Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:01, 2. 10. 2012.

| Društvo

Grafiti na crkvi Svetog Luke

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
crkva-15.septembar.jpg
Crkva Svetog Luke 15. septembra 2012. godine

Polovinom septembra nepoznati počinioci fasadu crkve Svetog Luke išarali su grafitima koji predstavljaju muški polni organ. Grafiti su sada uklonjeni, a problemi ovog hrama se tu ne završavaju.

U noći između petka i subote, u noći 15. septembra nepoznate osobe išarale su bočni zid crkve Svetog Luke.

Na zidu crkve koja se nalazi na raskrsnici ulica 7. jula i Stefana Prvovenčanog osvanuli su crteži muškog polnog organa. Pored njih bilo je i dosta žvrljotina.

Starešina ovog hrama otac Miodrag kaže da je i ranije bilo grafita na zidovima crkve.

- Mi smo sve to skinuli, sada se još po malo vidi, a prošli put smo i nekom bojom bojili. Ne zna se ko crta. Mi ćemo sada, bože zdravlje, postaviti osvetljenje tu iza crkve tako da će taj deo gde su oni crtali, koji je bio malo mračniji, biti osvetljen. Možda ćemo na taj način malo da ih umirimo – kaže otac Miodrag.

crkva danas Crkva Svetog Luke 02.10.2012.

Listajući novinske članke dolazi se do zaključka da se grafiti na zidovima pravoslavnih hramova najčešće sreću na crkvama i manastirima na Kosovu ili u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, pa čak i u Crnoj Gori.

Takvi grafiti obično nose jasnu poruku nacionalne ili verske sadržine.

Ono što su vandali nacrtali na crkvi Svetog Luke, kao i njihove namere da skrnave fasadu pravoslavnog hrama neobjašnjivo je za oca Miodraga.

Pored šaranja zida crkve, česte su i krađe unutar samog hrama. Najčešće se krade novac sa ikona, a grupa lopova je pokušala da ukrade i oluke.

crkva danas 1 Grafiti očišćeni, ali se i dalje naziru- Oni koji su krali oluke su i uhvaćeni, neki su bili čak i na sudu, ali mi smo odustali od našeg gonjenja, neka ih goni država. To što se događa unutra su sitne krađe i obično idu u paru i dok jedan razgovara sa prodavcem drugi sa ikona skuplja – rekao je otac Miodrag.

On dodaje da se svakog meseca desi jedna ili dve krađe i da retko kada prođe mesec, a da neko od radnika ne prijavi takav incident.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • lik iz centra

    20:49 // 2. 10. 2012.

    hvala bogu da je neki medij u ovom gradu nesto napisao o ovome!ti prostakluci su napisani,kako i u tekstu stoji sredinom septembra,a prekreceni su pre neki dan,znaci stajali su neko vreme.verujte mi da sam ja licno hteo posle drugog dana,od kako su stajale ove skrabotine,da odem i da pitam da ako niko ne zeli,ja prekrecim ove gluposti,iako to nikad nisam radio!ovo je zaista bruka za nas grad!

  • Vlada

    15:44 // 2. 10. 2012.

    Crtanje kojekakvih vulgarnosti uopste ne podrzavam. a ne vidim ni jedan razlog zasto bi crkva morala biti posebno zasticena. Uostalom, i ta Filip Kljajic crkva i ona Edvard Kardelj koja se nalazi u parku Sv Save su delo istog srpskog mentaliteta koji je rusi crkve posle drugog rata, ista je mentalna matrica, ajde da unistimo tragove sopstvene istorije time sto ce rugla da pravimo.

  • john john

    15:37 // 2. 10. 2012.

    Nevezano za grafite i krađe...

    Treba preseliti ljude koj žive u socijalnim stanovima pored crkve. Tj. napraviti im na drugom mestu..

    Dobila bi se sasvim pristojna raskrsnica(i kad bi preselili onaj trafo od pekoputa...)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: