Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:26, 27. 6. 2016.

| Društvo

"Grobarska” prva na listi želja

Autor:B. J.Izvor:Južne vesti
Gimnazija "Svetozar Marković"
Gimnazije najtraženije u Nišu; foto: google.rs/ maps

Prema podacima iz deset niških osnovnih škola, najveće interesovanje među budućim srednjoškolcima ove godine vlada za gimnazije "Svetozar Marković" i "Bora Stanković", kao i za gimnaziju "Stevan Sremac" i Medicinsku školu. 

Proteklog vikenda su mali maturanti na osnovu osvojenih bodova na prijemnom ispitu i uspeha iz osnovne škole završili sa popunjavanjem liste želja sa odabranim srednjim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima.

Svako od njih je imao prava da izabere 20 mogućnosti, a kompletan spisak želja svih učenika biće poznat 4. jula, kada će biti i poznato koje su niške srednje škole najtraženije, a gde je manje interesovanje. 

Sve spiskove smo poslali za Beograd, tamo se obrađuju podaci i očekujemo da po proceduri sve bude obelodanjeno narednog ponedeljka. Ono što znamo za Niš je na osnovu vrlo malog uzorka iz 10 gradskih škola. Nekada najtraženija Medicinska škola sada čini se nije baš toliko popularna, mada nju upisuju i deca iz drugih okruga - kažu u Školskoj upravi.

U Upravi kažu i da nije bilo grešaka prilikom unosa želja i da je sve prošlo u najboljem redu.

Maksimalan broj poena koji se boduje za upis može biti 100, i to 30 sa 3 testa završnog ispita i 70 na osnovu uspeha u 6, 7. i 8. razredu.

Novina ove godine je prag znanja uveden za upis u gimnazije i srednje četvorogodišnje škole, a to je 50 bodova.

Upis učenika u prvom upisnom krugu je 5. i 6. jula, a u drugom 8. jula.

Osmi razred je u Nišu ove godine završilo 2.525 đaka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • DSt

    01:07 // 28. 6. 2016.

    Uzasan nastavnicki kadar, cast izuzecima Stevan Sremac je puno bolja gimnazija!

  • Peka

    15:19 // 27. 6. 2016.

    Nije bolje da idu u stručne škole jer tamo deca kojoj je stalo do učenja ne nalaze na prihvatanje, već na podsmeh. Takođe, činjenica je da deca iz gimnazije prolaze na fakultetu bolje od dece iz stručnih iako nisu do tada ni red stručnog predmeta pročitali (kad ovo kažem, mislim na dve gimnazije za koje je i najveće interesovanje)

    • shaft

      18:28 // 28. 6. 2016.

      Deca su pametnija od nas.Niko nije lud da dobro uci,zavrsi i ceka na birou.Zar treba namotavanje izolir trake i izrabljivanje da mu je buducnost,kao u Yuri.Hoce li od te bede i sikaniranja da hrani porodicu i placa najvece racune u Evropi?

  • jeca

    14:52 // 27. 6. 2016.

    Gimnazije u Nisu i okolini su najtrazenije zato sto nema industrije i proizvodnje vec samo prodavanja magle. Nigde u privredno razvijenim zemljama nema tolike potraznje za opstim srednjim obrazovanjem kao kod nas.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: