere u ovom trenutku popusta na mesečnu kartu nema. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Boban Todorovic Kewic

    12:31 // 22. 1. 2015.

    Mesnato, mesnato nema šta.

  • Mirko

    13:38 // 19. 1. 2015.

    Cene karata su povećali prevoznici a gradska autobuska stanica prodaje karte po cenovniku koji su ti prevoznici dostavili. Srecan put svim putnicima!

  • Mirko

    13:37 // 19. 1. 2015.

    Umesto slike autobuske stanice stavite slike prevoznika koji su povecali cene karata da ne dodje do zabune.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: